МОВОЮ ЧИСЕЛ

Світовий банк погіршив свій прогноз щодо зростання української економіки у 2013 році до 1%

Українська економіка в рецесії через слабкий зовнішній попит та затримку із упровадженням заходів протидії макроекономічним дисбалансам, які існують. Тож економічне зростання 2013 року, ймовірно, залишиться  слабким та чутливим  до зовнішніх  шоків, а для прискорення зростання економіки Україні разом з відновленням  макроекономічної рівноваги необхідно  забезпечити  впровадження структурних реформ. З таких загальних месиджів розпочав  учора презентацію економічного огляду  та макроекономічного прогнозу для нашої держави  директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Чімяо Фан.

Водночас він зазначив, що Світовий банк готовий  підтримувати українців у цій складній ситуації. Нині у провідної міжнародної інституції 10 спільних  проектів з нами на загальну суму 2,1 мільярда доларів. Результативність нібито добра, однак далека від того, що можна було б зробити спільними зусиллями.

Серед успішних проектів Світового банку в Україні — сприяння видачі актів
на право володіння землею.
Фото Наталії БАХТАЛИ

Доживемо до другого півріччя

Експерти банку вважають, що за цей рік український ВВП зросте лише на 1%. Хоч раніше Світовий банк прогнозував зростання української економіки у 2013 році на рівні 3,5 % (майже ідентичний показник закладено і в державний  бюджет України на цей рік).

За словами  старшого економіста представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Руслана Піонтковського, найбільше на уповільнення української економіки вплинули різке падіння експорту, особливо в металургії, й  розширення споживчого імпорту.

Спираючись на ∂рунтовний аналіз усіх процесів, у Світовому банку прогнозують, що економічне зростання в Україні поступово відновиться у другій половині 2013 року. Цьому, ймовірно, сприятиме  певне поліпшення зовнішньої кон’юнктури та очікувана можливість отримання кредиту від Міжнародного валютного фонду.

Тож на 2014 рік у Світовому банку прогнозують зростання для України на рівні до 3%, а на 2015-й — до 4%.

Знову про МВФ і тарифи

Експерти Світового банку неодноразово наголошували: для реалізації вищезазначеного сценарію  існують істотні ризики. Серед зовнішніх  найвпливовішим  може бути продовження кризи в єврозоні, що призведе до  зниження попиту на український експорт та ускладнення доступу  до глобальних ринків капіталу. А ось серед внутрішніх чинників головним є ризик затягування  з упровадженням заходів задля подолання  макроекономічних дисбалансів.

Тут, звісно, великі надії хотілося б покладати на підтримку Міжнародного валютного фонду. А затримки у макроекономічних змінах можуть означати, що необхідні корективи будуть значно серйознішими, коли підтримання статус-кво стане неможливим.  Тож експерти наголошують: навіть у разі поліпшення зовнішнього середовища макроекономічних змін не уникнути. 

Для забезпечення довгострокового економічного зростання нашій країні разом з відновленням макроекономічної рівноваги слід забезпечити і впровадження структурних реформ.  На жаль, більшість рекомендацій Світового банку,  оприлюднених два з половиною роки тому в меморандумі про економічний розвиток,  досі не виконано. Принаймні жодної сфери, де було б зроблено все, нині назвати не можна.

Щодо переговорів з МВФ, то, як і раніше, головним питанням на них буде підвищення тарифів на газ для населення та комунального сектору. Та в Світовому банку вкотре  переконують: воно має відбуватися  паралельно з  поліпшенням  адресної соціальної допомоги  для найбідніших верств населення.

До якісних змін  може привести також  реформування процесів управління державними інвестиціями та підвищення  ефективності бюджетних додатків.

А поки що доводиться констатувати: якщо зміни не відбудуться, бюджетний дефіцит зросте, підвищиться й споживча інфляція. Як відомо, раніше Світовий банк прогнозував зниження курсу гривні до 8,7 грн/дол. у 2013 році.  Чи зможе наша економіка спростувати песимістичні сценарії, дізнаємося вже незабаром.

ДОВІДКА «УК»

Державний бюджет України на 2013 рік розраховано, виходячи з таких прогнозних макроекономічних показників: номінальний ВВП — 1,576 трильйона гривень, темпи зростання ВВП — 3,4%, інфляція (грудень до грудня) — 4,8%.

mso-spacerun:yes