ДАІ міста Києва до кінця цього тижня припинить виконувати свої функції. Про це на прес-конференції розповіла перший заступник міністра внутрішніх справ України Ека Згуладзе, зазначивши, що всі обов’язки інспекторів виконуватимуть патрульні поліцейські. За її словами, ті патрулі ДАІ, які зараз несуть службу на дорогах столиці України, — це «внутрішнє пересування».

Розповідаючи про першу добу роботи нової патрульної служби, заступник міністра повідомила, що полісмени виписали штрафи прокурору і народному депутату. Імена порушників Згуладзе не озвучила. Вона зауважила, що дуже задоволена початком роботи поліцейських. «У першу ніч вони впоралися краще, ніж я очікувала. Я дуже хвилювалася. Вони працюють від душі, — сказала заступник міністра. — Але було все: і ДТП, зокрема з постраждалим, було і надання першої допомоги, і порятунок дівчини з поламаною ногою. Було і затримання зі зброєю, і хуліганство, і затримання гарячим слідом. Усе було, і з усім впоралися вже першої ночі. Це дуже хороший результат».

Люди звертаються до нових патрульних за різноманітною допомогою. Це перші кроки повернення довіри до правоохоронців. Фото УНIAН

Згуладзе зауважила, що зі старту роботи нової поліції Києва кількість викликів нарядів у столиці зросла: «Це дуже добре. Це означає, що в першу ніч ми показали: ми можемо працювати, вони працюють добре. Люди почали довіряти і звертатися більше по допомогу».

Ека Згуладзе також зазначила: премії за стягнення штрафів із посадових осіб не передбачені. На її переконання, це має стати звичайною справою.

Заступник міністра поінформувала, що нові патрульні, попри те, що вони поки працюють за старим законом, отримають обіцяні суми заробітної плати. Так, наприкінці місяця поліцейські одержать по 8—10 тисяч гривень, як і передбачалося. Зарплати виростуть і в решти співробітників внутрішніх справ завдяки новій реформі.

«Ми впроваджуємо кілька реформ. Реформу патрульної служби найбільш помітно. Але ми робимо чимало і всередині міністерства, зокрема оптимізуємо структуру. Завдяки економії у нас з’явився ресурс на 30% підвищити зарплату і решті співробітників МВС», — розповіла Згуладзе.

МВС таким чином не створює «нову еліту», зазначила заступник міністра. «Просто це стандарт, на який ми націлені, до якого йдемо. І сподіваємося, що до кінця року не буде старої і нової міліції — буде одна поліція, яка працюватиме по одному стандарту якості».

На відміну від інспекторів ДАІ, у нових патрульних нині значно ширші повноваження. Вони мають право не лише зупиняти порушників на дорозі, складати протоколи та фіксувати ДТП. Закон дозволяє поліцейському перевіряти документи у перехожих, проводити обшук підозрілих осіб і обмежувати доступ на ті чи ті території. Нові правоохоронці можуть застосовувати силу і використовувати вогнепальну зброю.

Патрулі ДАІ, які ще залишаються у Києві, не мають права зупиняти водіїв і штрафувати їх, але можуть допомагати в оформленні ДТП. Вони мають пройти переатестацію. Найбільш успішні вступлять до поліції.

Водночас відділки міліції та МРЕО працюватимуть як і раніше.