"Чи має право чоловік при розлученні відсудити у дружини частину квартири, у якій зараз сім’я проживає, якщо це помешкання через рік після весілля дружині подарували батьки і оформили дарчу на її ім’я?" 

Лідія ПАЩЕНКО,  м. Черкаси

Консультує В’ячеслав ГОРБЕНКО,
член Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги,
юрист рівненської обласної ГО «Комітет виборців України»,
керівник Центру права в м. Сарни:

— У сімейному житті часто трапляються ситуації, які призводять до розлучення, поділу спільного майна. І якщо добровільно поділити таке майно не вдається, в дружини чи чоловіка виникають питання, яким чином його поділити в судовому порядку. Слід зазначити, що відповідні правові відносини щодо майна подружжя і його поділу регулюються Сімейним кодексом України. Згідно з частиною 2 статті 60 цього Кодексу вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя. Це загальне правило. Однак з кожного загального правила є винятки.

Так, відповідно до пункту 2 частини 1 статті 57 Сімейного кодексу України особистою приватною власністю дружини/чоловіка є майно, набуте нею/ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування.

Тобто якщо навіть у період подружнього життя, перебуваючи в зареєстрованому шлюбі, дружині чи чоловікові дарують нерухоме майно (земельну ділянку, будинок, квартиру), рухоме майно (автомобіль, яхту), або ці речі дістаються їм у спадок, то вони є особистою приватною власністю того з подружжя, кому вони подаровані або ким вони успадковані.

Якщо ж, наприклад, у подарованій одному з подружжя квартирі або будинку одне з подружжя власними силами (своєю працею чи за власний кошт) зробило капітальний чи інший ремонт, внаслідок чого ці квартира або будинок збільшилися у своїй вартості, то в разі спору щодо права на них суд своїм рішенням може визнати їх об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Отже, залежно від ситуації, яка склалася в окремому випадку, можливі кілька варіантів розвитку подій.

Перший. На даний час подарована квартира є особистою приватною власністю дружини, як це передбачає пункт 2 частини 1 статті 57 Сімейного кодексу України.

Другий. Якщо протягом часу спільного проживання подружжя в подарованій квартирі відбулося істотне поліпшення або збільшення її вартості внаслідок того, що чоловік власними силами, за власний кошт, зробив капітальний ремонт, і представить суду беззаперечні докази такого поліпшення, суд може прийняти рішення про визнання подарованої квартири спільною сумісною власністю подружжя на підставі частини 1 статті 62 Сімейного кодексу України.

Тож чи матиме чоловік у конкретній ситуації право на частину подарованої дружині квартири, остаточно вирішуватиме суд. При цьому дружина, яка не бажає, щоб суд визнав право чоловіка на квартиру, може також у суді надавати докази на спростування доказів, котрі подасть її чоловік.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте уюриста», можете надіслати його заадресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» абонаелектронну скриньку az@ukcc.com.ua.