Про це повідомив голова Держінвестпроекту Сер гій Євтушенко, зауваживши, що за всі роки незалежності України це найбільша інвестиція, яку вдалося залучити в регіон, а також найбільша китайська інвестиція в економіку держави. За його даними,  загалом за 23 роки в економіку Чернігівщини, яку вважають депресивним регіоном, інвестовано 111 мільйонів доларів, з них 90 мільйонів — з країн ЄС, або лише 105 доларів на людину. А Піднебесна за цей час внесла «скромних» 20,3 мільйона доларів прямих  інвестицій в Україну.

Голова Держінвестпроекту також уточнив, що за останній рік у відомство надійшло вісім запитів від китайських компаній на інвестпроекти в аграрній, харчовій, гірничодобувній та хімічній промисловостях вартістю від 20 мільйонів до мільярда доларів США. «Та спрацював лише один — аграрний. Щодо інших, то до реальних інвестиційних рі шень справа так і не дійшла, — резюмував він. — Варто зважити, що цей проект пілотний, і від того, як він проходитиме, залежатиме, чи прийдуть у подальшому китайські інвестори у вітчизняне сільське господарство».

Гроші дадуть поштовх розвитку краю, зокрема тваринництву. Фото Володимира ЗAЇКИ 

Про важливість такої значної інвестиції для депресивного регіону, як і про її успішність  зауважив в. о. голови Чернігівської обл держадміністрації Сергій Журман. Щоб не втратити інвестора у нинішній складний для країни час він пообіцяв «Фанді» сприяння: «Ми наперед узгоджуватимемо етапи будівництва агрокомплексів і запобігатимемо виникненню можливих ус кладнень».

Сподівається на це і українська, і китайська сторона, що увійшла в СП, частка яких у підприємстві становить 40% на 60% відповідно. «Для нас дуже важливе налагодження стратегічного партнерства з Україною на державному рівні. Сподіваємося, що співпраця буде успішною і сприятиме но вим надходженням ки тайських інвестицій в Україну», — зазначив директор напряму скотарства корпорації «Хуанфань Цюй» Лю Конг. Своєрідною гарантією цього й стало нещодавнє підписання в Укрінформі тристороннього  меморандуму про співпрацю між СП, Держінвестпроектом та Чернігівською ОДА. Під час цього заходу журналісти могли детальніше ознайомитися з китайсько-українським ін вест проектом у тих, хто ввійшов до СП. За словами виконавчого ди ректора компанії «Фанда» представника компанії Dara Group Кирила Сахна, цей проект реалізовуватимуть у Корюківському районі на базі сільгосппідприємств ТСК ім. Горького та ДКП «Злагода». Вони переважно вирощували кор мові і технічні культури, утримували 439 голів дійного стада ВРХ, мали земельний банк — 4712 гектарів та зношеність основних фондів 80%, уточнив він.

Саме ці занедбані підприємства і стануть основою для великої багатопрофільної «Фанди», що розвиватиме чотири бізнес-напрями з перспективою експорту сільгосппродукції у Піднебесну (коли інвестори вийдуть на проектні потужності), продовжив  президент  Dara Group Едуард Самоткал. Зокрема йдеться про рослинництво, свинарство, молочне скотарство і технічне забезпечення.

Так, у рослинництво, у реконструкцію і розширення потужностей зі зберігання і переробки сільгосппродукції, розширення парку сільгосптехніки, використання нових технологій з вирощування  на самперед кормових культур і збільшення їх урожайності у два-три рази планують вкласти близько 17,5 мільйона доларів США. Ще 12,5 мільйона доларів піде на реконструкцію і розширення до 50 тисяч голів на рік потужностей двох свинокомплексів. І 25 міль йонів доларів — у реконструкцію чотирьох старих та будівництво кількох нових комплексів з утримання корів, уточнив Едуард Самоткал. За проектом, за п’ять років поголів’я ВРХ має збільшитися до 20 тисяч, а виробництво молока — до 200 тисяч тонн за рік. Є плани й з реконструкції тепличного комплексу підприємства «Злагода», який не працює, із заміною енергоносіїв та розширенням його площі з 2 до 12 гектарів і з виходом на виробництво  від 600 до 1000 тонн свіжих овочів за рік. У цей напрям інвестують 2,5 мільйона доларів.

Як наслідок, за найпесимістичнішими оцінками фа хівців, українсько-ки тай ські інвестиції дадуть 480 нових постійних робочих місць у регіоні  і близько тисячі —  сезонних. А над ходження у районний бюджет збільшаться з двох до шести мільйонів гривень на рік. Не кажучи вже про кумулятивний ефект, коли на етапі будівництва та операційної діяльності буде задіяно чимало інших підприємств. Це буде свого роду точка розвитку в районі, підсумував Сергій Євтушенко.

ДОВІДКА «УК»

Китайсько-українську аграрну компанію «Фанда» створено у жовтні 2013 року як спільне підприємство між китайською промисловою корпорацією «Хуанфань Цюй» та українською багатогалузевою групою компаній «Dara Group». Перша спеціалізується на розведенні ВРХ, селекції та вирощуванні насіння,  переробці та зберіганні фруктів та овочів у провінції Хенань. Має 16 філій,  9 промислово-торговельних акціонерних підприємств та 6 великих свинарських ферм. Зембанк — 10 тисяч гектарів, кількість працівників — понад 12 тисяч. Валова продукція, вироблена корпорацією у 2013 році, досягла 214 мільйонів доларів.

Українська «Dara Group» спеціалізується на гірничодобувній, енергетичній, інвестиційній, сільськогосподарській, торговельній, науково-дослідницькій та інших сферах діяльності. Також надає послуги в галузі хімпрому, видобутку нафти і газу, транспорту й охорони здоров’я.