ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 20 жовтня 2014 року                                          м. Київ                                                                     № 1945

Про скаргу кандидата у народні депутати Українив одномандатному виборчому окрузі № 66 Русака В.С.,  зареєстровану в Центральній виборчій комісії  18 жовтня 2014 року за № 21-36-37622

До Центральної виборчої комісії 18 жовтня 2014 року надійшла скарга кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 66 Русака Василя Степановича на дії кандидата у народні депутати України Дзюблика Павла Володимировича, який балотується в цьому самому окрузі.

Суб’єкт звернення зі скаргою просить Центральну виборчу комісію оголосити кандидату в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 66 Дзюблику П.В. попередження за порушення обмежень щодо проведення передвиборної агітації, встановлених Законом України "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон).

На обґрунтування своєї вимоги суб’єктом звернення зі скаргою подано оригінали судових рішень, зокрема, постанову Житомирського окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2014 року в справі № 806/4557/14 за позовом кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 66 Русака В.С. до кандидата у народні депутати України в цьому самому окрузі Дзюблика П.В. про визнання неправомірними його дій та ухвалу Житомирського апеляційного адміністративного судувід 16 жовтня 2014 року № 806/4557/14 за апеляційною скаргою кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 66 Дзюблика П.В. на вказану постанову Житомирського окружного адміністративного суду.

На виконання частини десятої статті 111 Закону копії скарги з доданими до неї матеріалами 18 жовтня 2014 року надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.

До Центральної виборчої комісії 19 жовтня 2014 року надійшло пояснення суб’єкта оскарження з доданими до нього матеріалами.

Так, суб’єкт оскарження вказує, що обставини, викладені в поясненнях, були предметом судового розгляду, проте суди не надали їм належної правової оцінки.

Як вбачається із пояснень суб’єкта оскарження, розпорядженням Президента України від 3 квітня 2014 року № 439/2014-рп його призначено головою Черняхівської районної державної адміністрації Житомирської області.

Постановою Центральної виборчої комісії від 23 вересня 2014 року№ 1086 Дзюблика Павла Володимировича зареєстровано кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 66.

На виконання вимог частини першої статті 76 Закону на період проведення передвиборної агітації Дзюблика П.В. було звільнено від виконання обов’язків голови Черняхівської районної державної адміністрації Житомирської області з наданням неоплачуваної відпустки з 25 вересня           2014 року згідно із розпорядженням від цієї ж дати за № 44-в.

Таким чином, суб’єкт оскарження стверджує, що з 25 вересня 2014 року до сьогодні перебуває в неоплачуваній відпустці, не виконує обов’язки голови Черняхівської районної державної адміністрації Житомирської області та не приймає будь-яких рішень чи розпоряджень у межах повноважень посадової особи органу виконавчої влади.

Також суб’єкт оскарження зазначає, що з метою забезпечення розміщення матеріалів передвиборної агітації на офіційних веб-сайтах у мережі Інтернет та оплати такої агітації з виборчого фонду відповідно до вимог Закону суб’єктом оскарження було укладено низку угод. Проте ним не укладалися угоди  щодо розміщення матеріалів передвиборної агітації на офіційному сайті Черняхівської районної державної адміністрації Житомирської області.

Крім того, Дзюблик П.В. стверджує, що ані він, ані будь-хто з його оточення не здійснювали жодних заходів та дій з розміщення матеріалів його передвиборної агітації на офіційному сайті Черняхівської районної державної адміністрації Житомирської області.

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 12 Закону суб’єктом виборчого процесу є кандидат у народні депутати України, зареєстрований у порядку, встановленому Законом.

Постановою Центральної виборчої комісії від 25 вересня 2014 року№ 1154 "Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України,  які балотуються в одномандатних виборчих округах  у порядку самовисування на позачергових виборах  народних депутатів України 26 жовтня 2014 року" зареєстровано кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 66 Русака Василя Степановича.

Постановою Центральної виборчої комісії від 23 вересня 2014 року№ 1086 "Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, висунутих Політичною партією "НАРОДНИЙ ФРОНТ", в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року" зареєстровано кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 66 Дзюблика Павла Володимировича.

За змістом частин першої та другої статті 108 Закону та пунктів 2.1, 2.2 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133 (далі – Порядок), кандидат у народні депутати України, зареєстрований у встановленому Законом порядку, може оскаржити до виборчої комісії, зокрема, дії іншого кандидата у народні депутати України. Частиною восьмою вказаної статті Закону та пунктом 3.4 Порядку передбачено, що скарга на дії чи бездіяльність кандидата у народні депутати України може бути подана до Центральної виборчої комісії.

Таким чином, Комісія зазначає, що згідно зі статтею 108 Закону скаргу подано належним суб’єктом звернення зі скаргою до належного суб’єкта розгляду скарги.

Розглянувши скаргу з доданими до неї судовими рішеннями, а також пояснення суб’єкта оскарження з доданими до них матеріалами, Центральна виборча комісія встановила.

Постановою Житомирського окружного адміністративного суду від12 жовтня 2014 року в справі № 806/4557/14 визнано протиправними дії кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 66 Дзюблика П.В. у частині розміщення 6 жовтня 2014 року на офіційному сайті Черняхівської районної державної адміністрації Житомирської області новини про оголошення конкурсу молодих художників "Намалюй Україні мир".

Так, указаним рішенням Житомирського окружного адміністративного суду встановлено факт порушення кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 66 Дзюбликом П.В. вимог Закону.

Ухвалою Житомирського апеляційного адміністративного суду від16 жовтня 2014 року постанову Житомирського окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2014 року в справі № 806/4557/14 залишено без змін.

Частиною п’ятою статті 124 Конституції України встановлено, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов’язковими до виконання на всій території України.

Згідно з частиною першою статті 61 Закону Центральна виборча комісія приймає рішення про попередження політичній партії, кандидати у народні депутати України від якої включені до виборчого списку політичної партії, або окремому кандидату в народні депутати України.

За змістом частини першої, пункту 4 частини другої статті 61 Закону Центральна виборча комісія приймає рішення про оголошення попередження окремому кандидату в народні депутати України у разі встановлення судом при розгляді виборчого спору, що кандидат у народні депутати України, який займає посаду, в тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади, органах влади Автономної Республіки Крим чи в органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях, у військових формуваннях, утворених відповідно до законів України, залучав або використовував для проведення передвиборної агітації підлеглих йому осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи (зловживання службовим становищем).

Попередження, зазначене у частині першій вказаної статті, оприлюднюється Центральною виборчою комісією у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії (частина четверта статті 61 Закону).

Таким чином, Центральною виборчою комісією встановлено передбачені Законом підстави для оголошення кандидату в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 66 Дзюблику П.В. попередження.

Враховуючи викладене, відповідно до пункту 1 частини другоїстатті 30, частин першої – четвертої статті 61, частини двадцять другої статті 74, статей 108 – 113 Закону України "Про вибори народних депутатів України", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 Закону України  "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 66 Русака Василя Степановича, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 18 жовтня 2014 року № 21-36-37622, задовольнити.

2. Оголосити кандидату в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 66 Дзюблику Павлу Володимировичу попередження за порушення обмежень щодо проведення передвиборної агітації, встановлених Законом України "Про вибори народних депутатів України".

3. Копії цієї постанови надіслати кандидатам у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 66 Русаку В.С. таДзюблику П.В.

4. Цю постанову оприлюднити в газетах "Голос України", "Урядовий кур’єр" та на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   М. ОХЕНДОВСЬКИЙ