Микола ПУГОВИЦЯ,
для «Урядового кур’єра

АРХІТЕКТУРНЕ ДИВО. У Національному ботанічному саду імені М.М.Гришка відкрито ділянку корейського традиційного саду.

— Закласти його торік люб’язно запросив уряд України — з нагоди відзначення 20-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між державами, — розповів  посол Кореї в Україні Кім Ин-Цжун. — Усі будівельні роботи лягли на плечі Земельної і житлової корпорації LH, яка є лідером країни зі створення «Зеленої Кореї».

У такому павільйоні відчуваєш себе королем. Фото автора

— У центрі експозиції, — провела коротку екскурсію генеральний менеджер корпорації Кім Сонг Юн, — павільйон, зведений за зразком того, в якому бували корейські королі, а саме павільйону «Аер’юнджун», що височить у сеульському палаці Чангдук. «Аер’юн» у буквальному перекладі означає «любов до лотоса» і символізує шляхетну вдачу корейських вчених мужів, котрі зберігали дух і мужність перед лицем небезпеки. У традиційному стилі — з символом «тегеук» (Інь-Янь) — побудовано корейську браму. П’ять елементів філософії Інь і Янь — це східна філософія, яка грунтується на твердженні, що у Всесвіті все народжується й розвивається завдяки взаємодії одне з одним. Експозицію саду важко уявити без  корейської стіни, неодмінною складовою якої є азійський орнамент.  Називається він «сагунджа» і означає «чотири граціозні благородні рослини»: бамбук, орхідею, сливове дерево та хризантему, що уособлюють чотири чесноти. Їх і бачимо на стіні.

Корейці люблять свої сади. У них людно будь-якої пори року. Долучитися до незвичайної краси, збагатися знаннями про історію, культуру, природу «країни ранкової свіжості» тепер мають змогу і українці. З настанням тепла до Києва прибуде ще одна група митців, аби завершити формування саду — розбити газони, посіяти квіти, висадити дерева, кущі. З нетерпінням чекають нових зустрічей з колегами вчені ботсаду — протягом багатьох років він плідно співпрацює з Національним арборетумом Республіки Корея.