До редакції «УК» звернулася жителька Кривого Рогу Ганна Гавриленко, яка стала жертвою шахрайства. Підвела її надмірна довірливість до доброї знайомої Надії, працівниці одного з відділень ПриватБанку, яку вона знала 20 років і навіть приятелювала з нею. Торік у вересні Надія зателефонувала їй на мобільний із пропозицією обміняти гривні на долари, оскільки їй за це у фінустанові обіцяють премію.

Ганна зібрала всі свої та рідних заощадження і передала Надії 160 тисяч гривень. Та  відразу обміняла 46 тисяч гривень на дві тисячі доларів, а решту грошей пообіцяла конвертувати через два тижні. Після цього приятелька почала уникати телефонних дзвінків, потім її родичі сповістили Ганну, що її нібито викрадено, після цього Надія зникла.

Іноді проста формальність може повернути втрачені гроші. Фото Володимира ЗAЇКИ

Її батько, який обіймає  посаду начальника одного з управлінь міськвиконкому Кривого Рогу, спочатку обіцяв повернути гроші, але не минуло й тижня, як його позиція різко змінилася, він почав хамити і відмовився залагоджувати доньчину «справу».  Спілкуючись зі службою безпеки банку, Ганна з’ясувала, що є ще кілька аналогічних заяв від потерпілих клієнтів, а її банкір-подруга… звільнилася. Виходило, що банк тепер ні за що не відповідає. Очевидно, покровительство тата  допомогло спритній на оборудки дочці. Доки Ганна оббивала пороги кабінетів у пошуках справедливості, їй стало відомо, що аналогічні оборудки трапилися і в інших районах Кривого Рогу і навіть у Дніпропетровську.

З’ясувати, чи користувалися шахраї аналогічною схемою в інших містах України, «УК» не вдалося, оскільки у прес-службі МВС на наш офіційний запит не надали відповіді.

«Навряд чи  Ганні Гавриленко вдасться  повернути втрачені кошти, оскільки немає розписки. Порада: гроші слід позичати тільки через розписку, в якій обов’язково вказувати дату, місце її написання, повні дані сторін (прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, паспортні дані,  ідентифікаційний номер фізичної особи). Без цього ніяк!» —  сказав «УК» голова правління Всеукраїнської громадської організації «Фінансова грамота України» Михайло Стрельніков.

«На жаль, ситуація в пані Ганни не поодинока  як для комерційних банків, так і для державних. У Миколаївській області протягом трьох років менеджер з обслуговування корпоративних клієнтів одного із відділень ПриватБанку для власного збагачення незаконно заволодів грошовими ресурсами клієнтів банку на загальну суму 1,5 мільйона гривень. Керуюча Вижницьким відділенням ПриватБанку (Чернівецька область) зникла з майже двома мільйонами гривень. У цій самій області в місті Кіцмань керуюча відділенням Укр?соцбанку зібрала майже 10 мільйонів і зникла, ймовірно, за кордон. Такий самий випадок був у Кіровоградській області у відділенні Ощадбанку. В нашій практиці є виграні в таких ситуаціях справи», — зазначив директор  громадсько-політичного об’єднання «Ваша надія» Федір Олексюк.     

Позитивна судова практика навряд чи допоможе пані Ганні. «Оскільки ошукані вкладники отримували свої кошти не від особи, що ввела їх в оману, а від банку, то на руках цих клієнтів  були договори вкладу і квитанції про те, що кошти отримано, але при цьому вони не були зареєстровані в базі банку», — уточнив Федір Олексюк.

На його думку, основна причина таких масових порушень і злочинних схем — неефективна робота служби безпеки цих банків та неефективний контроль регулятора — НБУ.

На звернення Ганни Гавриленко в НБУ повідомили: «Нацбанк не здійснює перевірки банків з питань неправомірності дій працівників банку, дій без належних повноважень/зловживання повноваженнями» і порадили звернутися до суду.

За даними прокуратури, торік в Україні зафіксовано 742  кримінальні правопорушення, пов’язаних з діяльністю Нацбанку України, тоді як в 2014 році їх було 533, а у 2013-му  —  944. 

Зважте, що в цій статистиці не фіксують історії, в яких постраждалі не змогли надати належних документів, серед яких і розписка. Тож іноді проста формальність може повернути втрачені гроші.