Від Сум до українсько-російського кордону навпрошки — не більш як 40 кілометрів. Це значною мірою зумовлює активність городян, які надають допомогу бійцям у зоні АТО.

 Але важливий не лише географічний чинник. Жителі обласного слобожанського центру свідомі того, що нині доля країни вирішується не тільки на Донбасі, а й в кожному місті, містечку і селі.

 Про роботу міської влади з мобілізації всіх резервів на захист східного державного кордону розповідає міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

Сумський міський голова Олександр ЛИСЕНКО

— Олександре Миколайовичу, судячи з біографії, Донецьк у вашій долі займає особливе місце. Зайве запитувати, чи має це якесь значення нині.

— Метаморфози долі інколи такі несподівані й карколомні, що годі шукати їм логічних пояснень. Це так само, як і твердження, що батьківщину не обирають, а вона дається від народження.

Я в Сумах 31 рік, тут закінчував школу, тут моя родина. Громада довірила мені кермо міста, а це особлива відповідальність. Тож коли на сході розпочалися бойові дії, твердо і однозначно вирішили: допомога бійцям АТО — наш несхитний щоденний пріоритет.

Пригадайте, як Суми чи не першими в Україні налагодили пряме пасажирське сполучення з Луганськом і Донецьком. Бійці, які їхали на передову або поверталися додому, мали змогу уникати пересадок, а за 6—9 годин маршрутками діставалися потрібного місця. Це нині питання опрацьоване, а тоді…

Відвідував земляків на сході, й тепер тримаю на щоденному контролі всі питання, пов’язані з АТО. Щоразу, коли відправляємо мобілізованих, о 7-й ранку зустрічаємось біля військкомату. Приїздять у відпустку — мчу на залізничний вокзал: зустрічати приємно й радісно. І хлопці, які прийшли у відпустки, і волонтери, які збираються в дорогу на схід, по кілька разів на день заходять до мене — допомагаю із заправкою машин, з військовим спорядженням.

— Ось уже кілька місяців на першому поверсі міської ради працює координаційний центр з надання благодійної допомоги військовослужбовцям.      

— Тут щодня чергують працівники виконкому і з’ясовують потреби солдатів. Разом з ними — волонтери різних громадських організацій, серед яких  «Волонтерський рух Сумщини», «СББ-тил», «Сумська бджілка», «Автомайдан», «Народний тил м. Суми», «Євромайдан», «Рідний край» та інші.

Вони приймають благодійну допомогу від громадян, підприємств та установ міста і області, яку розподіляють відповідно до потреб військовослужбовців, доставляють до військових підрозділів. 

За цей час до центру звернулися майже 1300 громадян, які передали понад 2500 одиниць матеріальних цінностей. Зокрема спальні мішки, бронежилети, каски, пічки, приціли. Зібрано і відправлено понад 8 тонн харчових продуктів, майже 60 тисяч гривень, 122 індивідуальні посилки.

— Чи можете назвати особливо активні установи, організації, підприємства?

 — Благодійність не виписано в жодних параграфах — тут усе диктують серце і душа. А вони особливо чутливі й щедрі у працівників освіти і науки, медиків. Загалом же зареєстровано 18 юридичних осіб — комунальні та приватні підприємства, аптеки, торговельні заклади тощо, а також 11 фізичних осіб — волонтерів.

Своєрідним координатором волонтерського руху стала головний лікар обласної дитячої клінічної лікарні Ганна Богданова. Особливо активні колективи міських клінічних лікарень №№ 1 та 4, імені Святої Зінаїди та інші.

Загалом же лише цього року спільними волонтерськими зусиллями відправлено понад 20 автомобілів із благодійною допомогою.

Наші комунальні підприємства активно долучилися до ремонту військової техніки для фронту. Сумчани пам’ятають парад капітально відремонтованих БРДМ.

Усю роботу координуємо, контролюємо, обліковуємо, а щопонеділка аналізуємо на апаратній нараді.

— Місто не обмежується  волонтерською допомогою, а надає її і за кошти бюджету.

— Так. Лише протягом минулого року для цього використали майже 2,5 мільйона гривень, на які батальйону територіальної оборони придбали 67 бронежилетів 4-го класу захисту, 20 портативних радіостанцій, 28 шин до вантажівок, 30 акумуляторів, 150 спальних мішків, 50 маскувальних сіток, 6 військових наметів та інше майно.

Окремими бюджетними рядками прописано допомогу військовим частинам А1476 та 3051 Національної гвардії України, особовому складу МВ УМВС України в Сумській області. Для них закупили утеплений камуфльований одяг, зимове взуття, радіостанції, ліхтарі, бензопили, прилади нічного бачення, паливно-мастильні матеріали тощо.

Недавно вдалося вирішити питання земельних ділянок для 6 родин загиблих учасників АТО. Домовилися з колегами і депутати Садівської сільської ради, затвердили відповідне рішення.

Звісно, немає змоги перелічити все, що зробили і роблять Суми для бійців АТО. До того ж ситуація змінюється ледь не щодня.

Особливо показово, що кількість охочих приєднатися до волонтерського руху невпинно зростає.

Особливо зворушують наші вихованці дитячих садків та учні молодших класів. Подивишся на їхні малюнки чи прочитаєш простенькі листи до воїнів — стає не тільки щемливо і тепло на душі, а й затишно і спокійно. Підростає покоління, яке проходить особливий гарт. І немає сумніву, що через роки нинішні малюки стануть справжніми громадянами України та її оборонцями.

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Олександр ЛИСЕНКО. Народився в березні 1971 року в Москві в родині військовослужбовця. У Сумах мешкає з 1984 року. Закінчив Донецьке вище військово-політичне училище та Сумський державний університет за спеціальністю «менеджмент організацій».

Працював на різних посадах  в установах, на підприємствах різних форм власності, займався бізнесом. Працював у депутатському корпусі Сумської міськради, був її секретарем.

З травня минулого року – Сумський міський голова.