Консультує
Олена МОГИР
,
 
юрист Благодійного фонду «Батьківська земля»

Податкова поверне частину витрат на навчання

І. ТРОХИМЕЦЬ, м. Київ:

Скажіть, будь ласка, до якого числа треба подавати документи в податкову на повернення грошей за навчання? Якщо за моє навчання платить чоловік, а я не працюю, чи потрібно йому подавати довідку про доходи? За 2013 чи 2012 рік?

— Так, потрібно. Відповідно до ст. 166 розділу IV Податкового кодексу України (далі — кодекс) платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено у п. 166.3 ст. 166 кодексу. Заповнити декларацію про доходи можна в податковій інспекції, причому зробити це потрібно не пізніше за 31 грудня 2013 р. Якщо все гаразд, компенсацію повинні перерахувати на банківський рахунок або переслати поштовим переказом протягом 60 днів з моменту подачі декларації та додаткових документів.

Податковий кредит можна отримати тільки протягом року, наступного за звітним (у якому витрачалися гроші). Тобто нині слід вказувати в декларації доходи і витрати на навчання лише за 2012 рік. До декларації треба додати ксерокопії всіх підтверджуючих документів: паспорта; ідентифікаційного коду; довідки з місця роботи із зазначенням загального річного доходу і сплаченого податку (за 2012 р.); договору з вишем; квитанцій про оплату навчання; документів, що підтверджують спорідненість першого ступеня. До декларації додають спеціальний бланк-заяву на податковий кредит, де самостійно або за допомогою консультанта розраховують очікувану суму повернення.

Продати землю без реєстрації не вдасться

М. ОЛЬХОВСЬКА, Дніпропетровська обл.:

Якщо я купила будинок з ділянкою, на яку немає державного акта, але є кадастровий номер, чи є я повноправним власником цієї землі? Чи маю повне право розпоряджатися нею на свій розсуд у рамках цільового призначення? Чи можу її продати, залишити у спадок? Яка процедура оформлення державного акта?

— Якщо жилий будинок розміщений на земельній ділянці, що перебуває в користуванні, то в разі набуття права власності на цей об’єкт до набувача переходить право користування земельною ділянкою на тих самих умовах і в тому обсязі, що були в попереднього землекористувача. Поряд з цим, істотною умовою договору, який передбачає набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, є кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв’язку з набуттям права власності на ці об’єкти (ст. 120 Земельного кодексу України).

Кадастровий номер земельної ділянки — індивідуальна, що не повторюється на всій території України, послідовність цифр і знаків, яка присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування (ст. 1 Закону України «Про державний земельний кадастр»). Державний акт на право власності на земельну ділянку — документ встановленого зразка, який посвідчує право власності. І якщо у вас немає державного акта, то ви не є власником цієї землі, а тому не маєте права розпоряджатися нею на власний розсуд, лише використовувати в межах цільового призначення. Продати чи залишити у спадок таку землю також не маєте права.

Тобто проведення державної реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі не надає ділянці юридичної властивості обігоздатності, а саме властивості бути об’єктом цивільних прав (права власності, оренди тощо), що вбачається з ч. 9 ст. 791 Земельного кодексу України, де встановлено: земельна ділянка може бути об’єктом цивільних прав виключно з моменту її формування та державної реєстрації права власності на неї. Це значить, що земельна ділянка може бути об’єктом цивільних правочинів лише після внесення відомостей про неї до обох інформаційних баз даних: Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Причому державна реєстрація речових прав на земельні ділянки може здійснюватися після державної реєстрації земельних ділянок у Державному земельному кадастрі. З 1 січня 2013 року набули чинності закони України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та «Про Державний земельний кадастр». Відповідно до них державні акти на право власності на землю видавати не будуть. Натомість документом, що посвідчує право власності, є свідоцтво на право власності, отримане в територіальному органі Державної реєстраційної служби. Тому з метою реєстрації права власності на земельну ділянку пропонуємо вам звернутися до місцевих органів Укрдержреєстру.

Що нижчий градус, то менший рахунок

Г. БОЧКАР, м. Запоріжжя:

Я живу в п’ятиповерховому будинку на другому поверсі. В одній кімнаті радіатор то зовсім холодний, то ледве теплий. Приходили техніки, поміряли — у них вийшло 23 градуси, а на моєму термометрі в кімнаті — 18. Чи існують які-небудь норми, якою має бути мінімальна температура в кімнаті?

— Початок та кінець опалювального сезону, температурний режим повітря та інші питання, пов’язані з опаленням, регулюються відповідно до законів України «Про теплопостачання», «Про житлово-комунальні послуги», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», статті 30 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні».

Згідно зі ст. 18 Закону «Про житлово-комунальні послуги» споживач має право на отримання якісних та своєчасних послуг. Причому теплопостачання повинно бути безперебійним протягом всього опалювального сезону (правила проведення опалювального сезону затверджені постановою Кабінету Міністрів №630).

Для розв’язання проблеми можна звернутися в телефонну диспетчерську службу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ (телефони служби в кожному регіоні вказано на офіційному веб-сайті відомства) або до місцевої адміністрації (в регіонах повинні працювати спеціальні телефонні лінії). Відповідно до державних санітарних норм, температура повітря в житлових приміщеннях має становити +18 оC (у кутовій кімнаті +20 оC). Тобто на оплату впливає не те, наскільки теплі батареї, а наскільки тепло в приміщенні. І якщо температура нижча за вказану норму, споживач може вимагати зниження плати на 5% за кожен градус відхилення від 18 оC до 12 оC в житлових приміщеннях (з 20 оC до 14 оC — в кутових кімнатах). Якщо ж температура впаде нижче за 12–14 оC відповідно, споживач має цілковите право взагалі не платити. Нагадаємо, коридор, ванна і кухня жилими приміщеннями не є.

Якість послуги централізованого опалення повинна відповідати нормативній температурі повітря при дотриманні двох умов: споживач має утеплити свою квартиру — заклеїти вікна або, наприклад, замінити старі вікна і двері на склопакети, а балансоутримувач будинку — вжити заходів з утеплення місць загального користування будинку, наприклад, під'їздів.

У вашому випадку слід запросити представника ЖЕКу і скласти акт-претензію, у якому вказати терміни і види порушень. Пам'ятайте, що комунальник повинен з'явитися у вас не пізніше ніж протягом 2 робочих днів після виклику. А протягом 5 днів після складання акта вам зобов’язані зробити перерахунок або письмово об∂рунтувати відмову. Якщо ЖЕК відмовив вам або його представник так і не прийшов, акт-претензія вважається дійсною, якщо її підписали як мінімум два сусіди-свідки. Озброївшись цим документом, можна скаржитися в райдержадміністрацію або міське управління захисту прав споживачів. Якщо і це не допомогло, потрібно звертатися до правоохоронних органів або до суду.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua