Представникам Асамблеї народів Луганщини у нинішніх умовах стає дедалі важче працювати: багато хто з активістів національно-культурних товариств опинився на території, підконтрольній терористам, інші змушені звідти рятуватися. Під час зустрічі представників нацменшин та влади у Сєверодонецьку голова Луганської ОДА Геннадій Москаль зазначив: «Політики не зробили висновків ні з карабаського конфлікту, ні з воєнних колізій Придністров’я».

А ось люди, яким два десятки років тому вже довелося покинути рідні домівки і майно заради мирного та вільного життя для своїх дітей, добре знають, як жити на територіях, де панує воєнна агресія і безлад. І все-таки вони не сумують і сподіваються на краще. Та й країни, звідки колись приїхали на Донбас їхні предки, намагаються допомогти одноплемінникам, які знов опинилися у зоні воєнного конфлікту. Наприклад, саме про таку співпрацю розповіла сєверодонецький представник обласного благодійного фонду «ХеседНер» Діана Головіна. За її словами, тільки завдяки підтримці фонду «Джойнт» зі США (саме ця організація допомагала мирним жителям вижити під час Другої світової війни) вдається істотно підтримувати вимушених переселенців і навіть організувати опіку восьми родин літніх людей у Луганську.

Але діяльність національно-культурних товариств традиційно спрямована на роботу з дітьми. Про це говорили представники Старобільського товариства любителів польської мови та культури «Міст надії» й Сєверодонецького товариства німців «Відергебурт» (українською мовою відродження). Між тим, зустріч Геннадія Москаля із представниками національних культурних товариств проходила наступного дня після того, як на територію СШ №15 в місті Гірське впав снаряд бойовиків. Та й надалі ситуація в області не поліпшилася: соціальна інфраструктура постійно перебуває під загрозою обстрілів. Тому голова облдержадміністрації попросив активістів національних товариств обов’язково поінформувати співробітників адміністрації, якщо представники країн їхнього походження пропонуватимуть якісь програми із порятунку дітей.

«У нас велика проблема: багато дітей не вчиться там, де тривають бойові дії. Ми хотіли б знайти можливість відправити підлітків у безпечніші регіони нашої країни чи за кордон. Проситимемо про це сусідів: Польщу, Угорщину, Чехію, Словаччину, Румунію, Молдову», — зазначив Геннадій Москаль.

У розв’язанні цього непростого завдання він розраховує й на допомогу керівників інших областей і міст України. Задля цього він написав їм лист із проханням прийняти на різдвяні канікули 10 тисяч дітей з Луганщини.

Діти в зоні бойових дій щодня наражаються на небезпеку. Фото з сайту facebook.com

А ТИМ ЧАСОМ

Миколаївці відремонтують школу

Олена ІВАШКО, 
«Урядовий кур’єр»

Делегація Миколаївської області прибула до Сєверодонецька. Сюди волонтери й представники влади доставили гуманітарний вантаж вагою понад 50 тонн. Це продукти харчування, медикаменти, теплі речі та «буржуйки», які зібрали жителі південної області.

Голова Луганської облдержадміністрації Геннадій Москаль, який особисто зустрів гостей, подякував за допомогу і розповів, що в області, на жаль, дуже багато вимушених переселенців, яким необхідна підтримка. Під час зустрічі він розповів гостям про школу в селі Тошківка, в якій внаслідок обстрілу 29 жовтня з «Града» зруйновано спортзал та їдальню. Виїхавши на місце та оглянувши наслідки бомбардування, голова Миколаївської облдержадміністрації Вадим Меріков з волонтерами пообіцяв допомогти відбудувати навчальний заклад.

За словами директора школи Василя Черкаси, терористи обстріляли будівлю через півгодини після того, як вивели всіх дітей, тож ніхто з учнів, на щастя, не постраждав. Він розповів, що ударна хвиля була дуже сильною: вхідні двері відкинуло через весь хол, а вікна, розташовані навпроти одне одного, повилітали, тож їх затягли плівкою, а діти не відвідують навчального закладу.

«Ми залучимо бізнесменів, щоб допомогти відновити школу, — пообіцяв голова Миколаївської облдержадміністрації. — Тут потрібно замінити 30 вікон, можливо, відновити покрівлю, лінолеум та двері. Щойно керівництво школи надішле нам кошторис, одразу почнемо допомагати. Тож можливо, що вже цього року діти знову тут сядуть за парти». Миколаївщина і надалі не стоятиме осторонь проблем, що виникли на сході країни.