Засідання Державної комісії з надзвичайних ситуацій Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк перевів у формат селекторної наради. У Міністерстві внутрішніх справ представники правоохоронного сектору нашої країни узгоджували свої подальші та оперативні дії напередодні травневих свят. Передовсім глава уряду попросив Службу безпеки, МВС і Національну гвардію посилити патрулювання по всій території України, особливо уважно забезпечувати громадський правопорядок слід насамперед у прифронтових регіонах: Запоріжжі, Харкові, Дніпропетровську, Миколаєві. Попри територіальну віддаленість, Одеса і Київ також належать до «оперативного списку».

Про пряме вторгнення не йдеться

Арсеній Яценюк означив позицію так: «Зараз головне наше завдання — підготовка до травневих свят. Російські терористи і надалі провокуватимуть ситуацію. Зрозуміло, що РФ не відступає від своїх планів дестабілізувати ситуацію в Україні. Вони змінили тон, але не дії. Нам треба бути готовими, щоб дати чітку і сильну відповідь».

Уже ні для кого не таємниця, що російська сторона витрачає значні суми на травневі провокації в Україні. На це українська влада може відреагувати законодавчо: під час чергового засідання уряд затвердить робочий план відзначення 70-річчя Перемоги над нацизмом у Європі та 70-річчя завершення Другої світової війни. Його мають дотримуватися всі керівники обласних державних адміністрацій. «У росіян залишилися терористичні мережі, які провокуватимуть протистояння», — додав Арсеній Яценюк.

Щоправда, він говорив про низьку ймовірність прямого військового вторгнення в Україну у цей період. Мовляв, наш північний та агресивний сусіда вичікує остаточного рішення щодо продовження чи скасування санкцій у червні.

Загалом глава уряду незадоволений тим, як регіони нарощують ресурсну базу у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Наприклад не всі об’єкти цивільного забезпечення та захисних споруд функціонують належно. «За рівнем резервів у багатьох областях нічого не змінилося. Доведеться нам, товариші, робити кадрові висновки», — попередив управлінців на місцях Прем’єр.

До речі, днями комісія з конкурсного відбору керівника Державної фіскальної служби (її очолює міністр фінансів Наталія Яресько) завершить свою роботу. Принаймні таку вимогу озвучив глава уряду. Його позиція: важливо розпочати роботу з подолання корупції в державних податковій і митній службах. А в регіонах створити так звані летючі бригади правоохоронних органів.

Основну увагу правоохоронців буде зосереджено на громадських місцях. Фото з сайту news.kh.ua

Чергують за посиленим режимом

Коли настав час доповідей, першим узяв слово міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він сказав, що під час травневих свят на вулиці українських міст додатково вийдуть близько 20 тисяч співробітників міліції та Нацгвардії. У режим підвищеної готовності переведено й сили цивільного захисту. Так, у системі ДСНС в посиленому режиму чергування перебуває 15 тисяч чоловік особового складу та 4 тисячі одиниць техніки, створено 480 мобільних груп для забезпечення оперативного реагування на надзвичайні ситуації техногенного характеру на найважливіших об’єктах інфраструктури. Об’єктів загальнодержавного значення у нас 134, а 1562 — можуть стати ласим шматком для посягань терористів. МВС, СБУ та Нацгвардія вже взяли під охорону 3300 об’єктів інфраструктури. Для цього цілодобово залучають майже 10 тисяч співробітників органів внутрішніх справ, військовослужбовців, нацгвардійців. Під посилену охорону взято АЕС. «Проводимо постійний моніторинг обстановки навколо об’єктів, у межах санітарно-технічної захисної зони та в містах-супутниках, у районі АЕС. Посилено пропускний режим та обмежено доступ відвідувачів на територію станцій», — повідомив Арсен Аваков.

До слова, охороняє морські та річкові порти від диверсій, терактів, контрабанди й незаконного проникнення Державна служба охорони. Разом із портовиками вони оглядатимуть вантажі та перевірятимуть документацію кораблів. Одне слово, в Запорізькій області «взято під контроль» Бердянський морський торговельний порт, у Миколаївській — об’єкти та прилеглу територію Миколаївського морського торговельного порту, в Херсонській — Херсонський морський торговельний порт, а в Одеській — порти «Одеса», «Іллічівськ», «Білгород-Дністровський», «Ізмаїл», «Рені», «Південний».

Майже три тисячі військових пильно контролюють спокій на 25 об’єктах, що підпорядковані Міністерству оборони і які можуть стати ціллю для російських терористичних груп.

Насамкінець Прем’єр доручив МВС та МЗС звернутися до міжнародних організацій, передовсім в ООН, з проханням надати Україні фінансову і технічну допомогу в організації служби так званого гуманітарного розмінування. Очищенню від мін і снарядів підлягає територія Донецької та Луганської областей загальною площею приблизно 7 тисяч квадратних кілометрів.