ПОЇЗДКА.

Президент України побував на малій батьківщині, де віддав шану Георгію Береговому

Напередодні робочої поїздки Віктора Януковича, який приїхав на заходи, присвячені 90-річчю Георгія Берегового, тут зарясніли білборди "Донеччина вітає Президента України". А перед цим у Донецьку приземлилися "зоряні брати" легендарного космонавта: двічі Герой Радянського Союзу Олексій Леонов, Герой Радянського Союзу, уродженець Донеччини Олександр Волков та його син - Герой Росії Сергій Волков. Цікаво, що підкорювачі космосу, які прибули вшанувати пам'ять свого побратима, мали ще одну мету. Як зізнався Олексій Леонов, зараз готується черговий політ молодшого Волкова в космос і, за давньою традицією, перед далекою і важкою дорогою потрібно побувати на рідній землі.

Власне, в такому ж ракурсі, мабуть, варто розглядати й приїзд глави держави: проголосивши курс на реформи, він на початку непростої дороги "на фарт" завітав до своєї малої батьківщини.

Вхідний квиток до елітного клубу

Як і в попередні приїзди до Єнакієвого, Віктор Янукович відвідав могили рідних і близьких йому людей. Зокрема поклав букети квітів на могили своїх батьків та матері Г. Т. Берегового. І певна річ, побував Президент в центрі міста біля бронзового монумента двічі Герою Радянського Союзу. А ще взяв участь у закладанні алеї пам'яті свого старшого товариша - з допомогою школярів власноручно посадив саджанець горобини.

А епіцентром урочистостей став міський Палац культури, у вестибюлі якого розгорнули музейну експозицію "Сто життів у одному", присвяченому Г. Береговому. Причому серед великої кількості відвідувачів були й найпочесніші гості - донька та син космонавта Людмила і Віктор, а також його рідний брат Михайло Тимофійович. Відвідав цього дня Єнакієве і віце-прем'єр-міністр Російської Федерації Сергій Іванов. І саме в співпраці з сусідньою державою вбачає майбутнє розвитку космічного потенціалу держави Віктор Янукович. "Під час недавнього візиту Прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна ми обговорювали питання спільного розвитку аерокосмічної і ракетної галузі України та Росії, - наголосив він. - Ми бачимо, що спільні програми нас тільки зміцнять і така робота створює гарні умови для запровадження аерокосмічних технологій практично у всіх галузях промисловості, розвитку нових технологій".

Президент принагідно нагадав, що нині наша держава бере участь у будівництві космодрому в Бразилії та розглядає участь у спільному будівництві з Росією космодрому "Восточный". А в цілому вітчизняні космічні програми, на його переконання, є своєрідним вхідним квитком до престижного клубу високорозвинених країн світу. "В найближчий час відбудеться запуск чергового українського супутника, - повідомив Віктор Янукович. - Ми вважаємо, що у нас є дуже велика перспектива розвитку програм "Січ 2", "Дніпро" та інших".

До речі, про перспективу та тих, кому у майбутньому доведеться реалізовувати задумане. У січні-березні в Єнакієвому відбувся дитячий творчий конкурс "З мрією про космос" і за його підсумками глава держави вручив переможцям путівки до міжнародних дитячих центрів "Артек" та "Молода гвардія".

Не небом єдиним

Шлях до зірок, безперечно, починається від землі. А точніше - навіть з вугільного підземелля, що працює на економіку всієї країни. Тому побувавши в шахтарському краї, Віктор Янукович не оминув увагою проблеми галузі, що нині стоїть на порозі давноочікуваних змін. "Зараз вже чітко визначена політика розвитку вугільної галузі, оскільки вугілля - це єдиний енергоносій, яким Україна володіє в повному обсязі, - зазначив він на зустрічі з журналістами. - Ми будемо підтримувати енергетичний баланс, який стосується вугілля, і прагнути видобувати щороку до 100 мільйонів тонн".

Ніде правди діти - такі наміри безпосередньо для Єнакієвого, де закрили переважну більшість шахт, та для всієї вітчизняної вугільної галузі (минулого року українські шахтарі видобули трохи більше 75 мільйонів тонн палива) видаються трохи фантастичними. Втім, свою упевненість Президент пояснює намірами активно розвивати підземне виробництво. За його словами, передбачено будівництво кількох нових шахт і жодне підприємство, яке має розвідані запаси вугілля, не буде закриватися. А деякі шахти, які виведені з експлуатації і напівзатоплені, є намір відбудовувати: відкачувати воду і відновлювати вуглевидобуток (прикметно, що саме в рідному місті глави держави зараз працюють шахти-"водокачки", де вже не ведуть вуглевидобуток).

Розвивати вугільну галузь, на думку В. Януковича, дозволить залучення інвестицій. Про перспективність такого підходу свідчить і напрацьований досвід: на шахтах, куди прийшов інвестор, у минулому році вдалося збільшити вуглевидобуток на 10 відсотків. А на першому місці в стратегії реформування галузі залишається соціальна захищеність гірників. У березні відбулося підвищення заробітної плати працівників основних професій і поетапний ріст зарплат продовжуватиметься й надалі.

У суботу Президент України також ознайомився з ходом будівництва та реконструкції аеровокзального комплексу "Міжнародний аеропорт "Донецьк", що готується до Євро-2012. Про зведення злітно-посадкової смуги та диспетчерської вишки доповідав віце-прем'єр-міністр, міністр інфраструктури Борис Колесніков. А в неділю в Донецькій облдержадміністрації відбулася робоча зустріч першого віце-прем'єр-міністра, міністра економічного розвитку і торгівлі Андрія Клюєва та заступника глави уряду Російської Федерації Сергія Іванова з питань двостороннього співробітництва в галузі авіабудування та космічної галузі.