«ПРЯМА ЛІНІЯ»

Від нового збору вже надійшло 7,2 мільйона гривень

Тим, хто володіє житловими об’єктами, що підпадають під оподаткування, Міндоходів активно розсилає рішення-повідомлення із сумою  платежу. В середньому податок з понаднормових квартирних метрів становить 300-400 гривень. Про це під час «прямої телефонної лінії» Кабінету Міністрів поінформував директор департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Міндоходів В’ячеслав Бусарєв.

За його словами, податок уже платять і юридичні особи, і фізичні. В. Бусарєв вважає, що, за підсумками року, від цього збору до бюджету, як і планувалося, надійде 75,2 мільйона гривень. На сьогодні, за його даними, юрособи сплатили 6 мільйонів гривень, фізособи — 1,2 мільйона. Більшу частину з останньої суми — 700 тисяч — сумлінні власники сплатили добровільно — до моменту розсилання квитанцій за кодами бюджетної класифікації. Адже податок діє з 1 січня поточного року, і деякі громадяни самостійно у територіальних органах Міндоходів уточнили житлову площу, з якої мають сплатити податок, і сплатили його. До речі, зробити це можна через банк, пошту, а також каси сільських та селищних рад.

До 1 липня платіжки мають отримати всі, на кого поширюється податок. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Нині, нагадав В. Бусарєв, Міндоходів розробляє електронний кабінет платника податків, і ті, хто мають цифровий ключ, зможуть платити чи звіряти дані щодо власних об’єктів нерухомості в електронному режимі. Не витрачатиметься час на візити до податківців. Усе буде доступно і швидко, а отже —  зручно.

Він сподівається, що рішення-повідомлення до 1 липня надійдуть усім, на кого поширюється податок. У будь-якому разі громадяни повинні оплатити квитанцію потім протягом 60 днів з дня її відправлення (раніше йшлося про 60 днів з дня отримання. — Авт.) Так, у громадян, які володіють кількома квартирами чи будинками, є два місяці на вибір об’єктів оподаткування і виконання свого обов’язку перед державою. Адже пільга, як раніше повідомлялося, автоматично надається лише на один об’єкт, в якому власник зареєстрований. 

Загалом податок становить 1 або 2,7 % мінімальної зарплати (встановленої законом на 1 січня звітного року) за кожен квадратний метр, залежно від площі. 1% — для квартир і будинків, житлова площа яких не перевищує 240 і 500 квадратів відповідно, 2,7% — якщо перевищує.

Нагадаємо, що на початку квітня на виїзному засіданні парламенту депутати прийняли в першому читанні законопроект №2405, яким пропонувалося не стягувати в 2013 році з фізосіб податок на нерухомість, а також розширювався перелік пільговиків — тих, хто звільняється від його сплати. Зокрема, пільги, окрім житла багатодітних та прийомних сімей, поширювалися на помешкання сімей опікунів та піклувальників дітей–сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також на таких дітей —власників житла. Щоправда, за умови, якщо сім’я володіє одним об’єктом нерухомості.

У другому читанні депутати планували включити в цей перелік ще матерів-одиначок та інвалідів. Але в середині червня парламент не проголосував за доопрацювання документа і повторний розгляд у другому читанні. Забракло лише трьох голосів, щоб відстрочити податок до наступного року і розширити перелік пільговиків. Отже платити потрібно в цьому році.               

Під час «прямої лінії» представникам Міндоходів підприємці поскаржилися на митників. Конфлікт, за словами бізнесменів з Одеси, Києва та інших регіонів, стосується визначення митної вартості товарів (точніше, її завищення у 2—3 рази порівняно з контрактними цінами), а отже затримки оформлення вантажів.    

Директор департаменту обслуговування платників податків Міндоходів Вікторія Мальцева порадила: у разі перевищення повноважень працівниками Міндоходів, а також корупційних дій потрібно звертатися на електронний сервіс «Пульс» за телефоном (044) 284-00-07. Цей сервіс, каже вона, діє для того, щоб оперативно реагувати на такі ситуації. Контролює цю оперативність особисто міністр. Звернення мають розглядатися протягом трьох днів, після чого заявнику надходить відповідь, а в разі корупційних дій термін скорочується до 1 дня. Навіть якщо звернення анонімне, наголошує В. Мальцева, фахівці Міндоходів обов’язково перевіряють інформацію.

На прохання підприємців, директор департаменту пообіцяла, що Міндоходів розгляне питання щодо проведення «круглого столу» за участю бізнесу та міністерства. Під час цієї зустрічі бізнес, якому набридли проблеми на митниці, хоче донести до керівництва Міндоходів болючі питання, які потребують вирішення.     

А ось у жителя м. Рівне інша претензія до митників — з нього незаконно витребували плату за перебування на митному складі автомобіля з Німеччини, визначеного як гуманітарна допомога. Інваліду довелося сплатити за таку послугу 13 (!) тисяч  гривень. Причому, за його словами, це непоодинокий випадок. В. Мальцева пообіцяла: Міндоходів розбереться з цим випадком, а якщо буде потрібно, то й проведе службове розслідування.