Начальник Сумського
прикордонного загону
Павло ЛИСАК

Сумську область справедливо називають північно-східною брамою України — саме з її території численні гості розпочинають знайомство з нашою країною. І першими на українській землі їх зустрічають прикордонники. Про будні слобожанських вартових кордону кореспондентові «Урядового кур’єра» розповідає начальник Сумського прикордонного загону Павло ЛИСАК.

— Павле Петровичу, вочевидь, ще свіжі в пам’яті торішні події в пункті пропуску Бачівськ, які залишаться в історії прикордонної служби окремим особливим рядком.

— Саме так. Торік у жовтні старший прапорщик Микола Усок і старшина Руслан Божко вчинили воістину по-героїчному, ставши на шляху терориста-смертника. Такому подвигу немає ціни чи іншого еквівалента, адже вони ризикували найдорожчим — своїм життям. Нещодавно відповідно до указу Президента України обидва отримали високі нагороди: ордени «За мужність» ІІІ ступеня, а нині поправляють здоров’я. Немає жодного сумніву, що з часом мужні правоохоронці повернуться у стрій, тож весь особовий склад бажає їм якнайшвидшого одужання.

— Цей випадок — приклад виняткової мужності й благородства, коли прикордонники не тільки завадили терористові перетнути державний кордон, а й прикрили собою товаришів по службі.

— Служба прикордонника позначена багатьма особливостями і вимагає постійної зібраності, концентрації уваги, ретельного контролю. А водночас високої культури, такту і навіть дипломатичності. Адже від нас значною мірою залежить перше враження про Україну тих, хто перетинає кордон.

Як кажуть, добре, коли все добре. Більшість громадян приїздять чи виїздять у різних справах, дотримуючись порядку і законодавства.

На жаль, далеко не всі — законослухняні громадяни. Ми недавно підсумовували зроблене торік. Вимальовується доволі масштабна картина. Щоб не переобтяжувати вас цифрами, назву окремі показники. Що саме за ними стоїть, зрозумієте самі.

Так-от, загалом торік прикордонники Сумського загону оформили перетин через кордон понад 7 мільйонів осіб та більш як 1,2 мільйона транспортних засобів. Виявили 1914 громадян, які використовували підроблені, технічно несправні, чужі або недійсні паспортні документи, затримали за незаконне перетинання державного кордону України 658 порушників, з яких 120 нелегальних мігрантів. За різні порушення складено 1922 протоколи, а правопорушників оштрафовано більш як на 1,3 мільйона гривень.

Безпека країни багато у чому залежить від пильності прикордонників. Фото Володимира ЗAЇКИ

На особливому контролі також боротьба з незаконним переміщенням наркотиків, психотропних речовин, зброї та боєприпасів. Їх вилучено відповідно 19 кілограмів, 290 грамів, 90 та 956 одиниць. Тож можете уявити, який потужний фільтр цілодобово працює на всьому кордоні Сумської області.

— Наскільки широко практикуєте визначення кращих підрозділів?

— Це неодмінний елемент нашої службової діяльності. За підсумками минулого року найкращих результатів досягли відділи прикордонної служби Сопич, Краснопілля та Свеса, які посіли перші місця серед підрозділів відповідно ІІ, ІІІ та IV категорій. Водночас Сумський прикордонний загін в системі Державної прикордонної служби України визнано кращим з питань підготовки та використання інспекторів-кінологів зі службовими собаками в охороні державного кордону.

Загалом же за роки існування представники Сумського загону двічі ставали кращими у прикордонному відомстві країни.

  — Павле Петровичу, далеко не останнє значення має високий національний дух особового складу.

 — Справді, духовне виховання і патріотизм у прикордонному відомстві України — особливо важливі складові. Тож цим питанням надаємо особливої ваги й уваги. Скажімо, ще 12 серпня 2005 року єпископ Сумський та Охтирський Марк освятив в одній із кімнат навчального корпусу капличку Івана-воїна. Того самого дня тут пройшло перше богослужіння. Задля вшанування пам’яті останнього кошового отамана Запорозької Січі видатного державного, політичного діяча і полководця XVIII століття Петра Калнишевського указом Президента України від 10 лютого 2009 року його ім’я присвоєно відділу прикордонної служби Шалигіне. Це додало особливої духовної ваги і морального авторитету підрозділу і кожному прикордонникові.

З ініціативи ветеранів-прикордонників у Сумах на розі вулиць Антонова та Петропавлівської споруджено пам’ятник прикордонникам усіх поколінь — меморіальну дзвіницю-пантеон, де щороку проходять урочистості з нагоди професійного свята та Дня створення Сумського прикордонного загону. А 28 травня 2011 року колектив Сумської обласної організації ветеранів-прикордонників одержав на довічне зберігання Прапор 91-го прикордонного загону військ колишнього СРСР, щоб зберігати спадкоємність поколінь і славетних традицій.

Усе це красномовно свідчить, що сумські прикордонники відчувають власну відповідальність перед часом та історією, перед Україною. Оскільки ми завжди на передовій, то і наше гасло відповідне: тільки вперед!

Олександр ВЕРТІЛЬ, 
«Урядовий кур’єр»

ДОВІДКА «УК»

Сумський прикордонний загін створено 20 жовтня 1992 року, а вже 3 січня 1993-го на ділянці загону виставлено перші наряди в пунктах пропуску Зернове та Бачівськ.

 Нині підрозділи дислоковані у 8 прикордонних районах Сумщини. У їхньому складі 14 відділів та мобільна застава Суми. Вони охороняють ділянку державного кордону України протяжністю понад 562 кілометри, майже 100 з яких річкові.

Функціонують 24 пункти пропуску та пункти контролю. З них 9 — міжнародні, 4 — міждержавні та 11 — місцеві. За видами сполучень: 6 — автомобільні, 6 — залізничні,  повітряний. 

ДОСЬЄ «УК»

Павло ЛИСАК. Народився 1974 року в с. Шумівці на Хмельниччині. Закінчив Академію Прикордонних військ та Національну академію Державної прикордонної служби України імені Б. Хмельницького. Служив на посадах заступника і начальника прикордонної застави, коменданта прикордонної комендатури, заступника начальника штабу загону в Чернівецькому, Мостиському, Чернігівському прикордонних загонах, першого заступника начальника загону — начальника штабу Ізмаїльського та Білгород-Дністровського прикордонних загонів Південного регіонального управління.