Підприємство не є платником авансових внесків, якщо за підсумками роботи за минулий рік воно не отримало прибутку. Водночас, якщо дохід підприємства за минулий рік становить більш ніж 10 мільйонів  гривень, а у І кварталі поточного року воно отримало прибуток, то необхідно подати податкову декларацію з податку на прибуток підприємства.

Така декларація подається до територіального органу Міндоходів за місцем своєї реєстрації за перше півріччя, три квартали та за рік.

Форма такої декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.09.2011р. № 1213 «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства».

Відповідна норма передбачена абз. 8 п.57.1 ст.57 Податкового кодексу України від 02.12. 2010 р. №2755-VI зі змінами та доповненнями.

Переплата за єдиним внеском

З 1 жовтня 2013 року всі процедури щодо прийняття та оброблення звітності обліку сплати єдиного внеску здійснює Міністерство доходів і зборів України.

Залишки коштів за Єдиним соціальним внеском, які обліковувалися на рахунках Пенсійного фонду України, автоматично перейдуть на рахунки Міністерства доходів і зборів України згідно з актами прийому-передачі даних.

Додатково заяву про переведення коштів з рахунків Пенсійного фонду на рахунки Міністерства доходів і зборів писати не потрібно.

Порядок сплати єдиного внеску передбачений Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженою наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 р. № 455 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 19.09.2013 р. за №1622/24154.

Немає діяльності, звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску не подається

Якщо підприємство не провадить господарську діяльність, не має найманих працівників, відповідно не нараховує заробітну плату, то звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВ) до органів доходів і зборів ним не подається. Тобто звіту з прочерками подавати не потрібно.   

Відповідна норма визначена пп. 2.13 п. II. Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄВ, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України  від 09.09.2013 р. № 454 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20.09.2013 р. за № 1628/24160.

Інформаційно-комунікаційний департамент Міністерства доходів і зборів України