Люди, які постраждали від так званих скімінгових злодіїв (скімінг — шахрайство шляхом зчитування даних з допомогою спеціального обладнання, яке фіксує дані магнітної стрічки банківської картки і її ПІН-код), з обуренням лаяли крадіїв грошей із банкоматів. 

Виявляється, лиходії насолили вже багатьом. Отож вирок Апеляційного суду Черкаської області, винесений двом місцевим пройдисвітам, які займалися несанкціонованим втручанням в роботу банківських систем, сприйняли із задоволенням.

За інформацією прес-групи УСБУ в Черкаській області, 52-річний радіотехнік виготовляв скімінгові пристрої, які потім передавав спільникові, 46-річному безробітному, для встановлення на банкомати. Далі злодії знімали готівку коштів клієнтів банків України. Тільки протягом п’яти місяців правопорушники заволоділи понад 15 тисячами гривень.

Працівники СБУ затримали організатора та його спільника. Під час обшуків їхніх помешкань вилучено скімінгові пристрої, комплектуючі до «скімерів», підроблені платіжні картки, комп’ютерну техніку.

Знімаючи гроші з картки, уважно дивіться, чи не встановлено на банкомат незаконних пристроїв. Фото Світлани Скрябіної

Рішенням суду двох правопорушників визнано винними у скоєнні злочинів, передбачених відповідними статтями Кримінального кодексу України. Організаторові призначено покарання у вигляді 4 років позбавлення волі з іспитовим строком три роки та позбавленням права обіймати посади та займатися діяльністю, пов’язаною з роботою електронно-обчислювальних машин на строк три роки, а також сплати штрафу в сумі 85 тисяч гривень. Спільника засуджено до 4 років позбавлення волі з випробувальним терміном два роки та з позбавленням права обіймати посади і займатися діяльністю, пов’язаною з роботою електронно-обчислювальних машин на строк два роки.

Здавалося б, резонансна судова справа, яку обговорювало багато людей, якось вплине й на потенційних шахраїв. Однак комп’ютерні «технарі» й не думають робити належних висновків. Недавно працівники СБУ викрили й припинили протиправну діяльність ще однієї групи осіб, члени якої займалися несанкціонованим втручанням у роботу банківських систем, незаконно знімали готівку з банкоматів Черкас та Києва. Шахраї, використовуючи електронно-обчислювальну техніку, без відома законних власників банківських платіжних карток встигли привласнити понад 140 тисяч гривень.

У межах розпочатого кримінального провадження правоохоронці затримали одного із членів злочинної групи. Під час досудового розслідування було вилучено знаряддя скоєння злочину. Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. Правопорушникові оголошено про підозру у скоєнні злочину та обрано запобіжний захід — тримання під вартою.

Увага! Будьте пильні! Правоохоронці, працівники банків та люди, які постраждали від шахраїв, закликають усіх, хто користується банкоматами, придивлятися до пристроїв, встановлених там, і в разі підозри не вводити картку й повідомляти відповідні органи.