Наприкінці минулого століття беззаперечним лідером художньої гімнастики в світі була Катерина Серебрянська. У 1995-му кримська грація стала абсолютною чемпіонкою планети, а за рік в американській Атланті 19-річна українка піднялася на найвищу сходинку олімпійського п’єдесталу. Підготувала восьмиразову чемпіонку світу її мати — майстер спорту з художньої гімнастики Любов Овсіївна Серебрянська.

Ганна Різатдінова теж народилася в Сімферополі, її теж тренує мама. Чарівна красуня приготувала чудовий подарунок до свого двадцятиріччя, яке вона відзначила в липні нинішнього року. У перший день домашнього чемпіонату світу лідер української збірної завоювала золоту медаль. Судді оцінили її виступ на 18.266 бала, що на 16 сотих більше, ніж у її головної конкурентки — росіянки Яни Кудрявцевої. Бронзову нагороду в цьому виді здобула ще одна росіянка Маргарита Мамун. Аліна Максименко у цьому виді програми замкнула квартет найсильніших.

Політ з обручем від Ганни Різатдінової. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Лідер світового рейтингу Маргарита Мамун відігралася у вправах з м’ячем. У фіналі вона практично безпомилково виконала свою композицію й отримала найвищу оцінку суддів — 18.516 бала. Інша представниця російської збірної Яна Кудрявцева здобула срібну медаль, третьою стала спортсменка з Білорусі Мелітина Станюта. На жаль, Різатдінова під час свого виступу не змогла приборкати норовливий м’яч, що відкинуло свіжоспечену чемпіонку світу на шосту позицію. Аліна Максименко фінішувала п’ятою.

Ганну Різатдінову з перемогою на чемпіонаті світу привітав Президент України Віктор Янукович. «Мільйони вболівальників із захопленням спостерігали за Вашим неперевершеним виступом у змаганнях серед кращих спортсменів країн світу. Досягнута перемога яскраво засвідчила про Вашу високу майстерність, красу та досконалість у вправах з обручем. Бажаю Вам щастя, міцного здоров’я та нових звершень в ім’я України», — зазначається у вітанні глави держави.

Лідера нашої збірної  привітав і Прем’єр-міністр України Микола Азаров:

— Ви зуміли показати свої найкращі здібності й уміння боротися чесно в умовах жорсткої конкуренції. Не зупиняйтеся на досягнутому, підвищуйте професійну майстерність, гартуйте спортивний характер, — побажав очільник уряду Ганні Різатдіновій.

ЛОЖКА ДЬОГТЮ

Чужій правді не місце у своїй хаті

Оксана ГОЛОВКО,
«Урядовий кур’єр»

Знаєте, друзі, а один з традиційних символів української столиці — каштанове листя, — виявляється,  краще укладати в логотип англійськими буквами за… російським правописом. Принаймні нічим іншим напис «KIEV», а не «КYIV» на емблемі домашньої світової першості з художньої гімнастики пояснити не можна. Ця прикра чи то помилка, чи то недогляд, чи неосвіченість організаторів впала в око не лише мені. Й одного серпневого  ранку викликала дискусію у вагоні метро.

Та, як кажуть, один раз — то помилка, а двічі — вже закономірність. Тож  просто залишити поза увагою факт, що чемпіонка світу у вправі з обручем українка Ганна Різатдінова, яка здобула «золото» у першому виді програми, кілька секунд змушена була слухати чужий трек, який їй, народженій уже в незалежній Україні, нічого не може сказати про колишній «Союз нерушимий», не можна.

За словами гімнастки, її це обурило і навіть образило. «Люди не звикли до перемог України — можу пояснити цю ситуацію тільки так. Усе «золото» зазвичай вивозять росіянки, і їхній прапор піднімається значно частіше», — висловила своє припущення Ганна. Але ж і ми не ликом шиті.

Звісно, випадки, коли при нагородженні помилково підіймали не той прапор чи ставили запис не того гімну, непоодинокі. Зазвичай це трапляється, коли несподівано змагання виграє «темна конячка» з країни зі скромними спортивними здобутками…

А так, щоб на батьківщині, тобто у своїй хаті, та гімн іншої держави, це вперше. Уважнішими треба бути, панове організатори.