ЗВИЧАЙНЕ ШАХРАЙСТВО

На Черкащині спритник продавав бажаючим неіснуючі запчастини до авто

До чого вигадливий нині шахрайський люд! Так тебе обкрутять, що й оком не встигнеш моргнути. Собі на службу навіть соціальні мережі поставили. Закидають наживку й тихенько чекають, коли клюне. Клює!

А «наживка» має приблизно такий вигляд. На одному з Інтернет-сайтів розміщено інформацію про продаж автозапчастин до різних іномарок. Спокушають клієнтів короткий термін отримання замовлення й ціни, нижчі за ринкові. До того ж зробити замовлення легко, адже на сайті міститься вся потрібна інформація і координати постачальника. Одне тільки: при замовленні перш за все необхідно зробити передоплату — як мінімум половину вартості товару.

Клієнт нині зовсім невибагливий, довірливий, погоджується на все. І згадана передоплата для багатьох не стала каменем спотикання. Однак після того, як замовлена річ не надходила в строки, передбачені угодою, а постачальник на зв’язок не виходив, замовники починали розуміти, що потрапили на гачок шахрая. Таких випадків трапилося чимало саме на Черкащині.

Щоб вивести шахрая на чисту воду, правоохоронці розробили складну спецоперацію. Щоб довести причетність зловмисника до шахрайських дій, його потрібно було впіймати «на гарячому». Під час проведення оперативної закупівлі оперативники затримали двадцятирічного місцевого жителя й доставили його до Соснівського райвідділу міліції.

В кабінеті слідчого молодик був небагатослівним, про свої афери розповідати не хотів. Але доказів, які підтверджували факт шахрайства, працівники міліції зібрали достатньо. Про це свідчили номери телефонів, якими користувався затриманий, укладені на постачання запчастин договори та показання свідків. Зрозумівши, що шансів вийти сухим з води в нього немає, зловмисник зізнався у скоєному і все розповів правоохоронцям.

Вже близько року він є приватним підприємцем та займається фінансово-господарською діяльністю у сфері продажу автомобільних запчастин. Для успішного бізнесу молодик зареєстрував в Інтернеті свій сайт «УКРМОТОРС», на якому було розміщене повідомлення про те, що компанія «УкрМоторс» пропонує двигуни, мотори, коробки передач та автозапчастини з доставкою по всіх містах України. В оголошенні також вказав номер мобільного телефону, за яким клієнти робили замовлення. Операції здійснювалися безготівковим та готівковим розрахунком, при цьому передоплата була обов’язковою.

Приймаючи замовлення й отримуючи за це передоплату, юнак навіть не думав його виконувати, а просто витрачав одержані кошти на власні потреби. В такий спосіб ошукав дванадцятьох клієнтів. За попередніми підрахунками, в такий нечесний спосіб він одержав близько 100 тисяч гривень.

Слідчий відділ Соснівського райвідділу міліції відкрив кримінальне провадження, передбачене ч. 3 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або незаконні операції з використанням електронно-обчислювальної техніки). Як пояснили в службі громадських зв’язків УМВС у Черкаській області, санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. Поки що зловмисникові обрано міру запобіжного заходу — особисте зобов’язання. Матеріали кримінального провадження направлені до суду, який і вирішить подальшу долю «горе-бізнесмена».