ОБОВ’ЯЗОК

До Дня Перемоги в Україні особливо ретельно впорядковують пам’ятні місця та меморіали

В Україні завжди з повагою ставилися до учасників Великої Вітчизняної війни. День Перемоги — особлива нагода ще раз уклонитися ветеранам, які сьогодні поруч із нами, за їхній подвиг, розповісти про буремні воєнні роки молодому поколінню, вшанувати пам’ять тих, хто навіки залишився вартовим Перемоги. Їхні могили та меморіали завжди доглядають та впорядковують, висаджують квіти... А ще — закладають живі пам’ятки на згадку про ті буремні дні.

У Луцьку впорядковують Меморіал вічної слави (стела спалених сіл). Фото Валерія МЕЛЬНИКА

До висаджування нових парків і скверів долучаються не тільки дорослі, а й школярі. Так, у столиці напередодні 67-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні Дарницькою організацією ветеранів України за підтримки керівництва району в парку культури та відпочинку «Партизанська Слава» вирішили висадити Алею партизанської співдружності. Це — 67 «червоних» дубів — символів партизанського супротиву та Перемоги радянського народу над фашистськими окупантами. 

У ці дні відбуваються мітинги-реквієми, покладання квітів і вінків до братських могил і меморіалів. А учасники війни діляться з молодим поколінням своїми спогадами про воєнні дні.

Як у ці дні в різних областях України люди упорядковують братські могили і пам’ятні місця, вшановують пам’ять полеглих і віддають данину поваги живим ветеранам, які в роки Великої Вітчизняної  виборювали   перемогу, дізнавались журналісти   «Урядового  кур’єра». 

ПОЛТАВЩИНА
 Це потрібно живим!

Нещодавно, як поінформував заступник голови Полтавської ОДА Олександр Коваль, у Шилівській школі Решетилівського району відкрили меморіальну дошку ветеранові Великої Вітчизняної, Герою Радянського Союзу, кавалеру Золотої Зірки та ордена Леніна, генерал-майору І. І. Арендаренку. В Кременчуцькому районі капітально відремонтували меморіальний комплекс у с. Чикалівка, пам’ятник на братській могилі у с. Кривуші. Перепоховані останки трьох радянських воїнів, знайдені під час археологічних розкопок, у братську могилу в с. Салівка. Музеї області поповнено новими експонатами. Також недавно у селі Біликах Кобеляцького району відкрили пам’ятник матерям та вдовам солдатів.

На центральному кладовищі м. Зінькова біля братської могили відбувся мітинг, присвячений  67-й річниці визволення України від фашистів, після якого перепоховали останки семи радянських воїнів. Завдяки пошуковій роботі пирятинських краєзнавців в історію району повернуто ім’я Героя Радянського Союзу, капітана Павла Пономаренка, який брав участь у визволенні України та Молдавії від окупантів.

РІВНЕНЩИНА
 Світ давно пройшов через примирення

Впорядковуючи місця поховань учасників Другої світової та Великої Вітчизняної воєн, люди працюють за покликом небайдужих сердець. І не роблять жодної різниці між похованнями солдатів Радянської армії та вояків УПА, яка, до речі, народилася саме в нашому краї: не їхня ж бо вина, що опинилися тоді по різні боки барикад. Тому впорядкували і монумент Слави у Рівному, і недавно зведений меморіальний комплекс в урочищі Гурби у Здолбунівському районі, де відбулася одна з найбільших битв в історії УПА.

— Світ давно пройшов через примирення та прощення, — каже голова облдержадміністрації Василь Берташ. – І лише в Україні політики все ще намагаються заробити на цій темі якісь дивіденди. Ми ж без жодної політики ставимо питання так: поза увагою не залишиться жоден із ветеранів, кожного неодмінно відвідають небайдужі односельці, школярі, представники влади. Адже наймолодшому фронтовикові краю нині 85. 

В обласному госпіталі ветеранів війни, що є одним з кращих в Україні, умови доволі комфортні. Втім, цього року кожен із районів та міст області до 9 Травня завершує модернізацію будиночків для ветеранів на території госпіталю: тут вони можуть мешкати сім’ями і проходити лікування та реабілітацію.

ЗАКАРПАТТЯ
«Живу за двадцять  кроків від пам’ятника…» 

Жителька Ужгорода, 85-річна учасниця війни Ольга Писарєва, живе в мікрорайоні, де встановлено пам’ятник шістьом антифашистам, страченим у роки Великої Вітчизняної.

— Улітку 1942 року, — розповідає Ольга Писарєва, — їх повісили за участь у підпільному русі. Тут їхні тіла й закопали. У 1945-му останки перепоховали на Пагорбі слави, а про місце страти нагадує пам’ятник. З деяких пір монумент залишився без догляду. Я, оскільки живу за якихось двадцять кроків від пам’ятника, взялася доглядати за ним сама: висадила квіти, разом із онуком скосили траву.

З часом до жінки приєдналися її немолоді подруги, які теж живуть неподалік. Поливають квіти, прибирають майданчик… У долі кожної залишила слід війна. У 78-річної Олени Ільницької батько втік з угорської армії, щоб воювати на боці Червоної Армії. Уже в мирний час під час строкової служби загинув син-солдат. У Лідії Соколової, яка на 8 років молодша, з війни не повернувся батько. У самої ж Ольги Писарєвої за участь у підпільному русі гестапівці розстріляли рідного дядька…

Нині Ольга Писарєва завершує, як редактор-упорядник, роботу над книгою нарисів про учасників Великої Вітчизняноїх війни — закарпатців. До речі,  попередня книга на цю ж тематику, яку підготувала в співавторстві — «Жива пам’ять» — давно несе сувору правду про війну.

ХЕРСОН
Оновлять пам’ятний знак

У місті вирішили оновити пам’ятний знак «Героям Сталінградської битви». За рішенням міського голови Володимира Сальдо, він має бути встановлений на площі Героїв Сталінграда.

Як повідомила прес-служба міської ради, відновлення та встановлення пам’ятника здійснюватиметься за рахунок коштів ТОВ «Херсонський оптовий торговий дім-02».

 ЛУГАНЩИНА
 Суботник біля Гострої могили

Днями було впорядковано меморіальний комплекс «Гостра могила». Про нього відомо, що під час оборони міста луганчани вишикувалися живим ланцюгом та передавали снаряди з рук у руки, допомагаючи своїм захисникам. Через це одна з центральних вулиць обласного центру носить ім’я Оборонної.

Студенти Луганської державної Академії культури та мистецтв, прийшовши на суботник, взялися до справи з притаманним їм запалом.

— Упорядкувати місто — значить очистити душу. Тепла сонячна погода нам сприяла, — розповіли першокурсниці Олена Страмцова та Анастасія Яхшієва.

Добірку підготували  Олександр ДАНИЛЕЦЬ, Інна ОМЕЛЯНЧУК, 
Василь БЕДЗІР, Інна КОСЯНЧУК, Олена ОСОБОВА,"Урядовий кур'єр"