ГРОШІ

Тільки обсяг інвестицій має у вісім разів перевищити вартість держпакета акцій

Чи може хтось уявити, що на базарі покупець, хоча поряд з ним нікого немає, пропонує продавцю за вподобану річ на 100 грн більше. Той погоджується, але пропонує звернутися до сусіда по ятці. Якщо він оцінить товар ще дорожче, то це і стане остаточною вартістю, якщо дешевше — нехай вже буде, як домовились… Щось подібне відбулося на торгах з продажу пакета акцій ПАТ «Західенерго», хоча порівнювати  їх з базаром, звісно, некоректно.

Умови диктує держава

Початкова вартість 45% державного пакета акцій «Західенерго» була встановлена Фондом держмайна у 1,932 млрд грн. Можливо, ця ціна відлякала інвесторів, які знали, скажімо, що аналітики відомої аудиторської компанії Ernst&Young у своїх зовсім недавніх оцінках давали на 15% менше. Як і те, що якби акції «Західенерго» продавалися на фондовому ринку, то згідно з останніми котируваннями за них можна було б отримати не більше 1,4 млрд грн.

Наприклад, президент асоціації «Паливно-енергетичний комплекс Львівщини» Ярослав Шпак вважає, що західних інвесторів від участі в приватизації нашої західної енергогенеруючої компанії відлякали «значна зношеність  основних фондів української енергетики поряд з високими соціальними та інвестиційними зобов’язаннями». Відомо, що інвестору понад сплату за пакет акцій належить у шестимісячний термін погасити 2,7 млрд грн кредиторської заборгованості «Західенерго» перед бюджетом, Пенсійним та соціальними фондами, через що підсумкова ціна неконтрольованого пакета акцій (держава залишає за собою блокуючий пакет у 25% + 1 акція) перевищить 4,6 млрд грн, не рахуючи мільярдних інвестицій, необхідних для модернізації виробництва. 

Єдиний претендент в особі ДТЕК вустами свого генерального директора Максима Тимченка раніше підтвердив намір щорічно модернізувати два-три енергоблоки ТЕС «Західенерго», що обходитиметься компанії в суму не менше мільярда гривень. Щорічно.  Було також сказано, що з наступного року розпочнеться проектування будівництва нових енергоблоків.

Умовами продажу пакета акцій «Західенерго» також визначено, що нові власники акцій зобов’язуються не допускати виникнення відтермінованої заборгованості компанії перед працівниками із зарплати та інших виплат, передбачених колективним договором. Передбачено і поетапне підвищення заробітної плати з урахуванням інфляції. Проте умовами заборонено протягом трьох років від дати переходу до покупця права власності на пакет акцій без погодження з профспілковою організацією скорочувати кількість працівників компанії понад 5% на рік тощо.

Пропозиція ДТЕК за пакет акцій ПАТ «Західенерго» перевищила стартову ціну на 100 тис. грн. За відсутності інших пропозицій в торгах була поставлена умовна кома. А остаточна крапка— попереду. «Відповідно до процедури, конкурсна комісія пропонує претенденту провести додаткову оцінку продаваних акцій, яка може виявитися вищою за початкову», — заявив директор Департаменту підготовки та проведення конкурсів Фонду держмайна України Ігор Білоцерківець, посилаючись на «Положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств», а саме на процедуру проведення конкурсів з одним учасником.

За його словами, після вибору оцінювача на конкурсних умовах і проведення дооцінки акцій претенденту буде запропоновано укласти договір купівлі акцій у держави за ціною, яка може бути вищою за стартову ціну і конкурсну пропозицію учасника, але аж ніяк не нижчою. З урахуванням тривалості процедури вибору оцінювача і проведення дооцінки, акції підприємства навряд чи зможуть бути продані цього року.

Після отримання інвестицій «Західенерго» зможе запропонувати Заходу більший спектр енергетичних продуктів.
Фото з сайту mynewstin.net

Переможцеві лишається лише пристати на ці умови

Перший заступник голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації Олександр Бондар вважає, що Фонд держмайна зможе виручити від приватизації частки держпакета акцій західної енергогенеруючої компанії більше коштів, ніж планував.

— Враховуючи, що заявку на участь у конкурсі з приватизації «Західенерго» подала тільки одна компанія — ДТЕК, то відповідно до процедури ФДМ повинен запропонувати компанії провести додаткову незалежну оцінку продаваного пакета акцій. Якщо ДТЕК погодиться з вартістю акцій, визначеною за результатами незалежної оцінки, тільки тоді Фонд підпише з ним договір купівлі-продажу, — зазначив експерт. 

Як свідчить практика, каже експерт, який сам тривалий час очолював Фонд держмайна, незалежна оцінка завжди виявляється вищою, ніж початкова ціна. «Проте, враховуючи тривалість процедури вибору незалежного оцінювача і проведення ним оцінки, акції підприємства можуть бути продані тільки в наступному році», — вважає Олександр Бондар.

У тому, що ціна «Західенерго» після дооцінки пакета акцій незалежним оцінювачем бодай не набагато, але зросте, переконаний і фінансовий аналітик інвесткомпанії Eavex Capital Дмитро Чурін. «Держава зацікавлена в тому, щоб продати підприємство... Навряд чи ціна істотно підвищиться, однак і нижчою вона теж не буде», — зазначає він.

Очікується, що на проведення ФДМ конкурсу з відбору незалежного оцінювача потрібно два тижні, а на виконання самої оцінки — майже місяць. Повторна спроба тендеру можлива лише за відмови покупця заплатити за пакет акцій встановлену ціну.

Що чекати від приватизації «Західенерго»?

«Щороку на станції (Бурштинській ТЕС) трапляється до 50 аварійних зупинок, — констатує аналітик інвестиційної компанії «Тройка-Діалог» Сергій Невмержицький. — Тому з 2300 МВт її встановленої потужності реально можна виробляти лише 1700 МВт. З них 1000 МВт іде на потреби споживачів «Бурштинського енергоострова». Себто експортна потужність у 650 МВт поки є максимально можливою».

Експерт також прогнозує, що, з огляду на інвестиційні можливості покупця, експортний потенціал Бурштинської ТЕС, яка постачає електроенергію в Угорщину, Словаччину й Румунію, може зрости до 1000 МВт. Зважаючи на озвучену Максимом Тимченком програму модернізації основних фондів «Західенерго», слід очікувати, що насамперед інвестор візьметься саме за енергоблоки цієї ТЕС. Наступна на черзі — Добротвірська, з якої електроенергія експортується на Польщу.

Якщо розпочатий в Україні процес реформ (зокрема в енергетичній галузі) набуде встановлених обертів і вітчизняний енергоринок перейде до безпосередніх контактів між виробниками електроенергії та її споживачами, «Західенерго» зможе продавати свою продукцію в Польщу, оминаючи оптовий ринок електроенергії. Зрештою, вже зараз (точніше, з наступного року), отримавши інвестиційну підтримку, енергокомпанія зможе запропонувати Заходу набагато більший спектр енергетичних продуктів зі складнішим графіком поставки.

Яка ціна інвестиційного питання? «Програму, передбачену умовами продажу пакета акцій, на сьогодні спеціалісти «Західенерго» оцінюють в 17 млрд грн, — повідомляє тимчасово виконуючий обов’язки голови правління компанії Володимир Мазяр. — На ці кошти буде повністю проведена реконструкція енергоблоків ТЕС. Зокрема на Бурштинській — шість  енергоблоків з дванадцяти,  на Добротвірській — два з шести, на Ладижинській — п’ять з шести. На всіх станціях потрібно провести реконструкцію відкритих розподільчих пристроїв. Це — мінімальний обсяг роботи, необхідний на найближчі п’ять років».   

Звичайно, найбільш інвестиційновитратними є ремонтні роботи з реконструкції енергоблоків. Вони розпочалися, не очікуючи на результати приватизації. За словами Володимира Мазяра, реконструкцію сьомого енергоблока Бурштинської ТЕС заплановано закінчити в грудні цього року. Після цього термін його роботи буде подовжено на 15 років, оскільки проводиться заміна основних комплектуючих. Потужність заплановано збільшити до 206 МВт від встановленої у 185 МВт. Ще одним важливим питанням у реконструкції цього енергоблока є установка абсолютно нових електрофільтрів, що значно знижують кількість шкідливих  викидів у довкілля.

«А по суті, — підкреслює керівник «Західенерго», —  ми йдемо до того, щоб виконувати вимоги Європейського союзу щодо викидів шкідливих речовин у атмосферу тепловими електростанціями. Наші електрофільтри після реконструкції повинні мати викиди твердих частинок не більше 50 мг/м3. Слід зазначити, що по всіх станціях відбувається постійний моніторинг викидів на кожному блоці».

Під словом «модернізація» у «Західенерго» нині розуміють не наведений наспіх «марафет», а докорінне переобладнання та нове будівництво. «Скажімо, для Бурштинської ТЕС — це насамперед заміна перших чотирьох енергоблоків, — пояснює Володимир Мазяр. —  Для Добротвірської — будівництво трьох нових енергоблоків потужністю по 225 МВт кожен. Це дало б змогу нарощувати виробництво електроенергії та збільшити експорт у країни Європи. Нині генеруючі потужності Добротвірської ТЕС дозволяють експортувати 200 МВт».

Щоб ефективно працювати на українському ринку та конкурувати з європейськими виробниками електроенергії, потрібно запроваджувати нові технології, модернізувати та заміняти зношене устаткування.

 — Усім зрозуміло, що практично всі енергоблоки відпрацювали свій проектний ресурс і без серйозних капіталовкладень неможливо розвиватися. Будівництво нових енергоблоків потребує мільярдних капіталовкладень. А щоб стати конкурентоспроможним на європейському енергетичному ринку, потрібно негайно  проводити серйозну модернізацію всієї генеруючої компанії, — переконаний очільник «Західенерго». Він вірить у приватизацію компанії, до завершення епопеї з якою лишився навіть не крок — півкроку.

ДОВІДКА «УК»

«Західенерго» — п’ята за величиною енергогенеруюча компанія України з встановленою потужністю 4707,5 МВт, що становить приблизно 9% загальної потужності електроенергетики держави. До складу товариства входять три ТЕС — Бурштинська, Ладижинська та Добротвірська. З 01.07.2002 року Бурштинська ТЕС працює в об’єднаній європейській енергосистемі UCTE\CENTREL, забезпечуючи передачу на експорт від 500 МВт. До  нинішнього конкурсу ДТЕК володів 24,9% акцій «Західенерго». Ще 25%+1 акція перебувають у власності НАК «Енергетична компанія України».

***

У січні-вересні 2011 року «Західенерго» завдяки зростанню виручки збільшила чистий прибуток до 383 700 000 грн ($48 млн). При цьому виручка згідно з національними стандартами обліку зросла в річному вираженні на 63% — до 6,7 млрд грн ($834 млн). Українські аналітики пов’язують поліпшення фінансових показників енергогенеруючих компаній країни зі зростанням тарифу на електроенергію.