Парламентарії дали старт новому політичному сезону у вівторок. Вони працюватимуть на потреби Батьківщини до 20 січня 2017-го. А звернути увагу таки буде на що: це і зміни до Податкового кодексу, і розгляд змін до Конституції в частині децентралізації у другому читанні. Загалом станом на цей день у парламентських комітетах перебуває 15 тисяч проектів законів. 39 з них стосуються дерегуляційної сфери та спрощення умов ведення бізнесу. Тільки цього пленарного тижня народні обранці повинні розглянути 120 проектів законів і постанов. Чи встигнуть охопити все із запланованого? Покаже час. А в перший день відкриття сесії події набули урочистого відтінку. Із самісінького ранку в урядовій ложі сесійної зали з’явилися представники Кабміну та Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Одразу після десятої із високої трибуни узяв слово Президент. Петро Порошенко присвятив щорічне послання до Верховної Ради внутрішньому та зовнішньому становищу країни.

Фото з сайту president.gov.ua

Загальні плани щодо оборони країни

Наразі виконується понад 40 імпортних контрактів на поставку до української армії різних засобів оборони на загальну суму півтора мільярда доларів. На оборону витрачається майже 3% ВВП. Більше Україна собі не може дозволити. Як результат, армія потребує громадянської допомоги і підтримки. Влада жорстко контролюватиме видатки, чітко визначатиме довго?строкові потреби армії та інших силових структур.

«У війська вже постачають не лише відремонтовану й модернізовану, а й сучасну нову техніку. Минулого року було прийнято на озброєння приблизно два десятки нових видів зброї та військової техніки. Поточного року Міноборони прийме ще більше двадцяти. І, наголошую, ми лише на самому початку процесу військово-технічної модернізації Збройних сил України. Роботи ще непочатий край. До кооперації щодо забезпечення державного оборонного замовлення і програми імпортозаміщення залучено понад сто приватних підприємств, які виробляють і постачають сотні видів комплектуючих», — розповів про масштаби державно-приватного партнерства в оборонній галузі глава держави.

Важливе джерело фінансування оборонного замовлення в поточному році — закон про спецконфіскацію. Його потрібно проголосувати у «консенсусній» редакції.

Для освоєння нових технологій та розвитку промислової бази Україна експортує товари та послуги військового призначення в понад 60 країн світу. «Портфель замовлень» вітчизняних підприємств на 2016 рік перевищує мільярд доларів. «Експортується не наша зброя, яка нині стоїть на озброєнні української армії, а нові види, які виробляють підприємства вітчизняного ВПК за межами державного оборонного замовлення. Жоден експорт не послаблює оборону держави», — запевнив Президент.

Головний орієнтир роботи в цьому напрямі — стандарти НАТО. Стратегічна мета України — набути статусу члена Північноатлантичного альянсу.

Чого чекати  від Москви

Як Верховний Головнокомандувач Петро Порошенко запровадив курс на професіоналізацію вітчизняного війська. Українська армія «контрактна» вже на 75%. Показник дедалі зростатиме, як і грошове забезпечення військовослужбовців. Цього року 50 тисяч українських добровольців записалися до лав Збройних сил. Вже демобілізовано п’ять хвиль мобілізації. Чи проводитиметься нова хвиля часткової мобілізації в країні, — залежатиме від Москви.

Станом на цей період Росія нарощує військову присутність на спільному з Україною кордоні. Зберігається високий рівень загрози збройної агресії з південного напрямку. У складі угруповання російсько-терористичних військ на Донбасі — майже 38,5 тисячі осіб, понад 600 танків і 1250 бойових бронемашин, 750 одиниць артилерійських систем, понад 300 реактивних систем залпового вогню.

Прогресу в реалізації мінських домовленостей немає. У цьому контексті Президент нагадав про зміни до Конституції в частині децентралізації (ухвалені за основу): «Другого читання конституційних змін, примара яких постійно блукала цією залою, не відбулося, як ви бачите. І не відбудеться, поки для того не визріють відповідні умови. Будь-яке рішення буде винятково за вами. І без вас не станеться ані змін до Конституції, ані закону про місцеві вибори на частині території Донбасу, ані жодного іншого стратегічного кроку».

За словами глави держави, Росія з окупованих нею територій Донеччини та Луганщини хоче утворити протекторат Донбас і на своїх умовах інфільтрувати його до складу України, щоб підривати нас ізсередини. «Ми цього робити не дозволимо, — передає слова Петра Порошенка департамент прес-служби АП. — «Нормандія» і «Мінськ» відкривають реальний шлях до повернення Донбасу і є єдиним інструментом для того, щоб цього досягнути. Фантазії про мир в обмін на території — абсолютно ілюзорні. За такого підходу не буде ні миру, ні територій, а залишаться лише ганьба та вічно тліючий конфлікт».

Питання Криму не закрите. Однак військового варіанта розв’язання проблеми територіальної цілісності України Президент не має.

Ситуація  на Заході  та виклики

За очікуваннями Президента, в кількох європейських країнах унаслідок виборів до влади можуть прийти політичні сили, які схильні до компромісів із Кремлем. Окрім цього, Росія застосовує в країнах ЄС невійськові методи гібридної війни. За таких несприятливих умов вітчизняна дипломатія повинна забезпечувати єдину європейську позицію щодо санкцій та інших форм тиску на Російську Федерацію, сприяти зміцненню обороноздатності України шляхом активізації військово-технічного та оборонного співробітництва.

Рішення Євросоюзу щодо віз засвідчить, чи визнають там здійснення Україною внутрішніх реформ.

Про головне  в роботі  Верховної Ради

Завдяки реалізації судової реформи запрацює на повну потужність вся система боротьби з корупцією. Потрібно кілька років. Спочатку на конкурсній основі розпочнеться формування нового Верховного Суду. Протягом місяця глава держави подасть нардепам на розгляд невідкладні законопроекти «Про Вищу раду правосуддя» та «Про Конституційний Суд України».

Ефективної дерегуляції не станеться без ухвалення парламентаріями 39 відповідних законопроектів. З них вісім уже ухвалено в першому читанні. «Щоб реалізувати цей план, потрібно сімдесят результативних голосувань, і протягом півроку ухвалювати по п’ять законів щотижня», — пояснив Президент.

Порада Кабінету Міністрів: перейти від політики виживання до стратегії розвитку, від макрофінансового оздоровлення — до економічного зростання, від затягування пасків — до стабілізації бюджетів домогосподарств та поступового зростання доходів українців.

Джерело валютних надходжень до країни — АПК. Тому потрібно шукати нові ринки збуту, включно зі східними, для українських товарів.

PS Перед тим як залишити стіни Верховної Ради, Петро Порошенко резюмував: «Президент та уряд готові до співпраці з парламентом. Але я категорично застерігаю від простих рішень. Дуже легко зробити всіх українців мільйонерами, значно складніше зробити людей просто заможними. Економічні передумови для припинення зниження рівня життя створює початок зростання ВВП».

Повний текст Щорічного Послання Президента до Верховної Ради «Про внутрішнє та зовнішнє становище України у 2016 році» можна прочитати тут.