ВОНИ НЕ ПРОЙДУТЬ

Цьогорічний сезон квіткарям-браконьєрам влетить у копієчку

Зима здає позиції. Попри те, що до календарної весни лишилося більш ніж півмісяця, а синоптики ще обіцяють морози, первоцвіти вже встигли проклюнутися з-під снігових завалів. Традиційно одночасно з ними почали прокльовуватися спритні ділки, ласі зробити гроші на червонокнижних рослинах. Проте, на щастя, на кожну дію є своя протидія: з 14 лютого починається операція «Первоцвіт».

Вісім років цієї операції дали позитивні результати. За словами директора громадської організації «Київський еколого-культурний центр» Володимира Борейка, продаж первоцвітів по Києву знизився в десятки разів. «Станом на 2012 рік обсяг продажу первоцвітів впав у 50 разів. Це величезний успіх спільних дій», — каже він.

 Краще продавати красу, вирощену власними руками, зовсім інший настрій. Фото з сайту voxpopuli.kz

 Підготовка до цьогорічних рейдів у Києві йде повним ходом. Незабаром у Київському метрополітені з’явиться соціальна реклама, котра пропагуватиме заборону купівлі-продажу первоцвітів. Працівники міліції отримали спеціальні буклети, в яких роз’яс?нено, які квіти червоно?книжні, а отже заборонені. Також розроблено чіткий графік рейдів, у яких братиме участь і Державна екологічна інспекція.

Загалом в Україні на захист первоцвітів стануть інші об’єднання небайдужих. «Але проблема в тому, що в деяких містах нікому займатися продавцями первоцвітів. Наприклад, у Львові, Івано-Франківську, Одесі, де, до речі, є величезні площі продажу, немає нікого, хто міг би поборотися з винищувачами видів флори, що зникає», — розповідає пан Борейко.

Держава теж узялася за квіткову мафію. Якщо раніше за одну квіточку підсніжника продавець-браконьєр мусив заплатити штраф розміром десять гривень, то цього року за один букет продавець викладе близько 2500 гривень. Володимир Борейко на «4+» і «5» оцінює діяльність київської міліції з виконання операції «Первоцвіт». За лютий-березень міліціонери складають до 300 протоколів незаконного продажу первоцвітів.

Цей, на перший погляд, безневинний бізнес недаремно називають мафією. У ньому простежується ціла ієрархія виконавців різних ланок. Усе починається в кримських і карпатських селах, де первоцвіти косять у прямому розумінні цього слова, в’яжуть у букети, розкладають по коробках і очікують покупців. У цій справі довіряють виключно перевіреним людям. Останні везуть товар у напрямку Києва чи Москви, де одна валіза квітів «піднімає» десятки тисяч гривень.

Наслідок такої широкої діяльності — зникнення первоцвітів. Нині в зоні 100 км від Києва не знайти жодного проліска. Радує те, що продавці первоцвітів дедалі рідше трапляються на очі. «Ті, кого раз упіймали і оштрафували, вдруге не ризикують. Бо можуть знову втратити великі гроші», — констатує Володимир Борейко.

Варто звернути увагу й на те, що попит породжує пропозицію. Екологи закликають не купувати букетики первоцвітів, адже це загрожує їм повним зникненням.

ЦІКАВО ЗНАТИ

Підсніжник вважається символом надії. Про цю квіточку складено не одну легенду. Найцікавіша з них родом із Біблії. Згідно з нею, коли перших людей було вигнано з раю, йшов сніг і було дуже холодно. Єва змерзла, і щоб її втішити, кілька сніжинок перетворилися на витончені й ніжні квіти підсніжника. Вони дали надію на те, що настануть кращі часи, що весна вже незабаром.