Міністерству внутрішніх справ разом з усіма правоохоронними органами та Службою безпеки в найжорсткішому варіанті доручено відпрацьовувати боротьбу з організованою злочинністю. До цього силовиків зобов’язав Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час оперативної наради в МВС.

Ніби на передовій

Зібрання було спричинене трагічними подіями у столиці, коли вже по завершенні травневих свят у Деснянському районі озброєні злочинці скоїли розбійний напад на АЗС і поранили її працівника. Подальші події стали справжнім детективом зі стріляниною та киданням гранати, переслідуванням і затриманням. На жаль, двоє міліціонерів загинуло, четверо тяжко поранені. Гарячим слідом правоохоронці знешкодили одного злочинця, але основна пошукова робота була ще попереду.

Бандитів затримали на місці проживання, вилучили чималий арсенал зброї, зокрема гранатомет і вибухівку. Затриманих перевіряють на причетність до скоєння інших злочинів у Києві, зокрема в обстрілі КПП «Биківня».

Тож реакція Прем’єра на цей злочин була однозначною та передбачуваною: «Наша відповідь має бути жорстка і радикальна. Жорстка боротьба з організованою злочинністю в країні всіма законними засобами й методами. Широкомасштабна операція по всіх матеріалах, щоб нікому не кортіло порушувати закон і стріляти в працівників міліції».

Очільник МВС Арсен Аваков повідомив, що звернеться до Президента України, щоб нагородити загиблих міліціонерів посмертно. В одного з них залишилося троє дітей, у другого — двоє. Арсеній Яценюк та Арсен Аваков звернуться до Київського міського голови для перевірки житлових умов родин загиблих і надання їм житла. Прем’єр розпорядився виплатити сім’ям загиблих правоохоронців передбачену законом компенсацію. Крім того, начальника київської міліції зобов’язано зустрітися із сім’ями загиблих із допомогти всім, чим нині влада може допомогти людям у такому скрутному становищі.

З’ясувалося, що затримані планували вчинити в Києві терористичний акт. За словами заступника міністра внутрішніх справ Василя Паскала, зловмисники приїхали до столиці з Вінниці напередодні травневих свят. «Першого травня їхній злочинний задум не здійснився завдяки добре організованій роботі з охорони громадського порядку правоохоронців та громадськості. Але зловмисники не відмовилися від задуманого та планували свій злочинний намір втілити в життя 8—9 травня», — розповів посадовець.

Жодних наліпок на номерах

Нині країна перебуває в таких умовах, що посиленим мусить стати щоденний режим роботи всієї правоохоронної системи, передає позицію глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Уже почалися тренування у новій патрульній службі. Перший досвід засвідчив необхідність звернутися до американських партнерів допомогти в навчанні груп Корпусу оперативно-раптової дії.

Звернув увагу Прем’єр і на необхідність посилення матеріально-технічної складової: бронежилети, найновіші засоби зв’язку, автоматична зброя. Адже підрозділи швидкого реагування міліції мають бути оснащені й натреновані якнайліпше.

Ще один висновок наради: на транспортних засобах повинні бути виключно державні реєстраційні номерні знаки. «Ми дамо жорстку вказівку всім патрулям і всім працівникам ДАІ присікати появу наклейок будь-якого змісту», — наголосив Арсен Аваков. Оскільки те, що зловмисники скористалися автівкою з популярною наліпкою на місці номерного знака, ускладнювало роботу міліції.

«Ми, враховуючи наближення свят 8 і 9 Травня, переходимо на дуже жорсткий режим патрулювання і контролю. Зокрема й щодо профілактики таких бандитських груп», — цитує прес-служба МВС слова Арсена Авакова.