Нещодавно Сумами прокотилася доволі неприємна новина. В одному з нічних клубів міста під час організації так званого пінного шоу постраждали кілька відвідувачів. Уранці наступного дня всі вони відчули біль в очах, а одному з юнаків стало зле: він не побачив… себе в дзеркалі.

Далі були звернення до офтальмологів, лікування і — відкриття кримінального провадження за фактом недбальства під час проведення масових заходів. Як повідомили днями в секторі зв’язків із громадськістю УМВС у Сумській області, до остаточної крапки в цій історії ще далеко.

Нині правоохоронці й фахівці з’ясовують, яку саме піну використовували організатори нічного гуляння і чи мали дозвіл на неї, що входило до її складу і чому бажання потішити публіку несподіваними ефектами обернулося таким результатом. Це ж добре, що обійшлося без тяжких ускладнень (хоч з очима жарти кепські) і сьогодні потерпілі почуваються непогано. А якби сталося непоправне і молоді втратили зір?

Загалом же нині доволі чітко вимальовується тенденція, коли в прагненні привабити відвідувачів організатори нічних клубів, дискотек та інших розважальних закладів балансують на межі між дозволеним і тим, що перебуває поза рамками здорового глузду.

Згадаймо недавній трагічний випадок в одному з російських міст, де під час вогняного шоу загорілося приміщення і в полум’ї живцем згоріли люди. Та хіба тільки ця трагедія? З певною періодичністю НП трапляються в різних містах і місцях з тими чи тими відтінками. А в основі — недбалість, безпечність, нехтування елементарними правилами техніки безпеки під час організації феєрверків тощо.

Про пінну неприємність говорив з багатьма сумчанами різного віку, різних уподобань і поглядів. Як правило, більшість категоричні в судженнях: гра з вогнем (чи піною) у прямому і переносному значеннях — вельми небезпечне заняття. Перед тим, як стрімголов мчати на шоу, слід подумати: а чи варте воно, щоб на рівному місці за свої ж гроші нашукати собі пригод на голову (чи й ще на щось)?

Не можна мовчки потурати так званим шоуменам, які не замислюються про можливі наслідки власних витівок. Адже хтось конкретно замовляв піну, купував її, а потім давав «добро» на використання. Тут уже і правоохоронці повинні сказати своє жорстке слово, аби надалі поставити заслін можливим неприємностям.

Звісно, це не означає, що потрібно негайно відгородитися від будь-яких розваг і дивитися на світ з-під ковдри. Якщо сповідувати теорію не тільки ймовірності, а й неймовірності (виявляється, є й така), на неприємність можна наразитися навіть лежачи на дивані. Згадаймо випадок кількарічної давності, що стався з одним із президентів США: дивлячись по телевізору спортивні змагання, ненароком вдавився бубликом. Скільки глузувань було на його адресу…

Істотне спостереження: ті, хто під час подібних розваг потрапляли в екстремальні ситуації й балансували між життям і смертельними неприємностями, чомусь швиденько починають студити холодне. Ще й інших застерігають: хоч би якими видовищними були шоу чи програми, перед тим, як їх відвідувати, краще подумати про можливі неприємності.

Але для цього треба самому обпектися. Та чи варто?