ДОБРОСУСІДСТВО

Лідери України та Сербії домовилися активізувати відносини на вищому рівні 

Відділ новин «Урядового кур’єра»

Результати українсько-сербських переговорів сприятимуть зміцненню відносин між Україною та Сербією. Такий висновок у ході свого офіційного візиту до цієї країни зробив Президент Віктор Янукович.

«Вважаю наші переговори з паном Президентом Ніколичем дуже продуктивними. Досягнуті домовленості, поза всяким сумнівом, сприятимуть зміцненню наших дружніх двосторонніх відносин та активізації всього спектра українсько-сербської співпраці», — конкретизував глава держави журналістам у Белграді.

За його словами, сторони підтвердили наявність значного потенціалу для нарощування обсягів двосторонньої торгівлі та інвестицій, а також поглиблення взаємовигідної співпраці у таких сферах, як енергетика, транспорт, машинобудування, сільське господарство та будівництво. «Проведені переговори у складі делегацій підтвердили обопільне прагнення України і Сербії всебічно розвивати й поглиблювати двосторонні відносини», — зазначив Віктор Янукович.

Економічна складова

Він повідомив, що під час перемовин сторони обговорили шляхи поглиблення міждержавного діалогу, інтенсифікації торговельно-економічної та інвестиційної співпраці, зміцнення культурних і гуманітарних зв’язків. Було також підписано важливі двосторонні документи.

«Запланований у рамках нинішнього візиту українсько-сербський бізнес-форум має надати додаткового поштовху розвитку взаємовигідної торговельно-економічної взаємодії між нашими країнами, допомогти українським та сербським підприємцям відшукати нові можливості для спільної діяльності», — наголосив Президент України.

У свою чергу Президент Сербії Томіслав Ніколич зазначив, що під час переговорів було приділено увагу питанням міждержавної та міжрегіональної співпраці. «Ми дійшли висновку, що співпраця між країнами посилюється та поліпшується», — підкреслив він.

Так, Україна та Республіка Сербія домовилися про посилення взаємодії у рамках діяльності в Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). «Ми домовилися про посилення двосторонньої взаємодії в рамках українського головування в ОБСЄ та обмін досвідом у контексті головування Сербії у цій організації у 2015 році», — сказав Віктор Янукович журналістам у Белграді після завершення двосторонніх переговорів.

Президент Сербії Томіслав Ніколич подякував Вікторові Януковичу за принципову позицію у питаннях Косово і Метохії та підтримку цілісності й суверенітету Сербії. «Сербія цінує те, що український миротворчий контингент продовжуватиме роботу в цьому регіоні», — сказав він.

Співробітництво із Сербією йде по висхідній. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Про обмін візитами...

А в розмові із прем’єр-міністром Республіки Сербія Івіцою Дачичем Віктор Янукович висловив сподівання на активізацію співпраці українських та сербських бізнесменів. Він назвав недоліком те, що досі президенти України не відвідували з візитами Сербію. У цьому контексті глава держави налаштований на те, що прем’єр-міністр Сербії відвідає Україну восени цього року.

Президент також зауважив, що розраховує на активізацію роботи українсько-сербської міжурядової комісії, повідомляє УНІАН.

Сербський прем’єр прийняв запрошення і висловив переконання, що нинішній візит Президента України до Сербії і його візит до України дадуть додатковий  імпульс розвитку двосторонніх відносин.

Президент Віктор Янукович наголошує також на важливості міжпарламентської співпраці України та Сербії. «Ми вважаємо дуже важливою міжпарламентську співпрацю», — сказав Віктор Янукович під час зустрічі з Головою Народної Скупщини Республіки Сербія Небойшею Стефановичем.

Президент передав Голові Народної Скупщини запрошення від Голови Верховної Ради Володимира Рибака відвідати Україну. Небойша Стефанович подякував за запрошення, зазначивши, що обговорить питання організації візиту з українською стороною.

Голова Народної Скупщини висловив вдячність Президентові України за позицію щодо Косово і Метохії, а також за участь українських миротворців у місії в Косово.

Того самого дня Віктор Янукович поклав квіти до Пам’ятника невідомому герою в Белграді. Після церемонії глава Української держави зробив запис у Книзі пам’яті. Монумент, як повідомляє прес-служба Президента, побудовано у 1938 році в пам’ять про загиблих під час Першої світової війни.

...і вільну торгівлю

А в ході українсько-сербського бізнес-форуму, який відбувся в рамках цього офіційного візиту, Віктор Янукович висловив сподівання, що до кінця цього року наші країни завершать переговори та підпишуть угоду про вільну торгівлю: «Сподіваюся, до кінця цього року вдасться звершити переговори і підписати цей важливий для наших країн документ».

Президент повідомив, що наразі вже успішно проведено 5 раундів українсько-сербських консультацій із цього приводу. Восени ж, під час візиту сербського прем’єра до України, з’явиться можливість підписати документ. Підписання угоди, повідомляє Укрінформ, відкриє нові можливості для співпраці між двома країнами.