Розглянути питання про перебування Ігоря Шевченка на посаді міністра екології та природних ресурсів і ухвалити відповідальне політичне рішення, яке має підтримати парламентська коаліція, — із такою пропозицією звернувся Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк до парламентської фракції політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». Саме за її квотою його свого часу було призначено міністром. Таку інформацію оприлюднив радник глави уряду Данило Лубківський.

17 червня на ім’я Прем’єра надійшов запит за підписом Голови Верховної Ради стосовно звернення від народних депутатів про наявність корупційних правопорушень у діях міністра з вимогою внести на розгляд парламенту подання про звільнення його з посади. Глава уряду невідкладно доручив Національному агентству з питань державної служби та іншим органам влади провести перевірку фактів наявності корупційних правопорушень у діях міністра під час поїздки за межі України чартерним рейсом із використанням приватного літака, а також на предмет відповідності таких дій вимогам законодавства.

18 червня, розповів радник, це агентство повідомило уряд про встановлення факту, що Ігор Шевченко 6 червня 2015 року вилітав з аеропорту «Київ» до Дрездена рейсом TCTKN і прилетів 8 червня 2015 року в аеропорт «Київ» з Ніцци рейсом PHARO.

«Прем’єр-міністр володіє інформацією про особисте підтвердження Ігорем Шевченком перельотів чартерними рейсами приватним літаком», — цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ слова Данила Лубківського.

За останній час це вже третя перевірка, здійснена за дорученням Арсенія Яценюка на предмет дотримання Закону «Про державну службу», антикорупційного законодавства, інших нормативно-правових актів з питань державної служби в означеному відомстві.

Так, у січні 2015 року міністр в особистих справах без отримання відповідного дозволу перебував в Об’єднаних Арабських Еміратах. У робочі дні з 5 по 7 травня він знову перебував за кордоном без отримання дозволу глави уряду.

За інформацією Секретаріату Кабінету Міністрів, згідно з вимогами статей 22 і 23 Закону України «Про запобігання корупції», міністрам заборонено використовувати службові повноваження або становище та пов’язані з цим можливості для одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб і безпосередньо або через інших осіб одержувати подарунки для себе чи близьких їм осіб від юридичних або фізичних осіб.

Членів уряду за вчинення корупційних правопорушень або порушення вимог до поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій держави (заборона використання службового становища в особистих цілях, запобігання конфлікту інтересів тощо), Верховна Рада може звільнити в порядку, визначеному частиною першою статті 18 згаданого закону.

«Прем’єр-міністр вважає, обставини з такими ознаками містять прямі політичні, управлінські та етичні ризики для коаліції парламентських фракцій, які сформували нинішній склад уряду, — підкреслив Данило Лубківський. — Бо політичні партії повинні нести відповідальність за делегованих ними представників. Така позиція Прем’єр-міністра України».

Тож Арсеній Яценюк закликає політичну партію «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» і всіх партнерів із коаліції діяти згідно із прямою політичною відповідальністю, дотримуватися вимог національного законодавства і загальновизнаних європейських практик. І будь-яке порушення національного законодавства, антикорупційних вимог чи етичних норм у роботі мають один наслідок: звільнення відповідного члена уряду.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»