«Іду отак, а поруч машина пригальмувала, у прочинене віконце висунувся молодик і пістолет на мене наводить. У мені все похололо, я зойкнула і сумочкою голову прикрила. А вони як зарегочуть — і поїхали далі», — жінка й справді була бліда і злякана. Коли на тебе наводять зброю, то не з’ясовуватимеш, справжня вона чи парубки здуру тішаться іграшковим пістолетом. Десять років тому такі жарти викликали неабияке обурення. Нині ж світ ніби знавіснів: співгромадяни розгулюють зі справжньою зброєю, а людське життя знецінилося.

Раніше максимум, що могло зіпсувати настрій перехожому, — розваги дітлахів на балконах. Бешкетники могли поцілити хвостиком від яблука чи скрученою з паперу кулькою. Тепер нікого не здивуєш історією зі справжніми кулями. Був випадок у місті Корюківці на Чернігівщині: нетверезий молодик стріляв на вулиці по людях і машинах із пневматичного пістолета. Поранив дівчину в обличчя, пробив фару на вантажівці. Хтозна які ще «подвиги» здійснив би, якби не оперативність правоохоронців. П’яному двадцятивосьмирічному бешкетникові навіть крізь затуманену спиртним свідомість стало зрозуміло, що він влип, тож кинувся навтьоки. Коли ж спіймали, не міг двох слів зв’язати. Лише наступного дня, протверезівши, збагнув, що накоїв, і показав, де тікаючи сховав зброю.

Снайперську гвинтівку з оптичним прицілом і півсотні набоїв, споряджену нарізну дрібнокаліберну гвинтівку з набоями, а також мисливські набої та стрілецьке приладдя тримав удома житель Козелецького району. Коли ж потрапив в епіцентр п’яної сварки, яку сам і почав, застосував вогнепальну зброю. Мовляв, у кого гвинтівка — той і правий.

Позиція «мовчи, бо стрельну» нині, на жаль, поширена. Мирне цивільне населення нині може потрапити під вогонь будь-якої миті. Кілька років тому в одному з чернігівських магазинів розгулював чолов’яга із гранатою. Макет бойової  встановили правоохоронці. Та де гарантія, що наступного разу зброя не виявиться справжньою?

Доходить до того, що злочинці відстрілюються  трофейною зброєю. Так було цьогоріч навесні: поліцейський патруль помітив, що в новобудові намагаються здійснити крадіжку підозрілі особи. Трійка досвідчених кримінальників навіть не намагалася тікати, а поводилась агресивно, відібрала в одного поліціянта зброю і почала відстрілюватися. Решта патрульних не розгубилася і завдяки оперативним професійним діям затримала бандитів.

Дуже прикро, що наша мирна країна змушена боронитися від агресії ворога на сході. Але ще більш неприємно і лячно, коли літають кулі на вулицях мирних населених пунктів. Закони такі дії забороняють, та чомусь злочинцям не лячно. «У Чернігові поліція вилучила пістолет в одесита», «На Чернігівщині чоловік приніс колишній жінці дві гранати та пістолет», «У Чернігові чоловік стріляв у собаку, а влучив у колегу», — з такими заголовками свого часу виходили місцеві новини.

Надивишся, наслухаєшся — і хоч бронежилет із каскою купуй: хліб закінчився, треба до магазину.