Біль Майдану не стихне, доки не буде покарано всіх причетних до тих кривавих подій — віддаванням злочинних наказів, іншими неправомірними діями. Встановити і дати їм належну оцінку — таке завдання нині стоїть перед правоохоронцями. Так, органи прокуратури Київської області на виконання доручення Генпрокурора України Віктора Шокіна проводять перевірки законності дій посадовців органів державної влади на місцях під час Революції гідності.

Як поінформував прокурор Київської області Віктор Безкоровайний, розпочато сім кримінальних проваджень за фактами примушування посадовими особами органів місцевої влади до участі в антимайданівських заходах, перешкоджання громадянам вільному висловленню своєї політичної позиції та сприяння у проведенні зібрань окремим політичним силам.

Автомайданівців, які брали участь у мирних акціях протесту, пізніше незаконно позбавляли права керування транспортом. Фото з сайту uainfo.org

Ось кілька прикладів, коли керівники надто вільно розпоряджалися часом своїх працівників, вочевидь вважаючи, що мають право не тільки керувати їхньою роботою, а й приватизувати їхні політичні погляди. Так, у Бориспільському районі та Гостомелі прокуратура розпочала кримінальні провадження за зловживання службовим становищем посадовими особами державного підприємства та селищної ради. Вони змушували підлеглих працівників у робочий час брати участь в акціях так званого антимайдану. А прокуратура Володарського району виявила випадок, коли працівників бюджетної установи незаконно звільнили за відмову брати участь в антимайданівському мітингу в столиці. За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 172 (грубе порушення законодавства про працю) та ч. 1 ст. 366 КК України (службове підроблення). Також розпочато кримінальне провадження стосовно колишнього голови Переяслав-Хмельницької райдержадміністрації за фактами незаконного залучення осіб до мирних акцій протесту з метою вчинення провокацій.

«Відзначилися» й деякі служителі Феміди, які зокрема виносили незаконні рішення щодо водіїв-учасників акції «Автомайдан». Торік у січні за постановою двох суддів Києво-Святошинського та Вишгородського районних судів незаконно притягнуто до адмінвідповідальності громадян, які брали участь у мирній акції протесту. За рішенням суддів двох громадян безпідставно позбавлено права керування транспортним засобом на 6 місяців. Дії суддів кваліфіковано за ст. 375 Кримінального кодексу України, а саме постановлення суддею завідомо неправосудної постанови. Щодо них прокуратура Київщини розпочала розслідування.

До боротьби з Автомайданом долучилися й працівники Державтоінспекції. Встановлено, що у січні 2014-го міліціонери внесли свідомо неправдиві відомості до протоколів про  адміністративне правопорушення, складених щодо водіїв-автомайданівців. Це давало підставу надалі незаконно притягувати автомайданівців до адмінвідповідальності. Дії правоохоронців кваліфіковано за ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеженням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Як повідомив Віктор Безкоровайний, до суду направлено 14 проваджень щодо державтоінспекторів, котрі складали підроблені протоколи на учасників акції.

У поле зору працівників обласної прокуратури потрапили й керівники оздоровниць, які виявляли особливу гостинність за державний рахунок. Так, службові особи Державного оздоровчого центру «Дніпро» безоплатно розмістили на території та в приміщеннях цього санаторію «тітушок» у грудні 2013 року. Працівники слідчого відділу Обухівського РВ ГУМВС України в Київській області здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України.

Прокуратура Київщини продовжує розслідувати та збирати інформацію від небайдужих громадян про факти порушення закону місцевими посадовцями.

І просить усіх, хто має інформацію про факти перешкоджання вільному виявленню своєї політичної позиції, про примусове залучення працівників бюджетних організацій до різних заходів, інші неправомірні дії посадовців під час Революції гідності, повідомляти про такі події правоохоронні органи. Як зауважує Віктор Безкоровайний, за потреби правоохоронці гарантують конфіденційність про джерела отриманої інформації.

14   проваджень направлено прокуратурою Київщини до суду щодо  державтоінспекторів, котрі складали  підроблені протоколи  на автомайданівців.

Інна МИКОЛАЄНКО 
 для «Урядового кур’єра»