Працівники управління захисту економіки Національної поліції України недавно запобігли рейдерському захопленню трьох агропромислових підприємств на Черкащині. Як встановило досудове розслідування, внаслідок службового недбальства одного з державних реєстраторів обласної реєстраційної служби зловмисник незаконно заволодів його логіном, паролем і електронно-цифровим підписом. За допомогою цього вкраденого підпису зловмисник незаконно втрутився в Єдиний державний реєстр юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців, вніс зміни в перелік учасників, керівників і адрес реєстрації цих підприємств. І ось уже підприємства мають «нових власників» і юридичні адреси в окупованих Луганській та Донецькій областях. Сума завданого збитку учасникам і власникам агрокомплексів сягнула понад 11 мільйонів гривень. Під час досудового розслідування правоохоронці вжили заходів для відновлення фактичних реєстраційних даних юридичних осіб, що дало змогу в повному обсязі відшкодувати збитки потерпілим.

На жаль, рейдерство за останні роки міцно увійшло в наше життя. Приміром, на Черкащині великі сільськогосподарські підприємства, зокрема з інших регіонів, незаконними методами — рейдерством та шахрайством — нерідко відбирають у власників земельних паїв їхні наділи. Про такі випадки інформували місцеві ЗМІ в Тальнівському, Чорнобаївському, Кам’янському та Маньківському районах. Набуло розголосу недавнє рейдерське захоплення підприємства «Деметра-ЛК» у селі Ротмистрівка Смілянського району.

Характерні ознаки рейдерського захоплення підприємства: раптова зміна керівництва або охорони, зміни у складі акціонерів, масовий викуп акцій, втручання в роботу підприємства органів влади і укладання угод, які можуть завдати шкоди.

Поштовхом до рейдерських захоплень, як вважають фахівці, стала поява акціонерних підприємств. Завдяки акціям з’явилася можливість забирати або поглинати цілі підприємства без згоди їхнього керівництва. У всьому світі рейдерство розцінюють як чинник недосконалості політичних, правових структур влади в державі, її законодавства, нестачі належних умов для захисту бізнесу, прав власників і рівноправної конкуренції. І те, що в Україні є таке явище, як рейдерство, ще раз підкреслює глибину системних проблем нашої держави.

Можна зрозуміти обурення підприємців, які ставлять питання руба: який нормальний інвестор, питають вони, захоче вкладати гроші в бізнес, платити податки в регіоні, коли є таке свавілля? Не можна сказати, що протидії цьому ганебному явищу в нас немає. Окрім правоохоронців, йому протистоять громадські організації, владні структури, зокрема Міжвідомча комісія з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств при Кабінеті Міністрів, робочі групи з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств при облдержадміністраціях.

Проте зрозуміло, що боротьба з рейдерством буде ефективною й матиме комплексний характер тільки в разі передбачення кримінальної відповідальності за замовлення, організацію та скоєння таких злочинів.

З надією та очікуванням змін на краще сприйняли підприємці звістку, що з вересня цього року в Україні планують ввести в роботу новий сервіс, завдяки якому власники нерухомості або бізнесу зможуть миттєво за допомогою sms отримувати інформацію про будь-які реєстраційні дії з їхнім майном. Новий сервіс дасть змогу власникам оперативно реагувати на зміни в реєстрі, проведені без їхнього відома, одразу звернутися до правоохоронних органів і комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації для скасування неправомірних рішень.

Цей сервіс — вимога сьогодення. Він потрібен і бізнесу, і пересічним громадянам. Важливо, щоб кожен громадянин був спокійний за свою приватну власність, адже це одна з основ будь-якої держави. До того ж упровадження нового сервісу зробить ще ефективнішою роботу Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, яка впродовж 1—2 тижнів за наявності порушень з боку державного реєстратора має скасувати реєстраційні дії й відновити право власності за особою, постраждалою від рейдерського захоплення. Крім того, в парламенті вже зареєстровано законопроект, згідно з яким зміну керівника чи учасників компанії або продаж частки підприємства потрібно нотаріально посвідчити.

Щойно кримінальну відповідальність за рейдерство буде посилено і з’являться перші ув’язнені рейдери, переконані в Міністерстві юстиції України, це ганебне явище буде зведено нанівець. Залишається й нам на це сподіватися.