Заводський гудок підняв Донбас на попереджувальний страйк проти сепаратистів, дії яких уже добряче набридли жителям краю. У Маріуполі опівдні на три години призупинили роботу робітники окремих цехів (окрім безперервного виробництва) металургійних комбінатів ім. Ілліча та «Азовсталь». До речі, місцеві металурги вже почали наводити порядок у місті, сформувавши робочі патрулі, які виходять на чергування разом із міліціонерами. А у понеділок у приморському місті планували провести велелюдний марш миру, в якому мали взяти участь близько 50 тисяч осіб. Люди вирішили покласти край нинішньому свавіллю, а точніше, бандитизму і мародерству озброєних представників так званої Донецької народної республіки та інших незаконних формувань. Але з’явилась інформація, що бойовики не зупиняться навіть перед розстрілом мирної демонстрації. Як свідчить тепер власник «Метінвесту» Рінат Ахметов, саме тоді він зв’язався з керівниками підприємств і призупинив акцію. 

Надвечір він виступив із заявою-закликом до всіх жителів Донеччини підтримати страйк проти сепаратизму. Апелюючи до представників так званої ДНР, автор звернення поставив риторичні запитання, які давно на язиці у багатьох: «Що вони зробили для нашого краю, які робочі місця створили? Вештатися з автоматами містами Донеччини — це що, відстоювання прав донеччан перед центральною владою? Мародерствувати в містах і захоплювати місцевих жителів — це що, боротьба за щастя нашого краю?..» Такі дії сепаратистів отримали в заяві чітку оцінку: «Це боротьба проти жителів нашого краю! Це боротьба проти Донбасу! Це геноцид Донбасу!»

Отже, опівдні у багатьох містах Донеччини розпочалася попереджувальна тригодинна акція протесту працівників підприємств, установ та організацій на робочих місцях. Сигналом до початку страйку в обласному центрі стало ревіння гудка Донецького металургійного заводу, до якого приєдналася какофонія автомобільних сирен і клаксонів. Їй-бо, такого одночасного ревіння, завивання й гудіння Донецьк давно не чув! Перше гучне попередження, яке, виявляється, не останнє — страйки на підтримку миру вирішено проводити і надалі.

У Донецьку на стадіоні «Донбас Арена» відбулася акція «За мирний Донбас! За Донбас без терору, зброї і кровопролиття!». Фото з сайту ostro.org

Як відреагують на «останній дзвінок» представники ДНР? Буквально напередодні акції у Макіївці озброєні молодики зайшли на одне з підприємств харчопрому і поставили керівникам вимогу: працювати і не брати участі у страйку. Отримавши відмову, зловмисники взяли в заручники директора логістичного центру та його заступника, яких повезли у невідомому напрямку.

«Давно пора! — емоційно реагує на початок попереджувального страйку житель Донецька Станіслав, який також взяв у ньому участь. — Самозванці й терористи вже отут сидять! (показує на шию). Але, на превеликий жаль, є сумніви, що з ними можна буде мирно домовитися, бо озброєні люди розуміють силу. Але страйк свідчить, що робочі люди їх не підтримують!..»

Ще одним підтвердженням цих слів стало й формування у Донецьку робітничих дружин, бо «нова влада» своїми діями викликала бажання захистити місто від сплеску насильства й бандитизму. І саме завдяки цим дружинам багатьом злочинам вдалося запобігти.

Страйк у Донецьку підтримали й у Свято-Преображенському соборі, вдаривши у дзвони, чим дуже нервували сепаратистів.

P.S. Вчора о 12.00 гудками підтримали жителів Донбасу в боротьбі проти сепаратизму робітники підприємств Дніпропетровщини. На Волині включно до неділі о 12-й годині щодня протягом 10 хвилин битимуть дзвони в усіх церквах Української православної церкви Київського патріархату, нагадуючи про єдність держави.