— Уряд повторно вносить до Верховної Ради необхідні для країни законопроекти, — повідомив учора під час брифінгу в Кабінеті Міністрів Прем’єр Арсеній Яценюк. — Нагадаю, що 24 липня 2014 року через непрогнозований і без попередження розпад коаліції були провалені ключові законопроекти, необхідні Україні. Серед них проекти змін як до Державного бюджету України на 2014 рік, так і до Податкового кодексу. Також законопроект, якого найбільше боїться Російська Федерація, але який потрібен Україні, — про спільну експлуатацію і модернізацію газотранспортної системи України.

Провал голосування за ці законопроекти спричиняє брак фінансування ЗСУ. Адже в Мінфіні доповіли, що з 1 серпня нічим платити заробітну платню ЗСУ, Національній гвардії і всім тим, хто захищає Україну. Через провал цих законопроектів не буде коштів на відновлення інфраструктури східних областей і підтримку України загалом.

— Я мав розмову з директором-розпорядником Світового банку та МВФ і саме тому хотів би заявити таке: уряд повторно вносить до парламенту всі закони, необхідні країні. Звертаюсь до всіх членів парламенту і закликаю в четвер прийти у Верховну Раду і проголосувати за закони, необхідні Українській державі, — закликав Арсеній Яценюк. — Неухвалення цих законодавчих актів — це зрив програми з Міжнародним валютним фондом та Світовим банком.

Глава уряду зупинився на головних моментах законопроектів, які вносять до ВРУ.

— У проекті змін до держбюджету ми пропонуємо додаткове фінансування для ЗСУ, Нацгвардії і всіх задіяних в АТО у 9,1 мільярда гривень. Друга стаття витрат — відновлення сходу України. Пропонували близько 8 мільярдів гривень. Але після коригування до кінця цього року передбачаємо 3,3 мільярда гривень на відновлення знищеної інфраструктури сходу, — повідомив він.

Окрім того, проект змін до Держбюджету передбачає надання окремо мільярду гривень на соціально-економічний розвиток регіонів.

Щодо збалансування бюджету та зменшення витрат Арсеній Яценюк наголосив, що  народні депутати України і члени Кабінету Міністрів — усі сидітимуть на голому окладі. Це мінус 400 мільйонів гривень у центральних органах виконавчої влади.

Уряд України також пропонує скоротити витрати на утримання всіх контролюючих органів й інспекцій на 70%. Тобто заборонити проведення всіх видів перевірок, окрім Державної фіскальної служби. А також тих перевірок, які потребують безпосередньо персонального рішення уряду.

Проект змін до Держбюджету передбачає введення тимчасового податку — військового збору в розмірі 1,5% додатково до податку на доходи фізичних осіб. Цей тимчасовий податок вводиться лише до кінця цього року. Ці 1,5% прямо йтимуть на фінансування ЗСУ.

Окремий блок питань, який викликає найбільший спротив у стінах ВРУ, — оподаткування надприбуткового бізнесу.

— Ми хочемо ввести додаткові рентні платежі на нафту й газ — тобто на те, що є надприбутковим, — сказав глава уряду. — Також ми готові й далі переглядати рентну ставку на руду. Всі, хто має надприбутки, в сучасних воєнних умовах повинні чесно і справедливо поділитися. Також до  ВРУ вноситься законопроект про введення спеціальних рахунків з податку на додану вартість. Адже протягом року з держбюджету крадуть податку на додану вартість приблизно 12 мільярдів гривень.

Також уряд пропонує зменшити ставку оподаткування єдиним соціальним внеском, розширивши базу оподаткування — для того, щоб детінізувати зарплати, збільшити доходи, знищити тіньовий оборот капіталів і коштів.

Щодо законопроекту про реформування системи управління ГТС України, то Арсеній Яценюк нагадав: цей проект закону передбачає, що ГТС залишається в державній власності, а оператором ГТС може бути виключно компанія, в якій держава володіє контрольним пакетом акцій — 51%. Інші 49% — виключно компанії з Євросоюзу та США, які мають відповідну сертифікацію і ліцензування. Остаточний перелік учасників такої операторської компанії затверджує Верховна Рада України.

— Моя категорична вимога: прийти в парламент і проголосувати. Це політична відповідальність уряду України, і ми цю відповідальність взяли на себе, — підсумував Прем’єр-міністр.