ПРОГНОЗ

2011-го Україна може зїбрати близько 45 млн тонн зерна та залучити 1 млрд грн на зовнішніх ринках

У 2010 році аграрії зібрали 39,3 млн тонн зерна у вазі після доробки, - повідомив директор департаменту ринків рослинництва Міністерства аграрної політики і продовольства (Мінагропрод) Олександр Демидов, нагадавши, що до доробки ця цифра становила 41,5 млн т. - Це на 14,6% менше, ніж роком раніше, коли урожай становив 46 млн т.

Стосовно прогнозів на 2011 рік, то з огляду на посіви озимих і заплановані площі під ярими культурами, можна очікувати, що в Україні зберуть близько 45 млн т, зазначив він.

Водночас президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса вважає, що урожай буде на рівні 50-52 млн т зерна, якщо сприятимуть погодні умови, фінансова ситуація та розпочнеться реалізація програми технічного переоснащення агровиробництва, зокрема його поповнення зернозбиральними комбайнами. За його даними, лише через застарілу техніку Україна щороку втрачає 10% урожаю і ще по 10% - через неефективні технології, неналежний захист рослин, використання низькокондиційного посівного матеріалу, недостатню кількість внесення міндобрив тощо. Крім того, ще 15% втрат, як правило, через погодні ризики.

За попередніми розрахунками фахівців міністерства, у 2011 році на проведення весняно-польових робіт потрібно понад 23 млрд грн, повідомив Олександр Демидов. Та ця цифра ймовірно буде збільшена у лютому, зважаючи на стрімке зростання цін на міндобрива, пально-мастильні матеріали (аж на 50%), засоби захисту, посівний матеріал, якими аграрії забезпечені станом на початок січня на понад 20%; 20-25%; 3-5% та 55 % відповідно. При цьому 40% витрат становитимуть кошти сільгосппідприємств, 20% - кредити, інше ж покриють місцеві бюджети та програми з підтримки сільгоспвиробників під час весняно-польових робіт, які відпрацьовує Мінагропрод.

За даними директора департаменту, наразі розглядається кілька програм. Перша - дотування на гектар посівів в основному круп'яних культур. Друга - докорінне поліпшення грунтів. Третя - селекція в рослинництві. Четверта - 30% здешевлення придбання техніки в лізинг. П'ята - закупівля зерна у сільгоспвиробників Аграрним фондом під заставу. Крім того, розглядається можливість закупівлі через Агрофонд міндобрив.

Зважаючи на те, що 2011 року подорожчають усі засоби сільгоспвиробництва, а ціни на зернові у зв'язку з квотуванням експорту будуть більш-менш врегульованими, постраждають насамперед неефективні менеджери та малі підприємства, переконаний Алекс Ліссітса. Адже навіть кредити малим підприємствам дають під значно вищі відсотки, аніж великим. Відтак, цей рік буде роком ефективного агроменеджера та укрупнення сільгосппідприємств. Ще однією його особливістю стане те, що, 7-8 компаній, які займаються аграрним бізнесом, можуть залучити на зовнішніх ринках шляхом часткового розміщення акцій (ІРО чи SPO) близько 1 млрд грн.

- У цьому році, за підрахунками УКАБ, не менше 4 українських компаній загальною площею близько 600 тис. га вийдуть на Варшавську біржу і ще 2-3 на Лондон, Франкфурт, - зазначив він.

Крім того, вже найближчим часом спільнота отримає від влади чіткий месидж щодо ринку землі, а отже, в Україну надійдуть значні інвестиції, зазначив президент УКАБ.

- Я схиляюся до того, що мораторій на продаж землі не буде продовжено, тобто він закінчиться в кінці цього року. І, зважаючи на те, що і Президент України, і Прем'єр-міністр, і Голова Верховної Ради дали чітке розуміння того, що запровадження ринку землі відбудеться найближчим часом, я не виключаю, що якраз на початку 2012 року в Україні запровадять ринок сільськогосподарських земель, - сказав експерт. 

ПОСІВНА-2011

За даними Мінагропроду, цьогоріч зерновий клин становитиме 15,6 млн га. Це на 500 тис. більше, ніж у 2010 році. При цьому ярі зернові будуть посіяні на площі 7,5 млн га, що на 300 тис. більше, ніж торік. Мінагропрод очікує розширення площ під кукурудзою, ячменем і круп'яними культурами. Водночас експерти кажуть, що аграрії сіятимуть те, що було прибутковим у 2010 році - це цукровий буряк, кукурудза та олійні культури.