Громадське обговорення проекту бюджету Чернівецької області на 2016 рік, а також нагальних проблем, які терміново потрібно вирішувати місцевому органу влади, відбулося без громадськості. Громадськість важливий захід проігнорувала — народовладдя не відбулося при палкому бажанні нового керівництва облради забезпечити відкритість і прозорість у прийнятті найважливіших рішень.

Хоч саме на активних і небайдужих буковинців новий голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян покладає великі надії. Навіть більші, ніж на депутатський корпус ради нового скликання. Він щиро визнає, що працювати з депутатами буде непросто — «через їхню недосвідченість». Більшість із них уперше в житті взяли владні важелі в руки і високим рівнем фаховості не вирізняються — так само як і досвідом державотворення. Уникнути багатослівних, але малозмістовних суперечок у сесійній залі буде непросто.

У призначений для громадських обговорень час у залі засідань облради сиротливо представляв місцеву громадськість Юрій Івашин, який недавно був при владі, мав у облдержадміністрації великий кабінет, присягався навести на митниці, в лісовому й рибному господарствах, а також у прокуратурі залізний порядок, але тихо зняв шапку Мономаха і пішов з владних коридорів, не виконавши своїх обіцянок.

«Що робити, Юрію Олексійовичу?» — запитую активіста і чую у відповідь: «Розмазати всіх по стінах!»

Проте дні гучних, некваліфікованих, а отже, безрезультатних розборів польотів минули. Настав час вдумливої роботи. Активна участь у формуванні місцевих бюджетів — найкращий спосіб громадським організаціям продемонструвати свою конструктивну громадянську позицію, а політичним партіям — реалізувати передвиборчі обіцянки.

В обласну раду зайшло десять партій. Усі — з думкою про народ, з гаслами про покращення економічної ситуації, залучення інвестицій, розвиток підприємництва і виконання соціальних програм. Але, хоч як це дивно, планування життя Буковини та основний фінансовий документ області нікого з політиків місцевого масштабу не цікавить. «Ми не отримали ще жодної пропозиції чи зауваження до проекту обласного бюджету, давно оприлюдненого для ознайомлення», — каже керівник департаменту фінансів Чернівецької облдержадміністрації Юрій Чобан.

Облрада невдовзі має затвердити бюджет. Але в партійних осередках навіть не приступали до його аналітичного прочитання. Хіба дехто поцікавився видатковою частиною — хто скільки отримає народних коштів і чиї меркантильні інтереси стирчать за шестизначними цифрами витрат у певних статтях і заходах. Хоча основну увагу варто нарешті приділити дохідній частині: яким чином хронічно дотаційній області кошти заробити? Особливо це актуально під час децентралізації влади і об’єднанні громад на засадах самоспроможності й самофінансування.

«Буковина варта ваших інтелектуальних зусиль!» — звертається голова обласної ради Іван Мунтян до партій і громадських організацій. Але поки що їхні зусилля спрямовані на розподіл шкури вбитого ведмедя, а саме — посад у кабінетах і комісіях облради.