Наказом Міністерства доходів і зборів України від 07.10.2013 року №536 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції. 

Так, податкові пільги зі сплати ПДВ для операцій з постачання програмної продукції розповсюджуються не тільки на суб’єктів індустрії програмної продукції.

Згідно з Узагальнюючою консультацією, операції з постачання програмної продукції з переданням права власності на таку продукцію звільняються від оподаткування ПДВ незалежно від того, постачається така продукція на матеріальних носіях чи передається покупцеві іншим шляхом (з використанням мережі Інтернет, електронною поштою тощо).

Крім того, для застосування пільги не має значення кількість етапів постачання програмної продукції від особи, яка її створила, до останнього покупця (споживача), якщо на цих етапах відбувається перехід права власності на програмну продукцію (згідно з договором про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності). На всіх етапах у ланцюгу постачань програмної продукції операції з такого постачання звільняються від ПДВ.

Не оподатковуються ПДВ й операції з постачання програмної продукції від нерезидента резидентові на митну територію України та від резидента нерезидентові.

Операції з постачання окремих компонентів програмної продукції, на основі або за допомогою яких створюється певна програмна продукція або які можуть діяти як самостійні комп’ютерні програми, також звільняються від оподаткування ПДВ.

Операції з надання права на користування програмною продукцією на підставі ліцензійного (субліцензійного) договору не підлягають оподаткуванню ПДВ у разі отримання оплати у грошовій формі, оскільки плата за надання права користування комп’ютерною програмою як об’єктом авторського права, яку користувач вносить на підставі ліцензійного (субліцензійного) договору, є роялті.

Разом з тим, операції з постачання послуг (виконання робіт) із розроблення програмної продукції чи її компонентів не звільняються від оподаткування ПДВ.

Пільговий режим оподаткування ПДВ для операцій з постачання програмної продукції запроваджено тимчасово, з 1 січня 2013-го до 1 січня 2023 року. 

Головне управління Міндоходів у м. Києві