Задекларувати свої доходи, отримані торік, українці традиційно мають до 1 травня. Як повідомив заступник міністра доходів і зборів України Андрій Ігнатов, Міндоходів створило всі необхідні умови для того, щоб громадяни виконали свій конституційний обов’язок без зайвих незручностей. Так, кожний, хто звітує про доходи, може отримати комплекс послуг — допомогу в заповненні декларацій, консультації щодо сплати податку або отримання податкової знижки. Для працюючих українців передбачена можливість подати декларацію у вихідні дні або у вечірні години. А ще фахівці Міндоходів проводять виїзні консультації на великих підприємствах та у віддалених районах.

«Згідно з домовленістю з Міністерством закордонних справ наші громадяни, які тимчасово працюють за кордоном і отримують іноземні доходи, також інформуються про необхідність декларування доходів. А точніше, про те, що вони мають вчасно направити документи поштою, оскільки не можуть особисто відзвітувати», — зауважив Андрій Ігнатов.

Подати електронну декларацію із будь-якої точки земної кулі, як зазначають у Міндоходів, дає змогу ключ цифрового підпису (видають акредитовані центри сертифікації ключів Міндоходів) та відповідне безкоштовне програмне забезпечення, яке можна скачати з порталу міністерства.

З минулого року для громадян діє сервіс «Декларування онлайн», за допомогою якого заповнюється і направляється декларація про майновий стан і доходи через Інтернет. Завдяки цьому сервісу торік, за словами Андрія Ігнатова, кількість поданих декларацій зросла порівняно з 2012-м на 7%, а сума задекларованого доходу — на 27%. Він упевнений, що в 2014-му таких декларантів буде ще більше. 

У Міндоходів припускають, що громадяни зможуть скористатися набагато зручнішим сервісом «Електронний кабінет платника податків» для звітування про прибутки вже під час деклараційної кампанії-2014. Наразі це доступно лише для юридичних осіб. А також нагадали, що для отримання податкової знижки річну декларацію про майновий стан і доходи можна подавати протягом усього поточного року. Наприклад, за підсумками торішньої кампанії, заявку на  знижку подали 198 тисяч громадян. Їм відшкодовано з бюджету 214 мільйонів гривень.

— Загалом, — констатував він, — підсумки торішньої деклараційної кампанії засвідчили, що рівень податкової свідомості громадян зростає. У 2013-му українці задекларували 60 мільярдів гривень доходів, що на 20 мільярдів перевищує показник 2012-го. Найактивніше громадяни звітували про доходи у вигляді спадщини, продажу об’єктів рухомого та нерухомого майна, а також від здачі останнього в найм. Торік було 4 тисячі мільйонерів, що на 1,5 тисячі більше, ніж позаторік. Найбільше таких «грошовитих» було у Києві, Донецькій та Дніпропетровській областях. Четверо громадян задекларували доходи в понад 1 мільярд гривень.

ДО РЕЧІ

До останнього відвідувача

 Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

Як повідомив начальник головного управління Міндоходів у Сумській області Олександр Семченко, вже задекларували доходи понад 250 жителів краю. Поки що найактивніші ті, хто отримали спадщину, — 153 громадяни мають сплатити 633 тисячі гривень податку. Як і торік, затребуваним залишається ноу-хау — електронне декларування, що дає змогу значно спростити процес звітування.

   В управлінні нагадують про граничний термін подання громадянами декларацій, а також про те, що за несвоєчасне звітування передбачені санкції. До речі, торік 346 краян заплатили 15,4 тисячі штрафних гривень.

На період подачі звітності підрозділи з обслуговування платників податків працюють у посиленому режимі за принципом «до останнього відвідувача».