Офіційний Страсбург вкотре підтвердив свої наміри, зафіксовані в Плані дій РЄ для України на 2015—2017 роки. 17 квітня  під час візиту у Францію віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко і Генеральний секретар РЄ Турбйорн Ягланд обговорили стан реалізації в нашій державі реформ, зокрема в сфері місцевої демократії та децентралізації влади, і підписали спільну заяву про співробітництво у зміцненні місцевого самоврядування в Україні між Мінрегіонбудом та Радою Європи.

Як зазначається в цьому документі, сторони визнають надмірну подрібненість територіальних громад в нашій країні та необхідність муніципальної консолідації перед отриманням органами місцевого самоврядування нових повноважень і підтверджують необхідність децентралізації влади в повній відповідності до міжнародних зобов’язань України та кращих практик у цій сфері.

Є також спільне визнання, йдеться в заяві, що реформа може бути успішною лише у разі залучення всіх зацікавлених сторін, створення належних умов для їхньої поінформованості та активної участі в її підготовці і проведенні, тобто реформування має відбуватися відкрито і прозоро.

Сильній Європі потрібна сильна Україна. Фото з сайту minregion.gov.ua

Задля цього український уряд і Рада Європи підтримуватимуть функціонування мережі 25 офісів з питань впровадження реформи у сфері місцевого самоврядування та децентралізації влади, утворених Мінрегіоном та місцевими органами влади. А Рада Європи спільно із галузевим міністерством визначать і призначать досвідченого експерта в кожен офіс, діяльність якого фінансуватиметься коштом РЄ.

До речі, на центральному рівні  буде створено Експертну групу для взаємодії з регіонами, оцінки результатів комунікаційної кампанії та проведення соціологічних досліджень.

За словами віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка, для України це надзвичайно важлива і своєчасна допомога, яка вселяє упевненість в успішності результатів побудови нової системи територіальної організації влади в нашій країні,  що грунтується на положеннях Європейської хартії місцевого самоврядування. «Ми вдячні  Раді Європи за розуміння та готовність до співпраці  щодо надання допомоги у створенні й методичному супроводі мережі регіональних команд підтримки реформи», — наголосив віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»