Резолюцію «Гуманітарна ситуація українських біженців та переміщених осіб» ухвалили на сесії ПАРЄ у Страсбурзі більшістю — 140 голосами із 155 присутніх. Комітет з питань міграції, біженців та переміщених осіб підготував текст резолюції на основі доповіді, автором якої став депутат-соціаліст із Великобританії Джим Шерідан.

Винуватців конфлікту знають

Депутатів турбує «факт прямої причетності Росії до виникнення та погіршення ситуації» на частинах територій Луганської та Донецької областей. У тексті резолюції також міститься заклик до російської влади «утриматися від дестабілізації ситуації в Україні та фінансування тероризму в Україні, від військової підтримки незаконних збройних формувань», депутати закликають офіційну Москву «використати свій вплив для того, щоб змусити» проросійських сепаратистів поважати мінські домовленості.

Один із пунктів резолюції — це фактично офіційне визнання дипломатичного імунітету Надії Савченко — народного депутата, члена делегації України в  ПАРЄ, яка наразі перебуває в незаконному тюремному ув’язненні в Росії. «Асамблея закликає звільнити всіх в’язнів війни, включно з членом української делегації в ПАРЄ Надією Савченко, та інших українських громадян, яких незаконно утримують у російських тюрмах».

Конвої з невідомим вантажем

Попри протести російської делегації, у текст резолюції увійшов параграф щодо так званих гуманітарних конвоїв. У документі говориться, що російські вантажівки з нібито гуманітарною допомогою, які «регулярно направляють в Україну без офіційного дозволу української влади, без проходження необхідних митних процедур, без координації з Червоним Хрестом, відверто порушують міжнародне право».

Депутати ПАРЄ також закликали російську владу поважати права тих, хто проживає на території окупованого Росією Криму, згідно з нормами міжнародного права й «надавати негайний і беззастережний доступ на Кримський півострів усім міжнародним гуманітарним місіям».

Під час дебатів перед голосуванням за текст резолюції особливо активними були депутати від політичної групи соціалістів та лівих. Вони наводили цифри кількості біженців і переміщених осіб в Україні, говорили про те, що обстрілюють мирних жителів на сході і сепаратисти, і бійці Нацгвардії, й розсипалися в компліментах на адресу російської влади, яка «робить усе можливе, щоб допомогти біженцям з України».

Французький депутат Рене Руке заявив, що для стабілізації становища на Донбасі «сепаратисти мусять припинити воєнні дії, українська влада — покласти край хвилям мобілізації, а Росія — переконати бойовиків у необхідності деескалації». Австрійський депутат Штефан Шенах вважає, що люди виїжджають із зони конфлікту, де «немає опалення, електроенергії, нормального житла, тікають від беззаконня і насилля», і нагадав, що «Росія в цих умовах приймає сотні тисяч біженців».

Майстер-клас кремлівської пропаганди

Промова голови московської делегації Олексія Пушкова, яку підтримали оплесками, вразила багатьох присутніх добіркою незмінних пропагандистських кліше. «У жодному українському місті немає жодних терактів», — заявив Олексій Пушков. За його словами, «українська влада направляє військову силу в міста, щоб нищити мирних громадян», які, на думку російського депутата, лише «вимагали для своїх впливових регіонів особливого статусу». Він нагадав присутнім, що й досі немає результатів розслідування трагічних подій в Одесі. А наприкінці виступу він заявив: «Жоден росіянин не вторгся в Україну, ми не бачимо цьому жодного доказу і не збираємося самі комусь щось доводити».

Відродження сталінських часів

Проте, як виявилося, деяких депутатів ПАРЄ не так легко вразити кремлівською риторикою. Швейцарський депутат Ерік Воруз заявив, що в Росії триває відродження сталінської політики, яку «активно впроваджує в життя колишній офіцер КДБ Володимир Путін». «ПАРЄ зобов’язана чітко висловитися щодо держави, яка підтримує на сході України та в Криму озброєні сепаратистські загони та мафіозні угруповання», — заявив він.

Угорський депутат Немет Золт вважає, що нині вся Європа мусить протистояти «імперіалістичним інстинктам» Росії. «Ми закликаємо Москву поважати територіальну цілісність України», — сказав депутат. На його думку, європейська спільнота має гарантувати Україні «гідне європейське майбутнє і допомогу з відновленням регіону, що постраждав від збройного конфлікту».