Перший за останні 50 років візит до України делегації міжнародної правозахисної організації Amnesty International відбувся на чолі з Генеральним секретарем Салілом Шетті та позначився його доволі різкими та неоднозначними заявами-резюме.

Лишень після зустрічі з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком Саліл Шетті означив у стінах кризового медіа-центру всі висновки дводенної роботи. З Києва ця міжнародна делегація попрямує в Москву. Однак чи зможе донести до відома представників російської влади свої побоювання, ще достеменно не знає (ані тамтешній прем’єр Дмитро Медвєдєв, ані лідери провідних громадських організацій згоди на зустрічі в офіційному форматі не дали).

У нашому ж Будинку уряду до Amnesty International поставилися поважніше. Арсеній Яценюк привітав зроблену напередодні організацією заяву, у якій ситуацію на сході України назвали нічим іншим як міжнародним конфліктом, одна із сторін якого — саме Росія.

Така картина стає, на жаль, звичною для жителів Донбасу. Фото з сайту reukraine.blogspot.com

Він укотре висловив переконання, що політичне керівництво цієї країни має відповідати за розв’язання війни. А потім безпосередньо під час розмови з Салілом Шетті обговорив питання відповідальності за порушення прав людини у захоплених російськими терористами районах, включно з убивствами, тортурами, викраденням людей і захопленням заручників.

Як інформує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, глава уряду підтвердив принципову позицію щодо рівності перед законом усіх винних у скоєнні злочинів. А зважаючи на заплановану поїздку Генсека організації до Москви, він попросив сприяти у звільненні незаконно викрадених з території України Олега Сенцова і Надії Савченко, яких і понині продовжує утримувати в себе російська влада.

Уже під час брифінгу Саліл Шетті вів мову не стільки про підсумки зустрічі з Прем’єром, скільки про результати останніх спостережень Amnesty International. Акцентував на трьох важливих пунктах: порушенні міжнародного гуманітарного права на сході України, ролі Росії в конфлікті та безкарності за злочини під час Євромайдану. Однак деталі висновків стосовно жодного з пунктів він не вважав за потрібне винести на широкий загал.

Високопосадовець нагадав, що напередодні Міжнародна правозахисна організація оприлюднила супутникові знімки, які вказують на нарощування російського озброєння та артилерії на сході України, та звинуватила Росію у підбурюванні сепаратистів на скоєння воєнних злочинів.

«Сторони конфлікту вже продемонстрували свою зневагу до життів цивільного населення, а також відверто порушують свої міжнародні зобов’язання, — зазначив Саліл Шетті. — Докази, якими ми володіємо, вказують на те, що Росія розпалює конфлікт шляхом прямого втручання й підтримки сепаратистів на сході України. Росія має зупинити безперебійний потік озброєння та іншу допомогу сепаратистам, оскільки саме вони вдаються до тяжких порушень прав людини в регіоні».

Про міжнародний збройний конфлікт у Amnesty International заговорили після того, як виявили на знімках нові позиції артилерії, розміщені безпосередньо в межах кордонів України в період з 13 по 29 серпня (наприклад, гаубиці калібру 122-мм Д-30, націлені на захід). «Ці супутникові знімки, факти затримання російських військових підрозділів на території України і свідчення очевидців пересування російських збройних загонів та воєнної техніки через кордон не залишають жодних сумнівів у тому, що тепер це міжнародний збройний конфлікт», — наголосив Саліл Шетті.

Щоправда, від імені організації він закликав не лише Росію, а й Україну припинити порушення законів війни. Уже потім високопосадовець висловив співчуття всім українцям, які втратили близьких у протистояннях на Майдані взимку та у конфлікті на Донбасі. До речі, про необхідність розставити крапки над «і» у подіях «зимової давнини» (зокрема, факти нападу на мирних протестуючих) у центрі столиці він говоритиме особисто з Генеральним прокурором Віталієм Яремою — рекомендуватиме створити механізм незалежного розслідування дій правоохоронних органів.