Візитівкою промислового Лебедина, що на Сумщині, тривалий час є ТОВ «Укртранспневматика» — єдине в Україні підприємство, де розробляють та випускають комплекти гальмівного обладнання для залізниці, метрополітену, міського транспорту. 

Про сьогодення та перспективи підприємства кореспонденту «УК» розповідає керівник товариства Олександр ОГІЄНКО.

Директор ТОВ «Укртранспневматика» Олександр ОГІЄНКО

— Олександре Миколайовичу, нинішній рік для вас — ювілейно-знаковий. Насамперед тому, що в цьому трудовому колективі ви працюєте вже 35 років, з яких останні 27 — керівником підприємства. Загалом же на життєвому календарі рівно 60. Що найбільше запам’яталося з прожитого і пережитого?

— Я з тих людей, які воліють дивитися вперед, а не озиратися. Але чого тільки не було за ті 35 літ на рідному для мене підприємстві. Запам’яталися дні, коли на кону стояла доля колективу, і ми разом із колегами та однодумцями робили все, щоб врятувати таке потужне виробництво. На щастя, вдалося. Рівно десять років тому знайшли інвестора, і це дало змогу зберегти кваліфіковані кадри, виробничу базу і все, що з нею пов’язано. Тож нині працевлаштовано майже 200 жителів міста, що для нашого райцентру непогано.

— Ваше підприємство тепер майже не має конкурентів на вітчизняному ринку. Це спрощує чи ускладнює роботу?

— Так, раніше конкуренція була доволі гострою. Нині ж чимало споріднених підприємств зійшли з дистанції. Але це не означає, що стало простіше і вільніше. Вимоги виробничі партнери підвищують, тому якість — на особливому контролі. До нас звертаються десятки замовників із різних куточків країни і з-за кордону — ми в жодному разі не маємо права не виправдати їхньої довіри. Тож в основі роботи колективу домінує слово «нові»: технології, види продукції, ринки збуту. А ще — виняткова відповідальність кожного працівника.

Закупили та встановили сучасне високотехнологічне обладнання, яке уможливлює не лише виготовлення традиційної продукції, а й освоєння нової. Це насамперед запасні частини до гальмівного обладнання, випуск яких торік зріс удвічі, роз’єднувальні та кінцеві крани, гальмівні регулятори, важільні передачі. У 5 разів наростили виготовлення тріангелів. Загалом же торік нова продукція становила майже 40% загального обсягу — в грошовому еквіваленті це 15,2 мільйона гривень. Якщо ж говорити про Лебедин у цілому, то питома частка ТОВ «Укртранспневматика» в промисловому виробництві міста — 38%.

Маємо випробувальну лабораторію, яку атестувало Національне агентство України. Її працівники кваліфіковано перевіряють вироби щодо надійності, ресурсу, клімату тощо. Безумовний плюс — наявність власного автотранспорту. За потреби завжди готові надати замовникам необхідні матеріали, комплектуючі, готові вироби.
 

У новому недавно придбаному оброблювальному центрі: інженер-технолог Костянтин Ковалівнич (ліворуч) та оператор верстатів з ЧПУ Юрій Підвезько

— Зважаючи на це, можна сказати, що підприємство є одним із головних платників податків до бюджетів різних рівнів і Пенсійного фонду?

— Уточню — головний. Торік «живими грішми» до державного та місцевого бюджетів перерахували понад 6,6 мільйона гривень. Немає жодної копійки заборгованості по інших платежах, зокрема й по заробітній платі.

— Яким бачите 2015 рік для вашого підприємства?

— Насамперед непростим і напруженим. Але ми готові до економічних несподіванок. У виробничому портфелі маємо низку замовлень, що дасть змогу підтримувати необхідний виробничий тонус. Останнім часом ринок збуту відчутно зміщується в експортному напрямі. Якщо раніше за кордон відвантажували п’яту частину продукції, то нині стільки її одержують вітчизняні замовники, решту відправляємо за межі країни. Скажімо, співпрацювати з нами мають бажання туркмени, вже ведемо переговори з ними. Плануємо також освоїти випуск нових видів регуляторів для пасажирських поїздів. Продовжимо роботу із сертифікації виробів у системах УкрСЕПРО та СС ФЖТ. 

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»,

Володимир КОВАЛЕНКО

(фото)
для «Урядового кур’єра»

ДОСЬЄ «УК»

Олександр ОГІЄНКО. Народився 1955 року в селі Підопригори Лебединського району на Сумщині. Закінчив Сумський філіал Харківського політехнічного інституту за спеціальністю «інженер-механік». Трудову діяльність розпочав учнем токаря. З 1980-го — на Лебединському заводі верстатних вузлів (попередня назва підприємства). Пройшов шлях від інженера-технолога до директора. Голова ради директорів підприємств міста Лебедин.

ДОВІДКА «УК»

ТОВ «Укртранспневматика» засноване у травні 2005 року на заводі верстатних вузлів. Випускає гальмівні циліндри, авторегулятори, з’єднувальні рукави, авторежими, крани, тріангелі тощо. Вся продукція сертифікована відповідно до чинної нормативно-технічної документації у системах УкрСЕПРО, продукції вагонобудування СНД. Підприємство — неодноразовий учасник і переможець обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів якості, має почесні звання «Лідер галузі», «Лідер економіки України». За останні сім років обсяги виробництва ТОВ «Укртранспневматика» зросли в 10 разів, матеріально-технічну базу оновлено на 50%, для цього використано понад 20 мільйонів гривень. 80% продукції експортується до таких країн, як Казахстан, Чехія, Литва, Латвія, Естонія, Росія тощо.