ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ

Президенти Польщі та Словаччини задоволені зустріччю з Віктором Януковичем

На запрошення Президента Польщі Броніслава Коморовського глава Української держави Віктор Янукович здійснив дводенний робочий візит до сусідньої держави.

20 лютого відбулися українсько-польські переговори на найвищому рівні. У місті Вісла глави держав обговорили питання європейської інтеграції України. Як повідомляє УНІАН з посиланням на прес-секретаря Броніслава Коморовського, президенти розмовляли близько півтори години під час вечері, і в ході розмови порушили всі анонсовані теми. Головною з них було виконання українською владою умов, необхідних для підписання Угоди про асоціацію з ЄС у листопаді 2013 року на саміті Східного партнерства.

Польща і Словаччина хочуть бачити нас у Європі. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Учора ж відбулася тристороння зустріч Віктора Януковича, Броніслава Коморовського та Президента Словаччини Івана Гашпаровича. В контексті спільної заяви глав держав Віктор Янукович зазначив, що найближчим часом необхідно знайти компроміс у «болючому питанні» Юлії Тимошенко і Юрія Луценка: «Хочу підтвердити, що ми добре розуміємо, що це питання повинно вирішуватися в юридично-правовій площині. Поділяючи ті складнощі і тривогу, які є у наших друзів, ми розуміємо, що досягнення компромісів і пошук рішення є одним із питань, яке треба вирішувати найближчим часом».

Він також зазначив, що попри всі складнощі, які Україна має на шляху європейської інтеграції, вона була, є і буде прихильником цього шляху.

Зі свого боку Броніслав Коморовський позитивно оцінив тристоронні переговори. За його словами, зустріч дуже важлива, оскільки в ЄС розпочинається процес ухвалення рішень щодо можливості підписання та подальшої ратифікації Угоди про асоціацію з Україною. «Ми зустрілися у момент, коли вирішується доля тих величезних зусиль, яких докладала Україна для проведення переговорів і парафування Угоди про асоціацію. Це також ефект особистого залучення та праці пана Президента Януковича», — зазначив польський Президент.

Польща та Словаччина хочуть допомогти Україні отримати той фінальний бажаний результат підписання і потім ратифікацію Угоди про асоціацію у Вільнюсі в листопаді цього року: «І тому після нашої зустрічі я бажаю передати позитивний сигнал», — додав він.

Зі свого боку Президент Словаччини наголосив на необхідності підписання Угоди про асоціацію цього року. «Нам важливо, щоб її було підписано, бо в іншому разі може настати етап стагнації і замороження. Ми пообіцяли Президентові Януковичу свою допомогу, але за умови, що Україна виконає вимоги ЄС», — зазначив Іван Гашпарович.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»