На фінішну пряму в переговорному процесі щодо формування більшості у Верховній Раді народні обранці вийшли проти п’ятничної ночі. Вирішальна дискусія завершилася близько другої, коли представники «Блоку Петра Порошенка», політичної партії «Народний фронт», об’єднання «Самопоміч», Радикальної партії Олега Ляшка та всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» поставили попередні підписи під узгодженою редакцією угоди про створення коаліції. Загалом текст документа є результатом майже тритижневої копіткої роботи міжнародних та вітчизняних експертів, представників п’яти політичних сил. Церемонія парафування документа відбулася вже опівдні: п’ять стосів паперів із 66 сторінок рухалися по колу за столом від лідера «Народного фронту» Арсенія Яценюка до першого номера у «Блоці Петра Порошенка» Юрія Луценка, представника об’єднання «Самопоміч» Оксани Сироїд, а потім і до лідера радикалів Олега Ляшка та керівника «Батьківщини» Юлії Тимошенко. Офіційна церемонія підписання тексту запланована на 27 листопада — в перший день роботи нового парламенту.

Політики мають впоратися

Керівник депутатської групи з підготовки роботи нового парламенту Володимир Гройсман переконаний, що коаліція, створена з п’яти політичних сил, здатна брати на себе відповідальність. Юлія Тимошенко від свого блоку подякувала всій демократичній команді. Однак її настрій був дещо скептичним: «Відпрацювати і підписати — це ще не виконати. Країна очікує негайного втілення в життя Коаліційної угоди. Якщо політики не впораються з цим завданням, то мусять просто піти з парламенту».

Вона відзначила, що до тексту угоди внесено пункт про зняття недоторканності з вищих посадових осіб: Президента, народних депутатів, суддів. «Політики мають стати рівними перед законом, як і пересічні українці. В угоді багато що присвячене миру... Перший крок — зняття позаблокового статусу. Слід також покінчити з корупцією не в угоді, а в житті», — сказала вона. 

Оксана Сироїд від «Самопомочі» виступила проти кулуарщини, яка спричинила свавільне ухвалення рішень минулою владою. Вже пізніше в коментарі журналістам вона розповіла, що угода передбачає ухвалення закону «Про порядок імпічменту Президента» (це питання прописане в частині реформи публічної адміністрації).

Олег Ляшко зазначив, що «Радикальна партія» підтримає уряд реформаторів, їхні дії, і голосуватиме за прем’єрство Арсенія Яценюка. «Ми всі перебуваємо на одному підводному човні. Ніхто з нього не випливе. Сподіваюся, що ми зробимо реальні зміни», — сказав він.

Юрій Луценко з «Блоку Петра Порошенка» провів паралелі між Помаранчевою революцію 2004 року та Революцією гідності. «Ми не хочемо ще однієї поразки. Майдан багато зробив проти старої системи: змінив Президента, парламент, уряд. Але нічого не отримав від того, що вимагав», — наголосив він. Окремо ж пояснив, що перед тим, як розпочати перше засідання парламенту, політики мають регламентний час у 20 днів. Їх вони й витратили на підготовку технічного завдання — тексту угоди.

300 голосів для більшості

Прем’єр-міністр і лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк взяв слово останнім. Мовляв, у парламентсько-президентській державі першими мають говорити представники Верховної Ради.

Він відзначив, що вперше за всю історію незалежності народ дав мандат проукраїнським силам. «300 голосів є в більшості», — наголосив він. Їх треба віддати за реалізацію положень Угоди про асоціацію з ЄС та зони вільної торгівлі з ЄС. «Це база нашого плану реформ. На підставі Коаліційної угоди готується програма дій уряду. Нам терміново треба формувати уряд, який виконуватиме цю програму, проводитиме реальні зміни та нестиме всю повноту відповідальності, — сказав він та вкотре попросив лідерів партій пришвидшити процес делегування своїх представників до складу Кабміну. — Йдеться не про політичні квоти, а про політичну відповідальність Президента, уряду, ВР. Люди дивляться на владу як на єдине ціле. Угода передбачає складні, болісні, але потрібні для держави реформи. Аплодисменти, можливо, будуть, тільки точно не в найближчому майбутньому».

До речі, уряд потрібно сформувати у найближчі 10 днів (головний наш кредитор — МВФ — проводитиме переговори тільки з новим складом Кабміну), а ще потрібно швидко вносити на розгляд парламенту проект закону «Про Державний бюджет на 2015 рік» (проект готовий, а разом з ним чекають на прийняття пакета бюджетного та податкового законодавства).