Чотирирічна Ганнуся бавилася біля води на пляжі теплого Азовського моря на косі Пересип у Кирилівці. Неподалік відпочивали її батьки. Дитина, сидячи у надувному басейні, самотужки розважалася яскравими іграшками і незчулася, як хвиля підхопила її утле суденце, а вітер швидко поніс на глибину…

Батьки, зайняті своїми справами, цього не помітили. І не зрушили з місця навіть тоді, коли дитина, опинившись далеченько від берега, злякалася, перевернулася, випала у воду і почала тонути.

На пляжі було велелюдно. Але відпочивальники зазвичай не звертають уваги на події навкруги. Тож у малої не було жодного шансу на порятунок.

На щастя, неподалік плавала молода дівчина. Єдиної миті вистачило, щоб вона зрозуміла, у якій небезпеці опинилася мала, і встигла підхопити перелякану дитину, допоки та не наковталася води. Невдовзі підоспіла й допомога: двоє чоловіків із берега побачили, що у морі сталася біда, і кинулися рятувати обох.

На березі заспокоїли дитину і повернули її цілу й неушкоджену батькам. Утім, слів подяки від них випадкові рятувальники так і не почули: вочевидь, ці люди не мають звички дякувати іншим за добрі справи…

«Як це так? Дівчина врятувала їхню донечку, а вони навіть спасибі не сказали?!» – обурюється свідок події Марина Прокопенко. Вона з чоловіком Миколою відпочивала на пляжі, коли ледве не сталася трагедія. Саме Микола і ще один чоловік – Дмитро Бежко – були тими рятувальниками, які допомогли обом дівчатам – маленькій і дорослій – вибратися на берег.

Марина звернулася до корпункту «Урядового кур’єра», щоб розповісти про героїчний вчинок дівчини-рятувальниці. «Її ім’я – Наталя Брегеда. І хоч вона порятувала не мою дитину, вважаю за потрібне подякувати їй за мужність і самовідданість. Такі люди гідні того, щоб їх учинки отримували належну публічну оцінку», – переконана пані Марина.

Воістину, коли Бог хоче допомогти, він посилає до нас ангелів у людській подобі. Тож будемо вдячними, не забуваймо говорити «Спасибі».

Однак ця ситуація подає не тільки урок ввічливості. Це ще одне нагадування про те, що відпочиваючи на воді, слід уважно і свідомо пильнувати перебіг подій. Не можна залишати власних дітей без нагляду. Та не тільки власних, і не тільки дітей. Коли перебуваєте на березі або у воді, рекомендують фахівці, необхідно звертати увагу на ознаки, що свідчать про те, що людина тоне.

Якщо хтось копирсається у воді, і все має начебто нормальний вигляд, не варто заспокоюватися завчасно. Як визначити, чи все нормально? Поставте запитання: «У вас все в порядку?». Якщо людина хоч якось відреагує, тоді, можливо, їй нічого не загрожує. Якщо у відповідь на своє запитання ви побачите порожній, скляний погляд, у вас є всього півхвилини, щоб витягнути жертву з води. Батьки, запам’ятайте! Діти, що грають у воді, шумлять. Якщо вони перестали шуміти, витягніть їх з води і дізнайтеся, чому. І тоді вам, можливо, не доведеться картати себе за байдужість, коли вже сталося непоправне.