ТАК ТРИМАТИ

Лише в першому кварталі цього року товарообіг між Україною та Швейцарією зріс на 45% 

Українська сторона приділяє особливе значення відносинам зі Швейцарською Конфедерацією. Україна позитивно оцінює політичний розвиток і динаміку торговельно-економічної співпраці. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з Головою Ради Кантонів Парламенту Швейцарської Конфедерації Філіппо Ломбарді.

Важливим кроком розвитку торговельної, інвестиційної співпраці між двома країнами стало набрання чинності угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Європейською асоціацією вільної торгівлі у складі Швейцарії, Норвегії, Ісландії, Ліхтенштейну.

«Ця угода дала змогу в першому кварталі цього року на 45% збільшити наш товарообіг. Це дуже хороші показники», — із задоволенням зазначив Прем’єр-міністр. Він також додав, що Швейцарія — активний інвестор України.

Проти подвійного оподаткування

Задоволена наша країна й тією регіональною співпрацею, яка розвивається між кантонами Конфедерації та українськими областями. Крім того, Україна високо цінує допомогу Швейцарії в рамках реалізації різних проектів технічної допомоги, спрямованих на такі важливі напрями, як місцеве самоврядування, адміністративні послуги тощо, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

«Хочу також передати слова поваги на адресу керівництва Швейцарії, яке забезпечило країні в роки економічної кризи і рецесії можливість розвиватися і зберігати достатні темпи розвитку», — зазначив Микола Азаров. І додав, що з точки зору правових відносин Україна зацікавлена в проведенні переговорного процесу щодо перегляду положень чинної двосторонньої конвенції про уникнення подвійного оподаткування відповідно до рекомендацій Організації економічного співробітництва та розвитку.

У свою чергу Філіппо Ломбарді зазначив, що економічні відносини України та Швейцарії динамічно розвиваються: «Але наш потенціал набагато вищий. І якщо створити відповідні рамкові умови, то ми отримаємо значно кращий результат». Для цього потрібно більше використовувати можливості, які дає угода про зону вільної торгівлі між Україною та Європейською асоціацією вільної торгівлі.

У цьому контексті Україна має намір приєднатися до Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). «Ми розраховуємо на підтримку Швейцарії в цьому питанні — уточнив Микола Азаров. Адже ця організація об’єднує 34 найбільш економічно розвинених країн світу: більшість держав Європейського Союзу, США, Австралію, Корею, Японію.

Спільні пріоритети 

Того самого дня з Філіппо Ломбарді зустрівся й міністр закордонних справ чинний голова ОБСЄ Леонід Кожара. Сторони обговорили ключові питання порядку денного двосторонніх відносин, зокрема політичний діалог та розвиток міжпарламентських зв’язків.

Леонід Кожара поінформував співрозмовника про кроки, що їх здійснює уряд України для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у ході Вільнюського саміту «Східного партнерства» у листопаді цього року.

У контексті почергового головування України та Швейцарії в ОБСЄ високий гість запевнив міністра у готовності Швейцарії надавати підтримку нашій країні в реалізації пріоритетів українського головування в цій організації, повідомляє прес-служба вітчизняного МЗС. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»