РИНОК ПАЛЬНОГО

Спроби підвищення акцизів на імпортне пальне викликали різке неприйняття в
автолюбителів та експертів

Першим готовність розробити відповідний механізм поетапної оптимізації розмірів акцизного збору висловило Міністерство інфраструктури. Головна мотивація — збільшення надходжень коштів для якісного ремонту доріг. 

Згодом міністр інфраструктури Володимир Козак повідомив, що його заяву про приведення акцизів на пальне  до європейського рівня неправильно зрозуміли. «Була доповідь про європейський досвід, як утримувати дороги в нормальному стані, та джерела фінансування цього процесу. І як приклад розповідали, що в Європі акциз на дизельне пальне в десятки разів вищий, ніж у нас. Розглядалося питання загалом, а не ініціативи підвищення акцизів. Міністерство інфраструктури не пропонувало їх підвищення і не робитиме цього, а про бензин навіть не розглядали питання», — запевняє пан Козак.

Нагадаємо, минулого тижня міністр заявив, що на сьогодні в Україні діють найнижчі акцизні збори на пальне  порівняно з іншими країнами Європи. В Україні вони становлять 198 євро за тонну на бензин і 46—98 євро за тонну на дизельне пальне, а в Європі мінімальні ставки — 466 євро за тонну бензину і 375 євро за тонну дизельного пального. Він також припустив, що збільшення акцизу дасть можливість поліпшити якість доріг в Україні і, відповідно, підвищити рівень безпеки руху.

Четверті з кінця списку

За підрахунками аналітиків, Україна посідає четверте місце з кінця серед 32 країн Європи за цінами на бензин. Дешевше, ніж в Україні, його продають лише в країнах Митного союзу. Але при цьому купівельна спроможність вітчизняних споживачів також перебуває в числі європейських аутсайдерів. Так, на середню зарплату (з вирахуванням податків та соцвиплат) в Україні можна придбати 229,7 літра бензину. Нижчий показник лише в Болгарії — 198,2 літра. Для порівняння, в Люксембурзі на зар?плату можна придбати понад 2100 літрів пального, в Росії — 770 літрів.

У свою чергу Міністерство фінансів України теж розробило законопроект, яким пропонується проіндексувати акцизи на бензин і дизельне пальне відповідно до прогнозного рівня інфляції та зростання цін виробників пром?продукції у 2013 році, а також встановити їх у гривнях замість євро. Цим документом, зокрема, акциз на бензини запропоновано встановити на рівні 2213,13 грн/т, на дизельне пальне з вмістом сірки не більш як 0,005% — 514,16 грн/т, з вмістом сірки понад 0,005%, але не вище за 0,035% — 760,07 грн/т, із вмістом сірки більш як 0,035%, але не вище за 0,2% — 838,31 грн/т, з вмістом сірки понад 0,2% — 1095,39 грн/т. Акциз на біодизель та його суміші запропоновано встановити на рівні 514,16 грн/т.

Проти такого підвищення виступає Міненерго, стверджує один із чиновників відомства. «Ми пропонуємо принципово інший механізм — введення плаваючого акцизу. В певні місяці, коли потрібно поліпшувати стан доріг, ми збільшуватимемо ставку», — констатують в енергетичному відомстві. Причому підвищення в цьому випадку буде менш ніж у три рази. В неофіційних бесідах учасники ринку говорять, що побоюються підвищення акцизів, і вважають, що така загроза цілком реальна, якщо надійде команда зверху розв’язати проблему «бюджетної дірки».

На середню зарплату в Україні можна придбати близько 230 літрів бензину. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Думки експертів

Співголова фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич впевнений, що в найближчому році уряд на це не піде, оскільки підвищення акцизних зборів моментально позначиться на роздрібній ціні пального: «Кабмін, навпаки, досі боровся з різкими стрибками цін». Експерт консалтингової компанії Upeco Олександр Сіренко нагадує, що нині роздрібні ціни на бензин і так максимальні: частина компаній — приблизно 20% ринку — продає А-95 за 11,45 грн/л.

В Україні справді невеликі акцизи: частка податків і зборів у ціні літра бензину становить 30—35%, тоді як у більшості країн Європи ця позначка перевищує 50%. Однак і купівельна спроможність у нас значно нижча. Крім того, із збільшенням акцизу зросте частка контрабандного та некондиційного пального. Якщо ж закрити тіньовий ринок, то акцизні надходження до бюджету зростуть. За оцінками учасників ринку, близько 20% ринку нафтопродуктів в Україні — нелегальні. Загалом же запас міцності споживача на підвищення цін на бензин становить приблизно 15 гривень за літр. Далі прірва.

Експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук вважає, що в українців виробився імунітет до підвищення цін на пальне. «Наскільки я розумію, коли в міністра Козака запитали, що ж потрібно зробити, щоб у нас були нормальні дороги, він як варіант пояснив, що для цього можна підвищити акциз майже в три рази — тільки тоді вистачить на дороги», — каже експерт. Корольчук переконаний, що Україна повинна захищати свій внутрішній нафтовий ринок. «Йдеться про те, що держава буде розглядати як варіант захисту власного ринку підвищення акцизів на імпортне пальне. Імпортний сегмент уже перевищив допустиму норму.  Тому потрібно відновлювати виробництво вітчизняного бензину. Для цього у нас є позитивні сигнали. Той самий Одеський НПЗ вже запустили, а він здатен  переробляти близько 3 мільйони тонн нафти, з яких можна зробити 2 мільйони тонн пального. А це фактично 20% загального споживання пального», —  додає він.

Контроль за якістю пального

Підвищення акцизів на бензин і дизпальне значно вплине на їх якість і ціну. Таку думку висловив заступник директора Науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев. За словами експерта, нині на ринку нафтопродуктів спостерігається досить цікава тенденція. «Якщо раніше трейдери не звертали уваги на рівень доходів громадян у різних регіонах, вони встановлювали ціни з огляду стратегії по всій Україні, то нині ціни в регіонах різняться», — підкреслив він. Особливо в депресивних регіонах .«У деяких регіонах ціна наближається до тієї межі, після якої відбувається різке скорочення попиту. Наприклад, Київ, Донецьк, Дніпропетровськ, Одеса, Харків, Львів навряд чи істотно скоротять попит. А  щодо інших регіонів, там буде значне скорочення», — вважає Г. Рябцев. Тут збільшення цього збору було б нелогічним і непродуманим кроком з боку влади.

Підвищення акцизу на нафтопродукти у відповідності з європейськими стандартами збільшить кількість контрабанди на ринку України, вважає   директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн. «Щодо підвищення акцизу на бензин, то тут уряду передовсім варто навести порядок в галузі контролю якості пального. Чим вищими будуть акцизи, тим вищою буде ціна й більшою частка фальсифікату на ринку. Підробляти пальне стане ще вигідніше, ніж сьогодні», — сказав С. Куюн. «Нині в уряді говорять, що 20% ринку бензину в тіні. Якщо підвищувати податки, то тіньовий сегмент ще більше збільшиться, отже, над?ходження до бюджету не підуть. Очікуваного збільшення сплати податків не відбудеться», — підкреслив експерт. Він також сказав, що між підвищенням акцизу і ціною за літр пального існує пряма залежність. На думку експерта, спочатку слід навести лад на ринку: чіткий контроль якості та боротьба з контрабандою. «Після цього можна піднімати податки. Тоді і споживач буде захищений, тому що він розумітиме, за що він платить. І скарбниця відчує приплив від нових податків. В іншому випадку було 20% в тіні, а буде 30%. По суті, хто платив, той і платитиме, а хто не платив, так і буде заробляти ще більше й намагатиметься розширити свою діяльність», — зазначив експерт.