Верховна Рада вчора працювала у закритому режимі, заслухавши звіт керівників силових структур про дії на сході України. Певним сюрпризом стало видалення із сесійної зали членів фракції комуністів «за сепаратистський виступ».

Одним із основних питань порядку денного мало стати голосування щодо проекту Закону про проведення всеукраїнського консультативного опитування 25 травня 2014 року й відповідної постанови парламенту. Однак народні депутати не наважилися ухвалити згаданий пакет, мотивуючи це тим, що будь-який референдум потрібно проводити, коли є впевненість у проведенні волевиявлення людей не під дулами автоматів. Про це повідомив народний депутат, т. в. о. заступника глави Адміністрації Президента Андрій Сенченко. Хоча, на його думку, Верховна Рада виступає за проведення такого референдуму, але відповідне рішення може бути ухвалене лише після стабілізації ситуації в регіонах та припинення бойових дій.

Подяка гідності

Він також поділився інформацією про ухвалене рішення щодо військовослужбовців: вони не платитимуть єдиний соціальний внесок у період несення служби, а уряд заплатить за них відсотки за кредити упродовж цього часу: «Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк запевнив, що уряд знайшов фінансові можливості на погашення відсотків, якщо ці люди мають кредити». Рішення цілком логічне з огляду на те, що ці люди захищають Батьківщину в умовах, без перебільшення, воєнного часу.

Законодавці навіть пішли назустріч військовикам, визнавши всіх, хто бере участь у Антитерористичній операції, учасниками бойових дій. За це рішення проголосував 251 депутат. Стільки ж народних обранців ухвалили за основу та в цілому законопроект про внесення змін до статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

А 244 депутати висловили підтримку скороченню терміну підготовки до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації.

Напруга дуже висока

Деякі рішення Верховної Ради на брифінгу після закінчення засідання Верховної Ради прокоментував голова СБУ Валентин Наливайченко, заявивши, що основні загрози безпеці України зараз полягають у бойових військових зіткненнях.

За словами глави силової структури, з парламентської трибуни говорили про реальну оцінку загроз національній безпеці України, «які зараз полягають у двох ключових позиціях. Перша — це серйозні бойові військові зіткнення, які йдуть у рамках Антитерористичної операції. Це серйозна загроза, яка створюється незаконними, злочинними, озброєними важкою зброєю угрупованнями». Насамперед, зазначив Валентин Наливайченко, на даний час це стосується Слов’янська і Краматорська. Саме тамтешні угруповання становлять найбільшу небезпеку для мирного населення і саме на їхню ліквідацію спрямовано головні зусилля Антитерористичної операції.

Під час доповіді у Верховній Раді керівники силових відомств попросили народних депутатів допомогти з відновленням місцевого самоврядування у Донецькій та Луганській областях та в Україні загалом. Йдеться, зокрема, про відновлення діяльності органів влади у тих населених пунктах, які звільняються від диверсантів, терористів і криміналітету зі зброєю.

Як сказав голова СБУ, це також стосується правоохоронних органів, міліції, роботу якої необхідно негайно відновлювати, передає УНІАН. Валентин Наливайченко висловив сподівання на допомогу в цьому питанні політиків у вигляді конкретних законодавчих рішень.

Доповнив картину засідання Верховної Ради і в. о. міністра оборони Михайло Коваль, укотре наголосивши, що Збройні сили в рамках Антитерористичної операції виконують виключно завдання, визначені законом про АТО й участь у ній армії.

Глава оборонного відомства зазначив, що у взаємодії із СБУ, МВС та Національною гвардією армія виконує завдання зі знищення незаконних угруповань сепаратистів, які діють на півночі Донецької області.

«Ми маємо перед собою дуже непростого ворога, дуже підступного ворога, дуже підготовленого ворога. Напруженість бойових дій дуже висока. Я вам скажу відверто, що таких боїв я особисто не бачив з 90-х років минулого століття», — поділився урядовець невеселими враженнями.

Він також зазначив, що українські офіцери, прапорщики і контрактники «дуже добре показали себе під час виконання цих завдань». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»