Державний секретар з питань оборони Великої Британії Майкл Фаллон прибув до Києва з робочим візитом, аби обговорити з керівництвом нашої країни найактуальніші питання реформування Збройних сил та розвитку співпраці в оборонній сфері. У Будинку уряду перед тим, як порушити питання порядку денного зустрічі, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк опосередковано подякував членам Кабінету Міністрів Великої Британії та її Прем’єр-міністрові Девіду Кемерону за підтримку України та допомогу в зміцненні нашої армії.

Коли сторони перейшли до теми ескалації ситуації на Донбасі, Арсеній Яценюк наголосив, що керовані Росією терористичні сили значно збільшили кількість обстрілів. Так, напередодні таких нападів було 95. Прем’єр додав, що, окрім обстрілу оборонних позицій, бойовики тероризують цивільне населення і свідомо залякують міжнародних спостерігачів — представників ОБСЄ. «Цілком зрозуміло, що Росія не демонструє наміру ані виконувати мінські домовленості, ані відводити війська. Ситуація вкрай складна, — передає його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. — Ми маємо діяти спільно, щоб зупинити російську агресію проти України. На це потрібно спрямувати наші зусилля і це має бути нашою спільною метою».

Міністр оборони Великої Британії Майкл Фаллон висловив тверду позицію щодо захисту фундаментальних принципів міжнародного права і відносин. Фото з Урядового порталу

Міністр оборони Великої Британії розповів, що нинішній його візит — це прояв підтримки України як друга і партнера: «Я тут, аби ще раз підтвердити нашу підтримку України, її боротьби за свободу, територіальну цілісність і право, щоб її кордони поважали».

Майкл Фаллон наголосив, що тероризм, який заохочує Росія, кинув Європі й Україні дуже складний виклик. На його переконання, цей конфлікт не може бути замороженим. «Він доволі «гарячий», оскільки багато ваших військових загинули після підписання мирних домовленостей, багато поранених», — звернувся до Прем’єра поважний гість.

А ще він відзначив тверду позицію Великої Британії щодо питань захисту фундаментальних принципів міжнародного права і відносин. У цьому контексті Майкл Фаллон нагадав, що його країна очолила процес запровадження санкцій проти Росії і надала значну фінансову допомогу для технічної підтримки й гуманітарної допомоги в Україні.

До речі, тамтешній уряд погодився забезпечити додаткові тренування для вітчизняних військових. «Перебуваю в Україні також, щоб підтримати вас у процесі реформ, що так само важливі, як і оборона, адже цими зусиллями уряд має підкріпити оборонні зусилля на сході», — додав він.

Також Велика Британія готова подвоїти свій внесок у процес підготовки наших вояків. Йдеться про збільшення удвічі програми тренінгів для них.

«Ситуація на сході України нині дуже непроста. Я тут, щоб засвідчити підтримку Україні, нашу повагу до її територіальної цілісності і державних кордонів, — додав міністр оборони Великобританії. — Ми стоятимемо пліч-о-пліч з вами».

У межах робочого візиту в Україну делегація Міністерства оборони Великої Британії відвідала місця підготовки українських військовослужбовців британськими інструкторами на полігоні 199-го навчального центру. За даними вітчизняного оборонного відомства, у селі Тетерівка, що на Житомирщині, високопосадовці оглянули навчальні місця, ознайомилися з процесом підготовки, поспілкувалися з особовим складом інструкторів та з українськими військовослужбовцями.

До слова, у середині липня Арсеній Яценюк особисто зустрівся з Прем’єр-міністром Великої Британії Девідом Кемероном і представниками тамтешнього уряду. В Лондоні делегації домовилися разом вести боротьбу проти російської військової та інформаційної агресії.