ДОКУМЕНТ

Держава зробила перший крок у напрямку відкриття ринку сільськогосподарських земель

Закон «Про Державний земельний кадастр» набере чинності з 1 січня 2012 року. Про це повідомила під час брифінгу перший заступник Глави Адміністрації Президента Ірина Акімова. Коментуючи підписаний главою держави документ, вона наголосила: «Він уперше на законодавчому рівні визначає основні аспекти функціонування єдиної системи кадастрової інформації про землі України. Це базова інформація, необхідна для нормального функціонування ринку землі».

За її словами, процедура реєстрації земельної ділянки значно спроститься, бо їй присвоюватиметься спеціальний кадастровий номер. Така новація повинна зменшити випадки виникнення конфліктів при передачі права на власність чи у користування сільгоспугідь. Окрім того, законом забезпечуватиметься автоматичний обмін інформацією між органом, який здійснює ведення Державного земельного кадастру, та органом державної реєстрації прав на нерухоме майно. 

На шкоду рейдерам

Ірина Акімова попередила: закон про кадастр новий для України, тож у процесі його запровадження може виникати потреба деяких змін і уточнень. Однак, це не перешкоджатиме введенню ринку землі в нашій державі. «Якщо вам потрібно написати на папері речення олівцем, то не має значення, який він: гострий чи тупий — ви все одно зможете ним написати. Але краще, коли олівець буде гострим. Приблизно так само і тут. Відсутність ідеального, вивіреного до найменших дрібниць такого важливого інструменту, як земельний кадастр, не є перешкодою для введення ринку землі», — запевнила вона. Ринок землі запрацює лише після ухвалення відповідного закону. Він якраз і розставить акценти, хто має право бути власником землі.

А заступник міністра аграрної політики та продовольства Сергій Мельник вважає прийняття Закону «Про Державний земельний кадастр» чи не найголовнішим моментом врегулювання земельних відносин і можливості власників, зокрема селян, розпоряджатися своєю землею. «Цей базовий закон унеможливлює рейдерські напади. Ми отримаємо можливість знову реально оцінити якість землі в Україні, залучити інвестиції», — підкреслив він.

Керівник Державного агентства земельних ресурсів Сергій Тимченко говорив про можливість захисту прав власників земель. «Кадастр землі запрацює в Україні з 1 січня 2012 року, камеральне наповнення буде завершено до 1 січня 2013 року, а от повний кадастр землі з усіма уточненнями, коли ми будемо знати кожен сантиметр землі, буде завершено до 2020 року», — пояснив він.

За словами посадовця, без цього документа неможливо було б завершити земельну реформу, проводити в країні прозоре функціонування ринку землі, розвивати аграрний сектор. Адже серед європейських країн Україна була єдиною державою без повноцінної кадастрової системи та її нормативно-правового забезпечення. Але це зіграло нам на користь. Завдяки використанню позитивного міжнародного досвіду в Україні очікується найсучасніший земельний кадастр у Європі.

Столиця — не виняток

Наразі Держагентство із земельних ресурсів виступає за обов’язкове внесення даних про землі Києва до електронного кадастру. «Я наполягатиму, щоб кадастр був єдиний для всiх регiонiв без винятку, зокрема i для Києва. Дуже сподіваюся, що у вересні депутати ухвалять змiни до Закону «Про Державний земельний кадастр», i Київ стане рiвноправним з iншими мiстами i населеними пунктами України», — сказав Сергій Тимченко, додавши, що київська влада поки що не бажає вносити дані про землі столиці.

Директор департаменту нормативно-правового забезпечення розвитку земельних вiдносин Держземагентства Євген Берднiков додав до вищесказаного, що київська земля в будь-якому разі буде занесена до кадастру: «До 1 січня 2012 року ми маємо перенести всю раніше накопичену інформацію про земельні ділянки та про межі адміністративно територіальних одиниць у загальну систему. З 1 січня 2013 року кожен громадянин за допомогою звичайного веб-браузера зі свого комп’ютера зможе побачити інформацію на офіційному сайті Держземагентства — про межі ділянки, її кадастровий номер, цільове призначення».

Доказом цього є створення програмно-апаратного комплексу для ведення кадастру землі, на завершальному етапі й розробка картографічної основи. До того ж, усі процедури, пов’язані із внесенням чи отриманням кадастрової інформації, відбуватимуться за принципом «єдиного вікна».