Несплачені податки надходять до державної скарбниці завдяки пильності працівників моніторингового центру (МЦ), який діє при Міністерстві доходів і зборів. Тут ретельно аналізують податкові звіти, декларації, документи, пов’язані із зовнішньоекономічною діяльністю тощо. Система повністю автоматизована і унеможливлює людський чинник, а отже і корупційні прояви.  

Водночас, як зазначила під час презентації роботи МЦ його керівник Юлія Томашевська, в Україні до високої категорії ризику потрапляє одна сота частина підприємств. Тобто посилено контролюється лише незначна кількість суб’єктів господарювання — зокрема ті, які ухиляються від сплати податків. А ось ефект істотний: бюджетні відрахування цих підприємств у 2013 році зросли у півтора раза.

Тут бачать усе

Фахівці МЦ успішно борються не лише з нелегальною економічною діяльністю, а й з корупцією. Так, в он-лайн режимі контролюється надання адміністративних послуг працівниками Міндоходів у центрах обслуговування платників, на митних пунктах пропуску, а також своєчасність реєстрації платників ПДВ. На останнє нині дається 5 днів.

За словами Ю. Томашевської, відеоспостереження в реальному часі в центрах обслуговування платників податків та на митних постах дає змогу оперативно реагувати на виникнення черг. Тож у разі тисняви одразу залучають додатковий персонал, а в центрах обслуговування ще й подовжуються прийомні години.

Вона зауважила, що до МЦ, зокрема, надходить інформація майже від 600 камер із 70 автомобільних пунктів пропуску 15 митниць. Завдяки цілодобовому спостереженню та миттєвому реагуванню на ризики працівники центру виявляють негаразди з оформленням товарів та порушення митного законодавства. Саме так запобігли, зокрема, спробі контрабанди з України до Польщі цигарок у спеціально зроблених сховищах у сосновому брусі.

А переміщення транзитних вантажів територією України частково контролюється GPS-замками. І якщо останні пошкодили, самовільно зняли або вантаж потрапив не в місце призначення, то інформація з електронних замків у режимі он-лайн надходить черговому в МЦ і відповідні фахівці на виїзді розбираються з цими фактами. Ю. Томашевська повідомила: оскільки Міндоходів нині має 2,5 тисячі таких замків, то поки що ними увесь обсяг транзиту не перекривається. 

Он-лайн спостереження — порядок на митних постах. Фото з сайту minrd.gov

Митний пост майбутнього

На службі у працівників пунктів пропуску з’явилися також мобільні скануючі системи, які контролюють достовірність митного оформлення та виявляють незадекларовані товари. А отже, до бюджету надходять додаткові кошти.

Нині в Міндоходів апробується пілотний проект з побудови митниці майбутнього. Йдеться про те, що в митних пунктах рішення про пропуск транспортного засобу прийматиметься автоматизовано, і неможливо буде  уникнути будь-якого етапу проходження через пост.

Так, за словами Ю. Томашевської, якщо система не зчитає номерний знак транспортного засобу та не внесе його до бази даних, то шлагбаум для переходу до наступного етапу — сканування, зважування, радіологічного контролю — просто не відкриється.

У Міндоходів прогнозують, що митниця майбутнього запрацює вже 2015 року.