Децентралізація — стратегічне завдання,  визначене програмою діяльності уряду і коаліційною угодою. Успішність цього процесу важлива з точки зору прискорення реформ, до якого закликають  Україну міжнародні інституції, готові підтримати реальні перетворення матеріально.

  Ми вже маємо частину законодавчої бази, яка дає змогу розпочати реформу місцевого самоврядування. Але це прийнято на центральному рівні. Сьогодні дуже важливий етап з просування реформи на місцях, — сказав віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко у четвер на презентації звіту за фаховим оглядом Ради Європи «Муніципальна консолідація в Україні: тенденції і рішення щодо об’єднання та співробітництва».

За словами віце-прем’єр-міністра, нині потрібно провести велику роботу з роз’яснення того, як вітчизняні територіальні громади можуть стати конкурентоспроможними, як вони формуватимуть свої бюджети, фінансові надходження і видатки, щоб стати більш самостійними.

Саме до таких рішучих і цілеспрямованих дій нас закликають і  партнери з Ради Європи, які впродовж кількох місяців після торішньої представницької конференції в Києві старанно готували оприлюднений нині звіт — глибокий аналіз, зважені висновки, своєрідну дорожню карту української реформи місцевого самоврядування як ключової складової децентралізації управління країною.

Як зазначив  посол, представник Генсекретаря РЄ з координації програм співробітництва в Україні, голова офіса РЄ в нашій країні Владімір Ростовські, Рада Європи супроводжуватиме Україну в цьому процесі, додавши, що ми не повинні повторювати помилки, яких припустилися під час таких реформ  інші країни. Натомість можемо брати все краще, що є в скарбниці досвіду партнерів із євроспільноти.

Маленькі самостійні громадяни майбутніх самодостатніх громад бажають зростати в комфортних умовах. Фото Володимира ЗAЇКИ

Про підтримку нашої країни, яка стала на шлях реальних реформ, говорили у виступах Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Бельгії в Україні Люк Якобс та директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Гуідо Бельтрані. До речі, Швейцарія вже майже 10 років поспіль активно підтримує проекти  децентралізації, мета якої — поліпшити добробут наших громадян.

— Ключовий висновок експертів РЄ — реформа розпочалася, —  сказав під час презентації звіту фахового огляду директор Центру експертизи реформ місцевого самоврядування Генерального директорату ІІ з питань демократії РЄ Даніель Попеску. — Тож український уряд повинен якнайшвидше сформулювати чітке концептуальне бачення об’єднань громад та всього процесу загалом, визначити часові межі для впровадження новацій, забезпечити необхідний фінансовий і кадровий ресурси, скласти відповідний план-графік.

Геннадій Зубко поінформував учасників зібрання, що найближчим часом в усіх регіонах буде створено регіональні офіси з упровадження децентралізації, які «стануть містком між центральною та місцевою владою й допоможуть у налагодженні зворотного зв’язку під час реформування».

Пакет реформ обов’язково повинен визначати систему стимулів, наголошують європейські експерти. І що дуже важливо, держава має достеменно пояснити громадянам свої дії й аргументувати переваги змін, водночас розвіяти страхи та необгрунтовані міфи серед населення. Ці чинники  візьмуть до уваги наші урядовці.

Мудрі люди зазвичай вчаться на чужих помилках. Про це учасникам зібрання в Мінрегіонбуді нагадали європейські експерти з Грузії, Латвії та Норвегії. Приміром, директор департаменту з місцевого управління галузевого міністерства Латвії Айварс Драудіньш поінформував українських колег, що дуже важливо розглядати всі проблеми в комплексі, передбачати свої дії  принаймні на 10 років уперед. Не варто, за його словами, поспішати ліквідовувати районний рівень управління, а в законі про об’єднання слід визначити мінімальну кількість жителів об’єднаних громад.

Представник Грузії зауважив, що в його країні адміністративно-територіальну організацію місцевого самоврядування регулює відповідний кодекс. Раніше питання реорганізації тамтешніх територіальних громад вирішували шляхом місцевих референдумів. Нині, з огляду на загрозу сепаратизму, в Грузії дозволено лише загальнодержавні референдуми.

Насамкінець Геннадій Зубко щиро подякував Раді Європи за високопрофесійний огляд щодо об’єднання та співпраці громад, велику експертну допомогу в питаннях децентралізації й посилення спроможності місцевого самоврядування.