НОВАЦІЇ

Українцям уже в найближчому майбутньому обіцяють закордонні паспорти нового зразка - на кшталт європейських


Про це йшлося на останньому брифінгу МВС. Насамперед керівництво міністерства розповіло про свою міжнародну діяльність, спрямовану на зменшення рівня злочинності в Україні. Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов повідомив, що найактивніше каналами Інтерполу українські правоохоронці останнім часом співпрацювали зі своїми колегами з Росії, Німеччини, США, Франції, Великобританії та інших країн. Результат - за 10 місяців цього року 129 осіб, яких розшукували вітчизняні правоохоронці, були затримані на території інших країн. А в Україні - 73 особи, яких розшукували їхні закордонні колеги. Зокрема, в Україну здійснено екстрадицію 55 осіб, розшукуваних за тяжкі злочини. Міністр також наголосив, що для поліпшення цієї співпраці слід якнайшвидше адаптувати законодавство України до законодавства інших держав, зокрема країн Євросоюзу.

Начальник управління міжнародних зв'язків МВС Сергій Калюк розповів про візит делегації міністерства до Королівства Нідерланди, де, зокрема, обговорювалося питання запровадження безвізового режиму між Україною та країнами Євросоюзу. Для цього передусім маємо створити окрему міграційну службу. Незабаром планується виготовлення закордонних паспортів нового зразка - біометричних або електронних, тобто в цей документ буде вміщено безконтактний електронний носій (чип) з паспортними даними та біометричною інформацією про особу. МВС має подати до Кабміну пропозиції про те, які саме дані повинні бути в цьому документі. Чи це буде, як у Росії, лише електронні фото та підпис громадянина, чи, як в інших країнах, відбитки пальців та інші ідентифікаційні дані. Орієнтовна вартість бланка становитиме 13 євро (140 гривень). Для порівняння: ціна бланка внутрішнього паспорта коштує 15 гривень.

В Україну планують запросити міжнародних експертів від міністерств внутрішніх справ кожної країни, яка братиме участь у Євро-2012. Схема буде схожою на ту, що застосовувалася в Німеччині під час проведення Мундіалю. З кожною групою вболівальників прибуватимуть по чотири-п'ять поліцейських - їхніх співвітчизників, які перебуватимуть поряд із фанами впродовж усього часу проведення чемпіонату. Ще по одному правоохоронцю планують відряджати до оперативного штабу.

Директор Державного департаменту в справах громадянства, міграції та реєстрації фізичних осіб МВС Євгеній Мамонов розповів, що станом на 31 жовтня на обліку в органах внутрішніх справ України перебуває 290 тис. іноземних громадян, з них 195 тис. постійно проживають на території нашої держави і понад 94 тис. перебувають у нас тимчасово. З початку цього року на офіційний облік поставлено 75 тис. іноземців і виявлено понад 12 тис. (91 група) нелегальних мігрантів. Слідчі підрозділи служби безпеки МВС порушили 106 кримінальних справ за незаконне переправлення осіб через державний кордон. За межі України видворено понад 12 тис. осіб, з них 1695 - примусово. А до більш як 11 тис. іноземців застосована санкція заборони в'їзду в Україну терміном від шести місяців до п'яти років.

Велика робота проводиться у Волинському та Чернігівському пунктах тимчасового перебування іноземців, які були створені кілька років тому за сприяння Євросоюзу. Протягом цього року тут утримувалися понад 600 нелегальних мігрантів, яких потім, здебільшого примусово, депортували на батьківщину. Найближчим часом планується створити ще два таких пункти -на Миколаївщині та Донеччині - за кошти Євросоюзу. Там будуть належні умови для перебування нелегалів згідно зі стандартами ЄС.